Gruveselskap skal utvinne kull i 20 nye år på Svalbard

Statseide Store Norske Spitsbergen Grubekompani forbereder seg på kullproduksjon ved Gruve 7 på Svalbard fram til 2040.

  • NTB
Publisert: Publisert:

Gruve 7 ble skilt ut i et eget selskap fra Store Norske Spitsbergen Grubekompani i 2018, og i regnskapet til Store Norske Gruvedrift går det fram at de hadde en omsetning på 155 millioner kroner i fjor. Driftsresultat endte på 10 millioner kroner i pluss, skriver Finansavisen.

I årsberetningen skriver selskapet at de «legger til rette for å kunne levere kull fra gruva i ytterligere 20 år, i tråd med behovet fra Longyearbyen Energiverk», skriver avisen. Gruva sysselsatte i underkant av 50 personer i fjor.

I tillegg til å drifte Gruve 7, driver Store Norske Gruvedrift også med utleie av personell til andre selskaper i konsernet og utleie av gruveutstyr.

Les på E24+

Mannen som skapte oljeindustrien

Stortinget bestemte høsten 2017 at Store Norske Spitsbergen Grubekompani skulle avslutte gruveaktiviteten i Svea og Lunckefjell. Opprydningen er nå i gang. Parallelt ble det grunnet Longyearbyens Energivers behov for tilførsel av kull bestemt at driften av Gruve 7 skulle fortsette til den er tømt, skriver Finansavisen.

Store Norske Spitsbergen Grubekompani hadde i 2017 et underskudd på 2,5 milliarder kroner. I 2018 endte årsresultatet på rundt 26,9 millioner kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Støre utfordres fra kullgruven: – En forferdelig beslutning

  2. Vil utsette stengingen av Norges siste kullgruve

  3. Store Norske vurderer å forlenge kulldriften til 2025

  4. Regjeringen vil fase ut kullkraft på Svalbard

  5. Tybring-Gjedde om Svalbard-kull: – Det er en ny tid