Hydro har mest å tjene

Oljeanalytikerne bejubler gigantfusjonen mellom Hydro og Statoil, og tror lillebror Hydro har aller mest å tjene.

Publisert:

- Hydro har alltid vært priset med rabatt, siden det har vært et konglomerat. Det har markedet straffet, men nå får vi automatisk en høyere prising, sier analytiker Martin Mølsæter i First Securities, for å forklare den enorme kursstigningen i Hydro-aksjen i går.

Les også:

Med over 20 prosent til værs, gjenerobret Eivind Reiten plassen som nest mest verdifulle selskap på Oslo Børs.
Analytikerkollega John Olaisen i Carnegie tror i tillegg Hydro

OSE

NHY

har mest å tjene på fusjonen.
- Det er større forbedringspotensial i Hydro enn i Statoil

OSE

STL

, sier Olaisen.

Synliggjør verdiene

Fordi Hydro har drevet med andre ting enn olje og gass, har det vært vanskeligere å verdsette selskapet. Analytikerne har derfor lenge oppfordret Hydro til å synliggjøre verdier, og det er nettopp det som skjer nå, når aluminiumsvirksomheten blir stående igjen alene.
- Nå kan vi regne ut eksakt hvor mye resten av Hydro er verdt. Denne delen har vært undervurdert i markedet frem til nå, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans.
Analytikerne snakker om en rabatt på Hydro-aksjen på mellom 10 og 30 prosent.
- Da man skulle finne det korrekte bytteforholdet måtte man justere for denne rabatten, sier Mølsæter.
- Så Hydro har ikke forhandlet bedre enn Statoil?
- For å si det sånn: Bytteforholdet var noe bedre enn ventet og vi kommer til å opprettholde vår kjøpsanbefaling på Hydro.

Stockman-uenighet

Analytikerne er ikke helt samstemte på hvorfor fusjonen kom akkurat nå, og tilsynelatende i hui og hast.
- Jeg tror dette har vært en lengre prosess. Det er åpenbart at begge parter har mye å tjene på dette. De konkurrer i de samme områdene her hjemme, og nå får de sterkere slagkraft internasjonalt, sier Mølsæter.
Han tror ikke fusjonen ble trigget av at det ikke ble noe russisk Stockman-eventyr for Hydro og Statoil. Olaisen i Carnegie, derimot, tror Stockman-tapet var en utløsende faktor, mens Bakken i Fondsfinans tror kampen om andeler i Stockman kan ha utsatt fusjonsprosessen.
- Ja, fordi enten Hydro eller Statoil kunne få et forsprang på det andre selskapet. I den situasjonen var det ikke grunnlag for samtaler, sier Bakken.
Han trekker i tillegg frem dette som årsaker til fusjon nå:
- Hydro er ferdig med restruktureringen av aluminiumsbiten som nå kan stå på egne ben. Dessuten gir den ferske Eierskapsmeldingen veldig lite håp om at Hydro ville kunne bli solgt til en utenlandsk aktør.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om