Kampen om de hemmelige Røkke-opptakene

I flere år har Kjell Inge Røkke (58) kjempet for å hindre at lydopptak av private samtaler kommer ut i offentligheten. Det har han klart. Frem til nå.

HEMMELIGE LYDOPPTAK: VG har fått tilgang til lydopptak der det blant annet snakkes om utpressing og torpedooppdrag. Her er Kjell Inge Røkke avbildet under åpningen av Skulpturparken i Akerkvartalet i fjor.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • Bjørnar Tommelstad
  • Rolf J. Widerøe
Publisert:,

VG har fått tilgang til over tre timer med til nå ukjente lydopptak, som inneholder ulike private samtaler.

Personene som snakker er: Milliardær og industrileder Kjell Inge Røkke, kunsthandler Per Orveland og torpedo Jan Erik «Jannik» Iversen.

På opptakene snakkes det om: utpressing, torpedooppdrag, penger, kjøp av overpriset kunst og trusler.

Det er kunsthandleren Per Orveland (67) som har gjort opptakene – i skjul, ifølge ham selv.

VG DOKUMENTAR: HØR OG LES ALLE LYDOPPTAKENE I VGs SPESIAL

67-åringen var i flere år kjæreste og samboer med Kjell Inge Røkkes nå avdøde ekskone, Kari Monsen Røkke. Forholdet og familielivet førte ham inn i den indre kretsen rundt en av Norges rikeste menn.

BYGDØY I OSLO, 27. APRIL 2009:

En sliten, blå Mazda ruller inn på parkeringsplassen ved Frammuseet. Mannen bak rattet har langt, tjafsete hår. Det er mandag formiddag. Per Orveland avtalte møtet med Kjell Inge Røkke før helgen.

– Vi legger igjen mobilene begge to i bilen, sier Røkke.

Orveland har en skjult opptager på innerlommen som fanger opp alt som blir sagt, mens de to rusler sammen på den skiferbelagte stien bak museet. Røkke ler når Orveland forteller historier om de norske polarheltene.

Nede ved sjøkanten er det mindre folksomt. Samtalen går raskt over til det møtet egentlig skal handle om. Penger.

– Så kommer du til meg én gang i året de neste ti årene og selger kunst for 250.000 kroner.

Orveland fnyser av milliardærens tilbud. Han mener han fortjener mer, og går opprørt tilbake til bilen sin. Men Røkke tar ham igjen før han rekker å sette seg inn. Samtalen fortsetter på parkeringsplassen.

Røkke gir uttrykk for at han er ukomfortabel med å snakke videre ute blant museumsgjestene. De to setter seg inn i luksusbilen hans, en spesialbestilt Audi S8. De kjører rundt i villastrøket på Bygdøy.

I løpet av kjøreturen øker milliardæren beløpet på kunstavtalen til opptil 500.000 kroner i året. Orveland er fortsatt ikke fornøyd. Han vil tenke på det. Når 67-åringen slippes av ved bilen sin på parkeringsplassen, avslører han en hemmelighet:

– Kjell Inge, jeg har tatt opp samtalene våre.

Juridisk kamp

– Jeg har gjort en del tjenester for ham, sier Per Orveland.

I tillegg til å være kunsthandler, er 67-åringen tidligere forretningsmann og eier av en veskebutikk i Oslo. Han traff Kjell Inge Røkke for første gang på midten av 1990-tallet, da han ble kjæreste og samboer med milliardærens tidligere kone, nå avdøde Kari Monsen Røkke.

67-åringen kan sitte i timevis å fortelle historier fra årene da han tidvis pleide tett kontakt med Røkke – om reiser til utlandet, hytteturer og festlige lag. Familieliv og barn gjorde at de to ofte delte selskap.

Etter at forholdet med Kari Monsen Røkke tok slutt, hadde Orveland uregelmessig kontakt med milliardæren.

Men de to røk uklar med hverandre. Det toppet seg da 67-åringen saksøkte Røkke og krevde ti prosent av hans aksjeformue. Et krav med en anslått verdi på 1,7 milliarder kroner.

Bakgrunnen for søksmålet var et gaveløfte som Orveland mente Røkke hadde gitt, fordi 67-åringen skulle ha hjulpet til på et avgjørende tidspunkt i næringsvirksomheten hans.

Dette skal ikke ha sammenheng med torpedoen som det snakkes om i opptakene, ifølge Orveland.

Det første søksmålet – i 2012 – trakk Orveland bare uker før saken skulle behandles i retten. Da han i 2013 saksøkte Røkke på ny og igjen krevde ti prosent av aksjeformuen, avviste Asker og Bærum tingrett hele saken. Dette fordi retten mente Orveland hadde oppgitt kravet da han trakk det første søksmålet året i forveien.

Den økonomiske tvisten ble bredt omtalt i mediene, og det kom frem at Orveland hadde opptak av samtaler som han mente beviste Røkkes gaveløfte.

Senest i 2014 kjempet Røkke en juridisk kamp for å holde opptakene unna offentligheten.

