IPhone fyller 10 år: – Det har endret alt

Torsdag er det akkurat 10 år siden iPhone ble lansert for første gang.

FYLLER ÅR: Mye har endret seg siden den første iPhone ble lansert for ti år siden. Her snakker Apple-sjef Tim Cook på en konferanse i 2011.

Foto: Chris Hondros AFP
Publisert:,

Den 29. juni 2007 ble verden introdusert for iPhone for første gang.

Lite visste vi da om hvordan, og hvor mye, den skulle endre hverdagen vår.

Nå har smarttelefonen erstattet kart, lommelykt, klokke, digitalkamera, videokamera, kalender, kalkulator, iPod og MP3-spillere, og for mange kanskje også hele datamaskinen.

– Mobile smarttelefoner med iPhonen i tet har endret måten vi kommuniserer på fundamentalt, sier Brian Blau i analyseselskapet Gartner til E24.

Selskapet har overvåket markedet for smarttelefoner de siste ti årene, og mener iPhonens lansering var startskuddet for måten vi snakker sammen på i dag.

Konsulent og analytiker Salvador Baille ved Intelis går enda lenger.

– Det har endret alt. Alle appene vi bruker har endret livene våre og hvordan vi velger å bruke tiden vår. Delingsøkonomien, for eksempel, hadde ikke vært mulig uten at iPhonen åpnet gamet, sier Baille til E24.

– Apple klarte å lage en telefon som var eksponesielt mye mer brukervennlig enn alle andre.

- Smarttelefoner har gjort folk mer produktive. Du kunne ikke svare på mail mens du satt på bussen før, sier analytiker og konsulent Salvador Baille.

Foto:

Var en katastrofe på papiret

iPhonen var ikke den første smarttelefonen som kom på markedet.

For eksempel hadde Nokia en telefon som hadde mange av de samme funksjonene som iPhonen, men den slo aldri igjennom.

– Nokia hadde også sin egen appstore, men den er det ingen som husker. Den var en katastrofe og fungerte rett og slett ikke, sier Baille, som selv testet den ut den gang.

Han forteller at det Apple gjorte riktig, var å ta en del konsepter som allerede var tilstede, og faktisk få de til å fungere riktig.

– Da den første iPhonen kom, var den også egentlig en katastrofe på papiret. Den hadde ikke engang tastatur. Men den var enkel å navigere, og folk utviklet raskt en toleranse for stavefeil, sier Baille.

Det som gjorde at Apple vant kappløpet om smarttelefonene var nemlig at de ikke baserte utviklingen på undersøkelser om hva folk ville ha, mener analytikeren.

– Noen ganger er det best å utvikle produkter som man forstår vil endre verden. Etter at iPhonen kom, eksploderte databruk for mobil over hele verden.

BURSDAG: Her presenterer Steve Jobs Apples aller første iPhone.

Foto: Paul Sakuma AP

Og med det gikk telefonen fra å være «bare telefon» til å bli enheten vi bruker til «alt».

Faktisk har salget av tyggegummi, som er strategisk plassert ved kassen i butikkene, gått ned 15 prosent siden året iPhonen ble lansert, ifølge undersøkelser gjort av Euromonitor International. Nå står vi med nesen i telefonen når vi kjeder oss istedet for å gjøre impulskjøp ved kassen, skriver Recode.

Les også

Apple og Nokia begraver stridsøksen – dropper alle patentsøksmål

90 prosent av profitten i markedet

Ifølge tall fra analysebyrået Gartner hadde iPhone 19 prosent markedsandel på smarttelefonmarkedet i 2011, opp fra tre prosent i 2007.

Siden har Apple imidlertid blitt tatt igjen av Samsung. I fjor hadde iPhonen 14 prosent markedsandel, mens Samsungs smarttelefoner hadde 20 prosent.

Likevel er det Apple som drar inn profitten.

Ifølge Baille går 90 prosent av profitten i hele smarttelefonmarkedet til Apple, mens Samsung står for resten. De resterende aktørene går stort sett med tap.

– Apple oppdaget at bare en andel av befolkningen var villige til å betale ekstra for designet på telefonen - på det nivået design betyr for Apple. Det magiske tallet var 1o prosent, og det er jo omtrent den markedsandelen Apple har beholdt.

Det er aldri godt å vite hvilken teknologiske utvikling som skal revolusjonere livene våre neste gang, men Baille holder sitt kort på kunstig intelligens.

Les også

Kommentar: Digitale assistenter – åndenes makt

– Det kan være neste bølge av hvordan livene våre blir fundamentalt endret av mobiltelefoner og andre enheter, sier han.

Imidlertid gikk bursdagsbarnet Apple ned 1,7 prosent på børsen i dagens handel på Wall Street. Så langt i år har Apples aksje steget nesten 24 prosent, til tross for en nedgang på nesten syv prosent den siste måneden.

Les også

Blackberry slutter å lage mobiltelefoner

Les også

Samsung tester ut førerløse biler

Les også

Apple-sjef vil ikke flytte overskudd til USA uten «rettferdig skatt»

Her kan du lese mer om