Tar opp reiselivets provisjonspraksis i Stortinget: Vil forby «Syden-metoder»

Senterpartiets Geir Pollestad vil ha slutt på det han omtaler som «Syden-metoder» i norsk reiseliv.

TURISME-TREND: Provisjon til guider og reiseselskaper kan hemme konkurransen blant norske tuistbutikker, mener blant andre Sp-politiker Geir Pollestad. Her fra et cruisebåtanløp i Geiranger.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

I sommer omtalte flere medier det som synes å ha blitt en utbredt praksis i norsk reiseliv: Turguider krever at butikker betaler provisjon for at guider og reiseselskaper skal ta med turistgrupper til akkurat deres butikk. De som ikke betaler, gås forbi.

Nå reagerer Geir Pollestad, Senterpartiet-politiker og leder i næringskomiteen på Stortinget.

Pollestad mener det er på tide at det kommer på plass et regelverk som forbyr denne praksisen, før neste turistsesong kommer i gang.

Han har stilt skriftlig spørsmål til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, hvor han ber statsråden vurdere lovligheten av praksisen og sørge for tiltak for å få slutt på den.

– Mitt poeng er at dette handler om to ting, sier Pollestad til E24.

– Det handler om at konkurransen mellom norske butikker må være reell, og det handler om hva slags land Norge skal fremstå som utad, sier han.

Les også

Februarrekord for hotellene: – Eksplosjon i antall turister

Uklart om lovstridig

Pollestad omtaler praksisen som «Syden-metoder» og mener den medfører at man som turist ikke kan stole på at man får de beste suvenirene, og at man risikerer å bli lurt til å betale mer enn nødvendig.

Han mener det er uklart om praksisen strider med norske regler om bestikkelser og korrupsjon, og legger til at det dessuten er vanskelig å ha kontroll med de skatte- og avgiftsmessige sidene ved slike avtaler.

KRITISK: Leder Geir Pollestad (Sp) i næringskomiteen ønsker svar om lovligheten av provisjonsbetaling i turistnæringen.

– Det er i alle fall ikke i tråd med det som bør være norsk handelsskikk. Vi må ta et klart standpunkt om at vi ikke vil ha slik praksis i Norge, sier han.

Pollestad mener sommerens medieoppslag tegner et bilde av en utbredt praksis, og frykter at den vil bre om seg ytterligere i tråd med at den kinesiske turismen til Norge øker.

– Ufordragelig og skadelig

Dagens Næringsliv var blant de første til å omtale fenomenet.

I sommer fortalte professor Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole til DN at provisjoner i turistnæringen er skadelig, både for butikkene som taper på at de nekter å betale til byråer eller guider, og for turistene - som mister valgmulighetene.

Les også

Ny undersøkelse: Så mange milliarder legger flyturistene igjen i Norge

– Det kan se ut til at saken faller mellom flere stoler. Det er ikke helt avklart om dette generelt er ulovlig, men det er en gråsonepraksis som er ufordragelig og skadelig, sa Søreide til avisen.

DN snakket med flere suvenirbutikker og guider om praksisen, blant andre butikkeier Anny-Irene Mykkeltvedt i Flåm, som i årevis har sagt nei til turistguider som krever returprovisjoner.

– Jeg mener det bør være kriminelt, fordi det er å lure turistene. Det er et spørsmål om rett og galt.

Også Bergensavisen omtalte fenomenet, og skrev om fortvilte butikkeiere på Bryggen i Bergen som opplevde at turister ble guidet rett forbi.

Pollestad sier til E24 at han vil forfølge saken på Stortinget uavhengig av næringsministerens svar.

KJENT MED PRAKSISEN: Administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

– Urimelig konkurranse

NHO Reiseliv sier de er godt kjent med at det foregår betaling av provisjon til turistguider.

– Vi er generelt skeptisk til slike avtaler, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold.

– Utenlandske guider reiser på oppdrag til Norge uten fastlønn, og får kun lønn som provisjon som utbetales svart og kontant. Det er svart arbeid og ulovlig. Det er også urimelig konkurranse mot norske guider som må operere lovlig og hvitt, sier hun.

Devold påpeker at det er en forskjell mellom provisjon mellom to selskaper og provisjon til enkeltpersoner: Det første er ikke ulovlig, men det andre kan være svart lønn og ikke er lov.

– Det er viktig at lovlige lønns og arbeidsvilkår følges også for utenlandske aktører i Norge. Vi syns det er beklagelig om noen føler seg presset inn i slike avtaler, sier hun.

Les også

I juli ble det satt ny overnattingsrekord i Norge:
– Viktig og gledelig

Les også

– Betydningen er enorm

Les også

Fraktet 94.736 amerikanere til Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reiseliv

Flere artikler

  1. Vil skaffe oversikt over «Syden-metoder»

  2. Nye reiseråd kan avgjøre sommeren for Tromsø-hotellet: – Bare tyskerne kan berge august

  3. Reiselivsaktør: – 2020 er et katastrofalt år

  4. Nybø: Krisen i reiselivet er den nye normalen

  5. Sterkeste måned for Stavanger-hotellene på flere år: – Kjekt å se at norske turister finner veien