Da Orvelands søksmål ble endelig avvist, ba en journalist i Dagens Næringsliv om innsyn i alle bevisene i saken. Asker og Bærum tingrett viste til at det var mangel på «tungtveiende allmenne interesser» i opptakene og «hensynet til privatlivets fred».

Borgarting lagmannsrett ga senere milliardæren endelig medhold i at Dagens Næringsliv ikke skulle få innsyn i opptakene.

– Hvorfor kommer du med opptakene til VG først nå, flere år etter at de ble gjort?

– Søksmålet ble i sin tid omtalt i mediene av Røkkes advokat, John Christian Elden, som et «underlig forsøk på utpressing». Konsekvensene av den uttalelsen har jeg virkelig fått merke. Jeg har et behov for å renvaske meg. Venner har vendt meg ryggen og tidligere kunstkjøpere vil ikke lenger ha noe med meg å gjøre på grunn av den uttalelsen, sier Orveland.

– Hvorfor gjorde du opptak av samtalene med Kjell Inge Røkke?

– Det var fordi jeg fryktet han ikke ville innfri det gaveløftet han hadde gitt meg, sier Orveland.

VG DOKUMENTAR: HØR OG LES ALLE LYDOPPTAKENE I VGs SPESIAL

Kunsthandleren

Røkke-opptakene som Per Orveland har gitt VG, inneholder fem samtaler mellom Orveland og Kjell Inge Røkke, som skal ha funnet sted i 2008 og 2009.

Digitale datostemplinger i lydfilene, innhold i samtalene og andre opplysninger gjør det mulig å verifisere når flere av opptakene ble gjort.

Samtalene fant sted på Røkkes tidligere kontor på Aker Brygge og i det underjordiske garasjeanlegget tilknyttet det samme kontoret. Det siste opptaket er fra et møte utendørs og i milliardærens bil på Bygdøy.

I fire av de fem opptakene er en torpedo tema. I et av opptakene nevner Røkke torpedoen Jan Erik «Jannik» Iversen med navn. Orveland sier til VG at han ikke kjenner alle detaljer rundt milliardærens kontakt med torpedoen.

Dette er 67-åringens versjon av hvordan det skal ha startet:

– Jeg ble kontaktet av Kjell Inge. Han fortalte at han skulle gjøre opp med en felles bekjent av oss som han ikke kunne bli sett sammen med. Jeg mener det var i 2003 eller 2004, forklarer Orveland.

67-åringen har vært en bekjent av Iversen gjennom flere år, etter å ha truffet ham via en tidligere forretningspartner på 1980-tallet.

– Jeg var kun en mellommann som fraktet penger og formidlet møtesteder, hvor de to kunne møtes i hemmelighet. Jeg har fraktet penger ved to anledninger. Den ene gangen hentet jeg penger på Kjell Inges kontor, den andre gangen fikk jeg det av en engelsktalende mann på Hotel Bristol. Jeg talte aldri pengene, hevder Orveland.

– Den ene gangen overleverte jeg penger i to plastposer, pengene i posene var pakket inn i plast. Den andre gangen, på Hotel Bristol, så jeg kontanter i forskjellige valutaer som lå utover sengen på hotellrommet.

– Var du noen gang skeptisk til dette, til å overlevere penger til en kjent torpedo?

– Jeg hadde forhørt meg med en advokat om det var straffbart å gå med penger fra en person til en annen. Svaret jeg fikk, var nei. Jeg gjorde jo dette for å hjelpe Kjell Inge ut av en situasjon som han hadde satt seg i, sier Orveland.

Orveland husker ikke med sikkerhet hvilken advokat han søkte råd hos, men har oppgitt navnet på den advokaten han mener han snakket med. Vedkommende advokat avviser å ha rådført 67-åringen om et slikt tema.

Orveland mener Røkkes kontakt med torpedoen kan knyttes til den mye omtalte båtsertifikatsaken.

I 2001 ble det kjent at milliardæren hadde skaffet seg et skippersertifikat ved å betale penger til en svensk sjøfartsinspektør, uten å gjennomgå den nødvendige opplæringen.

Båtsertifikatsaken slo ned som en bombe i offentligheten, og det hele endte med at Røkke i 2005 ble dømt for å ha bestukket en offentlig tjenestemann, falsk forklaring og for å ha ført en 17,5 meter stor fritidsbåt uten gyldig skippersertifikat.

Det var Dagens Næringsliv som avslørte saken, som endte med en fengselsdom mot en av Norges rikeste menn.

Overpriset kunst

Per Orveland sier han aldri fikk penger for å være mellommann. 67-åringen har derimot fått penger av Kjell Inge Røkke i form av gaver og for salg av kunst til milliardæren. Orveland sier Røkke har kjøpt overpriset kunst av ham – at han har kjøpt kunstverk til en mye høyere verdi enn de egentlig er verdt. Bakgrunnen for å kjøpe overpriset kunst kommer ikke frem av opptakene.

I et av opptakene sier milliardæren rett ut at han ønsker å betale 250.000 kroner for kunst som bare er verdt 50.000 kroner.

