Hurtigruten permitterer rundt 120 ansatte

Coronakrisen tvinger frem omfattende tiltak og store kostnadskutt i Hurtigruten. Cruiseselskapet etterlyser grep rettet mot det kriserammede reiselivet på havet og på land i regjeringens første krisepakke for næringslivet og økonomien, som ble lagt frem fredag.

RAMMES: Hurtigruten tynges av corona-krisen og savner grep rettet mot reiseliv på havet og på land.

Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Reiselivsbransjen rammes hardt av at folk ikke kan og vil bruke deres transporttjenester.

– Dette er en ekstraordinær og alvorlig situasjon. Konsekvensene rammer oss nå med full kraft, og vi må være forberedt på alle tenkelige utfall, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en uttalelse.

Hurtigruten permitterer fra mandag rundt 120 ansatte, og cruiseselskapet vurderer ytterligere grep.

– Det vi har sett nå er bare starten. Vi har de siste dagene satt i verk en rekke kostnadskutt i hele selskapet. Vi må fortløpende se på mulige videre grep, sier Skjeldam.

Konsernsjef i Hurtigruten, Daniel Skjeldam.

Hagen, Fredrik / NTB scanpix

Etterlyser tiltak på hav og land

– Vi er i tett dialog med de tillitsvalgte, og vi ser på hvordan vi kan løse dette på en best mulig måte. Vi må sikre en god løsning for gjestene våre, for våre ansatte og for Hurtigrutens finansielle situasjon. Vi har et stort ansvar for å tenke og handle langsiktig, sier Skjeldam.

Hurtigruten etterlyser vesentlige tiltak for det kriserammede reiselivet på havet og på land i regjeringens første krisepakke for næringslivet og økonomien, som ble lagt frem fredag.

– I tillegg til å være en av Norges største reiselivsbedrifter og maritime arbeidsgivere, jobber vi i Hurtigruten tett sammen med flere hundre leverandører av opplevelser og lokalmat over hele Norge. Norsk reiseliv er i en enorm krise, og innovasjon, bærekraft og utvikling må ikke bli satt mange år tilbake, sier Skjeldam.

I dialog med Stortinget og regjeringen

– Transport er en av de samfunnskritiske funksjonene norske myndigheter har bestemt at skal og må holdes i gang i krisen. Som regjeringen har pekt på, er dette viktig for å opprettholde kritisk infrastruktur langs norskekysten. Vi strekker oss og tar vår del av ansvaret for det, men situasjonen utvikler seg time for time, sier Skjeldam.

Les på E24+

Norwegians skjebne er nå i regjeringens hender – og det haster

Regjeringen la fredag frem krisetiltak og vil blant annet redusere antall dager med lønnsplikt for arbeidsgivere ved permittering fra 15 til to dager. Stortinget kan imidlertid overkjøre regjeringen og både Frp og Ap mener regjeringens tiltakspakke mot corona-virkningene er for dårlig.

– Vi er i dialog med regjeringen og Stortinget for å gi innspill til gode løsninger, sier Skjeldam.

Havner stenges

Cruiseselskapene er blant dem som er svært hardt rammet av coronaviruset. Reder Torstein Hagen meldte tidligere fredag at Viking Cruises stopper all aktivitet frem til 1. mai.

Onsdag ettermiddag opplyste Bergen kommune at ingen cruiseturister får komme i land. Cruisepassasjerene som kommer til byen må dermed holde seg om bord i skipet.

– Dette gjør vi som et av mange tiltak for å både begrense trengsel i byen, for å redusere mulighet for coronasmitte, og for at gjester som kommer, ikke skal risikere å bli smittet ved et besøk hos oss, sa kommunaldirektør Robert Rastad.

Les også

Stortinget kan corona-overkjøre regjeringen

Haugesund stengte også for cruisepassasjerer, ifølge en melding torsdag. Kommunedirektør Ole Bernt Thorbjørnsen understrekte at de har stor forståelse for at dette setter rederiene i en vanskelig situasjon, og beklaget på det sterkeste.

– I denne situasjonen må imidlertid folkehelsehensyn gå foran alt. For oss er øverste prioritet smittebegrensning. Dette gjøres mest effektivt ved å forhindre at folkemengder samles. Av hensyn til både innbyggerne i regionen, cruisepassasjerene og ansatte i reiselivsnæringen, gjøres derfor dette vedtaket, sa Thorbjørnsen i en pressemelding.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Coronaviruset
  2. Hurtigruten

Flere artikler