Fyrverkerisalget
til himmels

Nordmenn kjøper mer fyrverkeri enn noen gang. Nå venter bransjen omsetningsrekord.

GODE TIDER: Nordmenns fyrverkeriforbruk får bransjen til å juble.
  • Ida Hanstad
Publisert: Publisert:

Nyttårsaften nærmer seg, og for mange er oppskyting av fyrverkeri en obligatorisk del av kvelden.

Det ser dessuten ut til at det «festkruttet» bare blir mer og mer populært, for de siste årene har det ifølge Statistisk sentralbyrå vært en voldsom økning i antall kilo importert fyrverkeri.

Mens vi fra januar til november i 2000 importerte 1.300 tonn, har det i tilsvarende periode i år blitt importert over 2.600 tonn.

- Det går bare bedre og bedre for hvert år, og vi tror 2012 blir et nytt rekordår, sier daglig leder Jack Nilsen i Spectra.

Også konkurrenten Svea fireworks har store forventninger til årets fyrverkerisalg.

- Vi opplever at folk blir stadig mer positive til fyrverkeri, og jeg blir forundret hvis vi ikke ser en økning også i år, sier daglig leder Anders Sture.

- I år antar jeg at bransjen vil omsette for rundt 300 millioner kroner, mener Sture.

Håver inn

I Norge er det tillatt å selge fyrverkeri direkte til forbrukerne i perioden 27. til og med 31. desember. Enkelte steder i landet, blant annet i Hordaland, er det kun to salgsdager.

- Det er noe salg i forbindelse med bryllup og bursdagsfeiringer ellers i året, men rundt 98 prosent av salget foregår i forbindelse med nyttårsfeiringen, sier Sture.

I Norge er det i alt syv store aktører innen fyrverkeri, og det er ikke småpenger de drar inn på de underholdende ekspolsivene.

E24 Bedrift kan du sjekke nøkkeltallene til norske selskaper.

Til tross for svært få salgsdager håvet for eksempel Svea, Spectra og Festival inn henholdsvis 33,8, 13,1 og 48,1 millioner kroner i 2011.

- Skyldes god økonomi

Nilsen mener det finnes en enkel forklaring på at det selges mer og mer fyrverkeri for hvert år som går.

- Jeg tror det skyldes at folk har god økonomi, sier han.

LES OGSÅ:Eksplosjon i salget av bortebakt julebakst

Han får støtte av Sture.

- Folk har god råd, og da mener nok mange at det er greit å bruke noen ekstra kroner på fyrverkeri på nyttårsaften, sier han.

Daglig leder Bjørn Tore Bergmann i Festival tror spenning å få lov til å skyte opp fyrverkeri en gang i året.

- Mange mener nok at det å tenne på en lunte er litt morsomt. Selv om de mange steder har felles oppskytninger er vårt inntrykk at de fleste som har anledning til det ønsker å sende opp fyrverkeri selv, sier han.

Vet du om et selskap eller en bransje E24 bør skrive om? Tips oss!

Positive til forbud

I 2008 ble det forbudt med raketter med styringspinne samt fyrverkeri som ser ut som leketøy. Hensikten var å få ned antall skader forbundet med oppskyting av fyrverkeri.

LES OGSÅ:567 tonn lys til jul

Alle aktørene E24 har snakket med understreker at de mener alle sikkerhetstiltak er positive, og mener forbudet av pinnestyrte raketter ikke har påvirket bransjens omsetning i negativ retning - slik de fryktet da forbudet ble innført.

- Jeg har ikke inntrykk av at verken publikum eller bransjen selv ser negativt på at det nå selges kun bakkefyrverkeri. Det er tryggere, og det er selvfølgelig bra, sier Bergmann.

- Må ta ansvar

Ifølge Norsk pyroteknisk bransjeråd (NPB) ble det i 2011 registrert 63 personskader i forbindelse med oppskyting av fyrverkeri. Det er en sterk nedgang i 2007, da det ble registrert 155 skader. Antall øyeskader var i 2011 16, mot 21 i 2007.

- Vi har en nullvisjon, og 16 skader er selvfølgelig 16 for mye. Riktignok hadde ingen av dem som ble skadet brukt beskyttelsesbriller, sier Sture, som også er styremedlem i NPB.

(Saken fortsetter under bildet.)

VIKTIG UTSTYR: Styremedlem Anders Sture i Norsk pyroteknisk bransjeråd oppfordrer folk til å bruke sikkerhetsbriller når det skytes opp fyrverkeri.

LES OGSÅ:Sliter med å levere nok rakfisk

- Media vinkler ofte saker på en slik måte at man får inntrykk av at det er fyrverkeriets feil hvis noen blir skadet. Bransjen deler ut bruksanvisninger og en halv million briller i året, med folk må også selv ta ansvar. Vi kan ikke være til stede i alle hjem hvor det skytes opp fyrverkeri, avslutter han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. E24

Flere artikler

  1. Fyrverkeriselger: Raketter for 300 millioner går opp i røyk nyttårsaften

  2. Oslo kommune sendte opp fyrverkeri til 800.000 kroner i tåken

  3. 567 tonn lys til jul

  4. I dag setter viny fløterekord

  5. Nasa tapte seks milliarder på feilede romprosjekter: Legger skylden på Hydro-selskap