Reiselivet møter næringsministeren: – Trenger en Marshallplan for å redde næringen

Søknaden om støtte til faste utgifter ble avsluttet siste dag i august, men regjeringen har enda ikke kommet med en plan for hva som vil skje fremover. Lederen i Virke reiseliv mener denne uforutsigbarheten er kritikkverdig.

Astrid Bergmål forteller at næringen aner ikke hva som kommer av tiltak, når man eventuelt får støtte igjen, eller hva man skal forberede seg på fremover.

Virke
  • Benedicte Storm Bamvik
Publisert:

– Ingen vet hva som kommer av tiltak fremover. Reiselivsnæringen blir overlatt til seg selv, noe som gjør en allerede vanskelig situasjon verre, sier Astrid Bergmål, leder i Virke Reiseliv.

Så langt har regjeringen bare sagt at det kommer noen nye forslag til støtte i løpet av september.

Tirsdag skal Bergmål møte næringsminister Iselin Nybø for å diskutere behovet for videre tiltak innenfor norsk reiseliv. Der skal også NHO Reiseliv og Norsk Reiseliv delta.

– Det er helt vanvittig i denne situasjonen å avslutte eksisterende ordning før det har blitt satt opp nye. Mangelen på uforutsigbarhet fra regjeringen er kritikkverdig, sier Bergmål.

Les også

Verdens turistorganisasjon mener turisme må prioriteres

Les også

Konferansehotell ser mørkt på høsten: – Det kommer avlysninger hver dag

Krever raske tiltak

Hun sier Virke har vært tydelige på næringens behov for forutsigbarhet. I stedet har de fått beskjed om at de må vente og se hva som skjer.

– Jeg mener regjeringens «vent-og-se»-holdning er å påføre en tilleggsbelastning for reiselivsnæringen, og helt unødig. Næringen aner ikke hva som kommer av tiltak, når man eventuelt får støtte igjen, eller hva man skal forberede seg på, forteller Bergmål.

Før coronautbruddet var det over 170.000 mennesker som jobbet innenfor reiseliv i Norge. Reiselivslederen mener det har vært en lite proaktiv holdning fra regjeringen for å redde disse jobbene.

Vi trenger at regjeringen nå er raske til å komme med nye treffsikre tiltak, slik at vi unngår unødige oppsigelser og konkurser.

I første omgang håper Bergmål på at regjeringen vil være med på å skape trygghet for næringen frem til jul, samtidig som hun håper de vil etablere noe som er mer langsiktig.

– Det er ingen som tror dette vil være over i 2021.

Les også

NHOs sjeføkonom tror coronakrisen kan gi reiselivet varige tap

Les på E24+

Etter 134 dager åpnet hotellet dørene igjen: – Nå gjelder det bare å overleve høsten

– Marshallplan

– Det vi trenger på lang sikt, for 2021 og fremover, er en Marshallplan fra regjeringen for å redde reiselivsnæringen, sier Bergmål, og viser til det omfattende amerikanske hjelpeprogrammet for Europa etter andre verdenskrig.

Bergmål mener regjeringen har muligheten til å bruke tiden på å lage en solid infrastruktur og styrke konkurransekraften til Norge som reisemål.

– Hvis det ikke kommer et skikkelig krafttak og en konkret plan for å redde næringen vil den knekke sammen, og det vil føre til at hele næringen settes mange tiår tilbake i tid, forteller hun, og legger til.

– Det er så synd, fordi den dagen vaksinen kommer og folk begynner å reise igjen vil den norske reiselivsnæringen ha alle forutsetninger for å blomstre.

Møtet med næringsminister Iselin Nybø vil finne sted tirsdag klokken 13.30.

Les også:

Les også

Nybø varsler reiselivspakke i høst

Les også

Emilie Stordalen om Nybøs reiselivsutspill: – Nedlatende

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Virke
  2. Reiseliv
  3. Regjeringen
  4. Coronaviruset
  5. Iselin Nybø

Flere artikler