Maaemo i rødt for tredje år på rad

Selv om inntektene øker, klarer ikke gourmetrestauranten å levere positive tall.

LIKVIDITETSSKVIS: Kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og resten av styret i Maaemo trenger penger.
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Å drive luksusrestaurant i Norge er ikke alltid enkelt. I forrige uke måtte den legendariske restauranten Bagatelle legge inn årene etter flere år med til dels store underskudd.

Nå har fasit for det nye nordiske mattempelet Maaemo kommet. I motsetning til Bagatelle har ikke restauranten i Bjørvika en milliardær som Christen Sveaas i ryggen.

Restauranten, som har høstet strålende kritikk nasjonalt og internasjonalt, så inntektene stige fra 11,4 millioner kroner i 2012 til 14,9 millioner kroner i 2013.

Underskuddet endte på 200.000 kroner, en forverring på drøyt 50.000 kroner.

Sjekk nøkkeltallene her

- Vi har hatt en omfattende ombyggingsprosess, hvor vi har bygget ut restauranten. Kostnadene begynte allerede å løpe i oktober, forklarer styreleder Pontus Dahlström i Maaemo til E24.

Sammen med kjøkkensjef Esben Holmboe Bang og Jon-Frede Engdahl eier Dahlström Maaemo.

Holmboe Bang tok i fjor ut en lønn på vel 670.000 kroner, ifølge regnskapstallene.

Likviditetsproblemer

Dalström sier at restauranten, som etter ombyggingen i vinter har plass til 36 gjester, er fullbooket nesten hele tiden.

Da restauranten debuterte med to stjerne i Michelingguiden i 2012 - noe Maaemo forøvrig er første nordiske restaurant til å gjøre - ble de nedringt av matentusiaster og var fullbooket to måneder fremover.

Dahlström sier at tiden nå har gått ned til tre-fire uker.

- Hadde vi hatt 20 bord, ville resultatet vært noe helt annet, sier han.

Les også

Maaemo får beholde begge stjernene

I årsberetningen skriver styret at «for å forsvare videre drift må selskapet jobbe aktivt for å forbedre topp- og bunnlinje. En normalmåned med ingen kjøp og investeringer utover budsjett skaper et positivt resultat på 150.000 kroner».

Egenkapitalen til restauranten er for lengst tapt, og var ved utgangen av fjoråret minus én million kroner.

«Hovedutfordringen til selskapet er derfor på kort sikt likviditet. Det må også jobbes med en langsiktig plan som sikrer trygg drift i selskapet», heter det i årsberetningen som er signert 27. juni.

Revisor skriver i sin beretning at den kortsiktige gjelden overstiger restaurantens eiendeler, noe som kan så tvil om selskapet videre drift.

Må gi valuta for kronene

- Maaemo er i et svært marginalt segment, og vi har et stort fokus på å bedre likviditeten. Vi har ingen milliardær i ryggen som kan fungere som en fallskjerm. Vårt eneste mål er å ha en sunn bedrift, og prestere på så høyt nivå som vi er kapable til.

- Er det vanskelig å drive en slik restaurant som Maaemo i Norge?

- Det handler om å ha et godt nok produkt, og skape en best mulig opplevelse for gjestene. Det er ikke noe å legge skjul på at det koster mye å spise på Maaemo, men da er det viktig at gjestene får valuta for pengene. Vi startet med tomme hender da vi bygde restauranten, og alle har gått inn for å forbedre den. Nå er vi i en posisjon hvor vi er klare for å angripe, sier en positiv Dahlström.

Les også:

Maaemo-kokk mener Tine farer med smør-lureri- Michelin-stjerner tiltrekker de beste talentene i verdenStjernekokk om bordauksjoner: - Et tappert forsøk på en rar ordning for «no show»

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Stjernesmell i Maaemo-regnskap

  2. 2020 ble Maaemos verste år noensinne

  3. Lettelse og glede hos Maaemo

  4. Har lengst Michelin-rekke i Norden: Champagnebudsjett - «no limit»

  5. Michelin Nordic Guide 2021: Disse restaurantene får stjerner