Shell-kjøper må til sengs med Reitan

Reitan-familien kan ha fått en innflytelsesrik dobbeltrolle i Shell-salget.

SNART UTE: Samarbeidsavtalen med Shell som Magnus Reitan annonserte på en bensinstasjon i Fetsund løper ut i 2017.
Publisert:

Reitan-familien har så langt forsøkt å dempe alle spekulasjoner om at de kan tenke seg å kjøpe bensinstasjonene som Shell la ut for salg mandag.

Men det forhindrer ikke at Reitan-familien kan ha en viktig finger med i spillet når Shell-stasjonene eventuelt skifter eier.

Shell varslet mandag at de ønsker å selge ut bensinstasjonsvirksomheten i Norge og beslektede virksomheter.

Les også

Shell legger ut bensinstasjonene for salg

Finger med i spillet

Men Reitangruppen kan komme til å få en viktig finger med i det spillet. For Shell har i noen grad allerede gjort seg til husmenn i Reitangruppens imperium.

For 88 bensinstasjoner som markedsfører seg med logoene Shell og 7-eleven er nemlig eid av Reitangruppen.

Reitansystemet driver stasjonene, mens Shell leier seg tilgang til bensinpumpene for å få solgt bensinen sin.

88 stasjoner

Avtalen mellom Shell og Reitangruppen går ut i 2017 og Shells nye eier må få forlenget avtalen med Reitangruppen om de ønsker å fortsette bensinsalget i disse 88 stasjonene.

Disse 88 stasjonene er en vesentlig andel av Shells totale markedsandel på 26 prosent i det norske bensinstasjonsmarkedet.

Det spesielle i saken er at Reitangruppen har sin egen bensinstasjonskjede. Året før samarbeidet med Shell ble inngått kjøpte nemlig Reitangruppen den gamle Hydro Texaco-kjeden som nå har skiftet navn til Uno-X.

Administrerende direktør Vegar Kulset i Uno-X vil i dag ikke si om kjeden kunne tenke seg å overta Shells plass i de 88 Reitan-eide bensinstasjonene.

- Det er lenge til 2017, sier han.

Har vel ti prosent

Uno-X har i dag noe over 10 prosent markedsandel og vil kunne ta et solid byks med de 88 stasjonene i folden.

Kulset sier at markedsandel og størrelse ofte kan være en viktig forutsetning for konkurransekraft og lønnsomhet.

- Men i Reitangruppen er vi alltid vært opptatt av å fokusere på det enkle fremfor størrelse, sier han.

Uno-X satser hovedsakelig på ubetjente bensinstasjoner, mens Shells stasjoner er fullservicestasjoner.

- Ikke kjøpere

Kulset er imidlertid klar på at det ikke er aktuelt for Uno-X å kjøpe Shell. Det samme har administrerende direktør Magnus Reitan i Reitan Convenience gjort. Det er Reitan Convenience som har samarbeidsavtalen med Shell.

Magnus Reitan har ikke vært tilgjengelig for kommentar tirsdag.

Norske Shell informerte mandag de ansatte om at de har bestemt seg for å forsøke å selge deler av sin norske virksomhet.

Delene som vurderes solgt, er blant annet bensinstasjonsnettet. I tillegg vurderer Shell også å selge virksomhetene Aviation (flydrivstoff) Commercial Fuels, Bitumen (asfalt) og avdelingen som holder forsyningsterminaler.

Salgsplanene

Shells virksomhet i Nordsjøen er ikke berørt av salgsplanene.

Med andre ord er det virksomhet som driver med foredling og salg av olje som selges, såkalt «nedstrøm», mens Shell beholder virksomheten knyttet til olje- og gassproduksjon.

Da Shell solgte sin tilsvarende virksomhet i Sverige og Finland var prisen på hele 640 millioner dollar.

Det var det finske selskapet Keely Oy som i 2010 kjøpte Shells 340 bensinstasjoner i Sverige og 225 stasjoner i Finland. Keely Oy er også største eier i bensinstasjonskjeden St1.

I Sverige og Finland gjorde Keely Oy en avtale med selger om å beholde Shells varemerke på de flere hundre stasjonene i ti år fra kjøpsdato.

Keely Oy har tidligere også kjøpt opp samtlige Hydro- og Uno-X-stasjoner i Sverige, samt tilsammen 80 Jet-stasjoner i Norge og Sverige.

I 2012 kjøpte kanadiske Couche-Tarde Statoil Fuel & Retail, som blant annet driver Norges største bensinstasjonskjede, for nærmere 16 milliarder kroner.

Les også:

- Bensinbiler vil dominere i 2040Skal elbilene kvitre eller brumme i 2014?Bensinstasjonene frykter søndagsåpne butikkerShell: Bensin og diesel kan være utfaset mellom 2050 og 2060

Publisert: