Advokater vil gi gratis «coronahjelp» til mindre bedrifter

Med gratis juridisk bistand til småbedrifter, ønsker advokatfirmaet Selmer å bidra til corona-dugnaden. – Konsekvensene blir større for mindre aktører. De kan knekke fortere om de ikke får hjelp, mener sjefen.

Administrerende direktør Atle Carlsen i Selmer oppfordrer små bedrifter til å søke advokathjelp.

Selmer
 • Nora Rydne
Publisert:

– Vi ser hvor vanskelig de store og mellomstore bedriftene vi har som kunder, har det nå. Derfor hadde vi en idédugnad på kontoret for å finne ut hvordan vi kunne hjelpe flere gjennom coronakrisen, sier administrerende direktør Atle Carlsen i advokatfirmaet Selmer.

Han forteller at dugnadsviljen blant de ansatte er stor. Resultatet ble «Koronahjelp» – gratis juridisk rådgiving til små bedrifter, organisasjoner og foreninger.

– De små aktørene er gjerne de som ikke har råd til advokathjelp. Nå håper vi at vi kan hjelpe dem å navigere gjennom disse vanskelige farvannene, sier Carlsen.

Les på E24+

Industrigründer: – Nå handler det om å overleve

– Kan knekke fortere

Carlsen forteller at det viktigste bedriftene trenger hjelp til nå, er å finne muligheter for å kutte kostnader og finne løsninger for forpliktelser de har overfor kunder og leverandører. Mange trenger også hjelp med gjennomføring av permitteringer og oppsigelser.

– Konsekvensene blir større for mindre aktører – de kan knekke fortere om de ikke får hjelp. Vi tror det kan være mer skånsomt både for bedriften og ansatte om de får god juridisk bistand så de ikke går glipp av muligheter, samt at ikke ansatte skal rammes unødvendig hardt av krisen, sier han.

Vil være med på dugnaden

Selmer har fra før mye erfaring med å jobbe såkalt «pro bono» – altså uten å ta betalt av kunder som ikke nødvendigvis har råd til å betale i dyre dommer for advokathjelp.

Men for mindre bedrifter er gratisjobbing en utfordring. Advokat Patrick Lundevall-Unger i advokatfirmaet Avocado Advokater, som består av tre personer, håper staten kan steppe inn så flere små bedrifter får tilgang til juridisk bistand.

– Jeg håper både store selskaper og enkeltmannsforetak kan henvende seg til regjeringen og gjøre det klart at det trengs en krisepakke som også inkluderer juridisk rådgiving, sier Lundevall-Unger.

Advokat Patrick Lundevall-Unger mener staten må trå til så også mindre advokatfirmaer kan være med på advokat-dugnad for å hjelpe små bedrifter gjennom coronakrisen.

Stian Eisenträger

Han forteller at mange enkeltmannsforetak og små bedrifter kontakter det lille firmaet med spørsmål om leveringer og oppdrag som stopper opp. Spesielt de som ikke har fagforening eller arbeidsgiverorganisasjon i ryggen, sliter med å få hjulene til å gå rundt uten juridisk hjelp.

– Det trengs en krisepakke der små bedrifter kan få fem timer gratis rettshjelp til statlig salær på 1.000 kroner timen. Det kan man få i sivilrettslige saker per nå, men jeg mener det bør utvides til andre formål i krisen. Ellers kommer mye til å kollapse helt, også handel, sier Lundevall-Unger.

Les på E24+

Ansatt i coronarammet bedrift? Dette bør du vite

– Tar med oss innspillet

Statssekretær Lars Jacob Hiim i Justisdepartementet kan ikke per i dag si noe om hvorvidt advokathjelp vil være del av kommende krisepakker.

– Statens hjelp til kriserammede bedrifter skjer primært gjennom generelle eller bransjespesifikke tiltakspakker som regjeringen har eller vil legge frem. Men vi tar med oss innspillet i de løpende vurderingene vi har av tiltak, skriver Hiim i en epost til E24.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Advokatfirmaet Selmer
 3. Coronaviruset
 4. Advokatselskaper
 5. Bedrift
 6. Dugnad
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Advokat roper varsku om kjøp av konkurstruede bedrifter

 2. Regnskapsførere hjelper kriserammede kunder – vet ikke om de får betalt

 3. Betalt innhold

  Eiendomsinvestor: – Det er ikke mulig å redde alle, noen burde lagt ned før coronakrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny krisepakke til reiselivet: – Vi må tilpasse oss et nytt marked med stort sett bare norske gjester

 6. Hurtigruten ber om 10 milliarder til reiselivsbransjen: – Dreier seg ikke om de neste månedene, men de neste årene