Södra Cell på Tofte legges ned

Cellulosefabrikken i Hurum legges ned og 295 mister jobben. De ansatte er knust.

SLUTT: Cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte legges ned og 295 ansatte mister dermed jobben.
Publisert:

Cellulosefabrikken Södra Cell på Tofte i Hurum legges ned, i alt 295 personer mister jobben.

- Skuffelsen var total og til å ta og føle på der. «Takk skal du faen meg ha», sa en ansatt, og så gikk han. Det sier vel litt om skuffelsen, sier tillitsvalgt og klubbleder for Fellesforbundet ved Södra Cell Tofte, Jostein Sjaavaag, til E24.

De ansatte ble informert under et allmøte tidlig mandag ettermiddag.

- Det er på godt norsk jævlig skuffende. Det er voldsomt, sier han.

- Ikke forsvarlig

En mulig nedleggelse har truet fabrikken siden februar, men mandag kunne NRK melde at beskjeden var endelig.

Administrerende direktør i Södra Cell, Gunilla Saltin, forklarer beslutningen slik:

LEGGER NED PÅ TOFTE: Administrerende direktør i Södra, Gunilla Saltin.

- Til tross for en forlengelse av prosessen i flere omganger har vi dessverre ikke klart å finne en kjøper som kan gi et økonomisk forsvarlig bud på fabrikken.

- De budene vi har fått, har vært lavere enn verdiene på fabrikkområdet, som maskiner og bygningsmasse. Budene har vist at potensielle kjøpere av Tofte ser de samme utfordringene vi gjør, sier hun i en pressemelding.

- Vi vil nå påbegynne en kontrollert nedstengning av produksjonen ved Södra Cell Tofte. Alle involverte, ikke minst de ansatte i Tofte, har gjort en flott innsats over lang tid og kan være stolte over sitt arbeid, sier Saltin.

Les også: Redningsplan for Södra Cell Tofte strandet

Forbannede ansatte

Tillitsvalgte Sjaavaag forteller om en langdryg prosess som har tæret på de ansatte.

- Det har vært lagt ned så mye tid og energi på en salgsprosess. Det har vært å tøye strikken for tålmodighet til det lengste, sier Sjaavaag.

- Dette er en trist dag for de ansatte, deres familier og for Hurum og norsk treforedling. Jeg synes de ansatte har vært særdeles tålmodige. Dette har vært en langdryg prosess og Södraledelsen i Sverige har holdt de ansatte på pinebenken nå i nærmere et halvt års tid uten å komme med en beslutning, sier ordfører i Hurum, Monica Vee Bratlie, i en pressemelding.

Les også: Skogeiere håper tiltakspakke skal sikre Tofte-salg

- En trist dag

Helge Evju, styreleder i Viken Skog og styremedlem i Norges Skogeierforbund, er ikke overrasket over nedleggelsen.

- ET TANKEKORS: Sier Helge Evju.

- Jeg er skuffet, men det kom ikke som en veldig stor overraskelse. Dette er en trist dag for norsk skogbruk, sier han til E24, og legger til:

- Det sier noe om norske rammevilkår for denne type industri. Vi har en vei å gå for å få det lønnsomt med norsk skogbruk. Hovedutfordringen er å få en lønnsom skogindustri i høykostlandet Norge. Vi må satse på produkter som teknologisk ligger langt framme. Det er et tankekors når bedrifter som produserer en vare som verden etterspør, ikke finner det lønnsomt å drive i Norge.

Les også: Skogsektoren får 750 millioner kroner

Tror ikke Södra Cell ønsket å selge

Fylkesordfører i Buskerud Morten Eriksrød synes nedleggelsen er beklagelig. Til NTB sier han at det trolig blir vanskelig å bygge opp en ny industribedrift i området som kan foredle tømmer.

– Jeg tror skogeierne har forberedt seg på å levere tømmeret andre steder, men industrimiljøet forsvinner nå med nedleggelsen. Det er beklagelig, sier Eriksrød til NTB.

Han er skuffet over Södra Cells beslutning.

– Det er deres forretningsmessige vurderinger som ligger til grunn, og det er deres rett som eiere. Men jeg mener det var seriøse kjøpere på banen. Det har vært utenlandske selskaper som var interessert, og det virket nesten som Södra Cell ikke var villige til å selge, sier fylkesordføreren til NTB.

Viken trakk seg

Det var 20. mars at de svenske eierne først meldte at de etter en lengre periode med dårlig lønnsomhet hadde gitt opp å holde liv i fabrikken.

Etter beslutningen har Södra vært i dialog med mulige kjøpere, blant annet Viken Skog.

Tidlig i juni varslet imidlertid Viken Skog at de ga opp og heller skulle forsøke å selge tømmeret sitt til utlandet.

Cellulosefabrikken har blitt sett på som helt avgjørende for store deler av norsk skog- og trenæring. Tømmerforedlingen i Norge vil med nedleggelsen falle med 1,9 millioner kubikkmeter årlig. Fabrikken har tatt i mot en fjerdedel av tømmeret som tas ut i norske skoger, ifølge NRK.

Produksjonen ved fabrikken vil bli opprettholdt fram til 24.august, melder NTB.

Les også:

Publisert: