- Nå blir det dyrere å fly

- Konkursen i Sterling vil føre til at det blir færre billigbilletter hos Norwegian og SAS Norge, mener økonomiprofessor.

Publisert:

Professor Siri Pettersen Strandenes ved Norges Handelshøyskole har inngående kjennskap til luftfartsmarkedet, og mener folk bør forberede seg på å betale mer for flybillettene ut fra Norge i tiden fremover.

Skjult.

- Når en aktør blir borte i et marked, minsker dette konkurransen. Vi vil neppe se de store prishoppene, hverken hos Norwegian eller SAS Norge, men de kommer til å øke prisen ved å redusere antallet seter som skal selges til laveste pris. På denne måten vil selskapene øke inntektene sine uten at de må eksponere prisøkningen overfor passasjerene, sier Pettersen Strandenes.
Hun mener samtidig at finanskrisen vil legge en klar demper på flyselskapenes mulighet til å jekke prisene opp.

Demper.

- Når det blir færre som reiser på grunn av økonomisk vanskeligere tider, vil dempet etterspørsel også etter flybilletter føre til at selskapene ikke kan sette opp prisene så mye som de egentlig ville.
- For høy pris vil skremme bort passasjerer. Og det vil hverken Norwegian eller SAS Norge. Slik virker finanskrisen faktisk som en demper på prisutviklingen, sier hun, og er ikke overrasket over at Norwegian nå velger å satse på å overta en del av Sterlings rutenett ut fra København.
Norwegian hadde et såkalt code share-samarbeid med Sterling da sistnevnte gikk konkurs. Det innebar at Norwegian foresto det meste av flyvningene ut fra Oslo, mens Sterling kjøpte opp seter i disse flyene.

Fortere utsolgt.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS Norge sier at de billigste billettene kan bli raskere utsolgt nå som Sterling er ute av markedet:
- Vi endrer ikke våre priser som en følge av at Sterling går konkurs. Enkelte fly kan kanskje bli noe fullere, med den følge at de billigste billettene først blir utsolgt på disse flyene. Da vil det også som under helt normale omstendigheter være de dyreste billettene som er igjen for salg til slutt. Men vi endrer altså ikke prisene som en følge av det som har skjedd med Sterling. I dag tenker vi på å hjelpe passasjerer og mannskap hjem - gratis - og har bl.a. satt opp større fly for å avhjelpe situasjonen i enkelte tilfeller, sier Johansen.

Les flere nyheter på E24.

Publisert: