Virus rammer cruisetrafikk

Konserndirektør i Hurtigruten går av midlertidig

Driftsdirektør Bent Martini var om bord på hurtigruteskipet Roald Amundsen. Nå trekker han seg midlertidig fra sine roller.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Erik Steinsbu Wasberg
 • Ola Alsberg
Publisert:

– Etter initiativ fra selskapet trer Bent Martini foreløpig ut av sine roller og posisjoner i Hurtigruten Cruise AS, og går midlertidig ut av Hurtigrutens konsernledelse.

Det forteller konsernsjef Daniel Skjeldam i en e-post E24 har fått tilsendt fra Hurtigruten.

– Det er satt i gang en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet etter smitteutbruddet på MS Roald Amundsen og politiet har satt i gang egen etterforskning. Derfor kan vi ikke gå inn på detaljer nå, sier Skjeldam.

Det var NRK som først omtalte saken.

Les også

Hurtigruten lastet med lån: Har doblet gjelden på under to år

Hovedtillitsvalgt Jørn Lorentzen i Norges Sjømannsforbund for Hurtigruten sitter som ansattrepresentant i styret i Hurtigruten-datterselskapet Hurtigruten Cruise AS og var kjent med avgangen på forhånd.

– Årsaken til at Martini går av midlertidig er at det juridiske ansvaret ligger på Hurtigruten Cruise, der Martini er styreleder og daglig leder. Mens etterforskningen holder på mente selskapet det er naturlig at han trer til side, sier Lorentzen.

– Det har vi forståelse for og forholder vi oss til, sier han.

Var på tur med skipet

Martini var om bord i seilasen med MS Roald Amundsen hvor det ble oppdaget coronasmitte.

– Jeg var om bord sammen med familien min på ferie, sa Martini til Nordlys tidligere denne uken, ifølge NTB.

Han ønsket da ikke å kommentere hvorvidt han var kjent med situasjonen om bord.

– Jeg tror vi venter med å svare på dette siden det er en egen etterforskning på dette. Jeg forstår at det er en etterforskning på gang, og jeg tror vi må ta dette i de riktige kanalene, sa Martini.

Loretnzen i Sjømannsforbundet tror ikke den midlertidige avgangen skyldes at Martini har stanset informasjon om smittesituasjonen.

– Det kan jeg på ingen måte se at han har hatt interesse av, eller faktisk har gjort det. Men med det sagt var han på skipet, og jeg finner det merkelig om han ikke skulle hatt informasjonen, men jeg har ingen mistanke om at han har stanset informasjonsflyten, sier Lorentzen.

Kommersiell direktør overtar

Martini erstattes midlertidig av Asta Lassesen.

– Kommersiell direktør Asta Lassesen tok allerede fredag sist uke over ansvaret for å lede Hurtigrutens covid-19 beredskapsgruppe. I tillegg er hun konstituert som styreleder og daglig leder i Hurtigruten Cruise AS, sier Skjeldam.

E24 har ikke lykkes å få en kommentar fra Bent Martini fredag morgen.

Les også

– Vi har ikke fulgt opp karanteneregler godt nok

Skjeldam beklaget

Totalt har 62 personer testet positivt på coronavirus etter de to seilasene med hurtigruteskipet MS Roald Amundsen, opplyste FHI torsdag. 69 kommuner er rammet av smitteutbruddet.

Skjeldam la seg tidligere denne uken flat på en pressekonferanse, der han også sa at selskapet kunne unngått situasjonen dersom de hadde fulgt opp bedre.

– Vi vet at vi ikke har fulgt opp utenlandsk mannskap og karanteneregler på en god nok måte om bord. Det gjelder 16 av mannskapet på Roald Amundsen fra Filippinene. I dag må alle som kommer utenfor Norge på karantene på hotell i 10 dager og ta norsk smittetest før ombordstigningen. Det burde også vært gjennomført for mannskapet på Roald Amundsen, sa Skjeldam mandag ettermiddag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Virus rammer cruisetrafikk
 2. Hurtigruten
 3. Hurtigruten

Flere artikler

 1. Politiet om Hurtigruten: – Foretaket har fortsatt status som mistenkt

 2. Bent Martini ferdig i Hurtigruten

 3. Smitteskandalen på Hurtigruten: Konsernsjef og driftsdirektør med motstridende forklaringer

 4. Styreleder Hegnar har fortsatt tillit til Hurtigrute-sjef Skjeldam

 5. Stordalen om Hurtigruten-skandalen: - Jeg har vært sint og frustrert