Dette opptaket ble gjort med en analog båndopptager og digitalisert i ettertid, ifølge Orveland. Det er derfor ikke mulig å verifisere dato og årstall. 67-åringen sier opptaket stammer fra forsommeren 2008.

VG har fått kopier av en håndskrevet kvittering og en bankutskrift, begge datert i juni 2008. På bankutskriften står Røkke oppført som betaler av 250.000 kroner til Orveland.

Under «beløpet gjelder» på bankutskriften står det: «Grafiske arbeider i hht avtale.» Ifølge Orveland var kunsten han solgte den gangen bare verdt cirka 55.000 kroner.

– Jeg leverte en mappe med trykk og denne kvitteringen på kontoret hans 18. juni 2008. Jeg overpriset kunsten til 250.000 kroner, slik Kjell Inge ba meg om å gjøre. Jeg tror overprisingen av kunst var for å dekke over større utbetalinger til meg, sier Orveland.

Røkke svarer

VG har overlevert skriftlige utdrag fra opptakene og en liste med elleve spørsmål til Røkke via hans advokat, John Christian Elden. Milliardæren har ikke besvart disse spørsmålene, men advokaten har sendt følgende uttalelse i en e-post:

«Per Orveland var samboer med Røkkes ekskone i mange år, og kom derfor i perioder tett på Røkke og hans familie. Røkke har så lenge Per Orveland var en del av hans ekskones liv forsøkt å hjelpe ham, også økonomisk. Det er intet galt i at han privat støttet Orveland økonomisk til skifteoppgjøret, annet enn at det viser hans raushet mot familien.

Orveland har slik Røkke ser det brutt denne tilliten senere gjennom gjentatte utpressingsforsøk med trusler om publisering dels av privat informasjon og dels av oppdiktede historier, der blant annet VG brukes som utpressingsmiddel.

Jannik og hans ektefelle var i omgangskretsen til Røkkes ekskone og Orveland, og Røkke har møtt han i den sammenheng. Røkke har ingen kommentarer for øvrig til forholdet til Jannik, men misliker sterkt å bli forsøkt satt opp gjennom en utpressingsstory der VG brukes som utpressingsmiddel. Det kommer han aldri til å gi etter for.»

Milliardæren har aldri anmeldt den påståtte utpressingen til politiet.

– Utpressingen er påpekt av Røkke i retten i begge rettssakene mot Orveland der Røkke vant frem. Vi har ikke sett behov for å bringe politiet inn da det var familierelasjoner, skriver Elden i en e-post.

67-åringen nekter for å ha forsøkt å presse milliardæren for penger.

– Hvis Kjell Inge Røkke mener at jeg har drevet med pengeutpressing, hvorfor har han ikke anmeldt dette? Jeg er villig til å gå til politiet med alt materiale jeg har, dersom politiet ønsker å få dette utlevert, sier Orveland.

RØKKE-OPPTAKENE:
Opptakene av samtalene mellom Kjell Inge Røkke og Per Orveland har en total varighet på to timer og førti minutter. VG har redigert bort lydstrekk der de to snakker om private ting og utenforstående personer. Det er ikke mulig å verifisere nøyaktig når alle opptakene ble gjort. I tre av de fem opptakene er det digitale datostemplinger som stemmer overens med det Orveland har opplyst.

VG DOKUMENTAR: HØR OG LES ALLE LYDOPPTAKENE I VGs SPESIAL

RØKKE-OPPTAK 1

AKER BRYGGE I OSLO: Per Orveland venter på Kjell Inge Røkke i parkeringskjelleren. I lommen har han skjult opptaksutstyret, en analog båndopptaker med kassett. Ifølge Orveland ble opptaket gjort på forsommeren 2008, men det er ikke mulig å verifisere dette.

Kjell Inge Røkke:

Hallo. Stresset? Jeg så Jannik var der da jeg kjørte forbi der en dag.

Per Orveland:

Ja, han der. Nei, jeg liker ikke de greiene der.

Sammen tar de heisen opp til milliardærens kontor. I løpet av heisturen forteller Orveland at han sliter økonomisk. Røkke tilbyr å kjøpe kunst til overpris. Inne på kontoret gir Orveland uttrykk for at han fortjener pengene, siden han har hjulpet Røkke så mye.

Per Orveland:

Nei, men jeg har jo stått på, Kjell Inge. Stått på noe jævlig. Tenk deg bare han der torpedoen du leide til de greiene.

Kjell Inge Røkke:

Ja, jeg vet det, Per.

Per Orveland:

Jeg ordnet opp for deg der i to år (utydelig).

Kjell Inge Røkke:

De gutta der, og at jeg var dum nok til å rote meg borti idioten.

Per Orveland:

Jeg fikk ordnet opp for deg, i hvert fall. Ryddet opp.

Kjell Inge Røkke:

Men, altså: Kom med bilder som er tilgjengelige, og så kjøper jeg bilder av deg for 250.000 kroner. Hvis du da kan komme med en sammensetning selv, la oss si de er verdt 50, så kjøper jeg dem av deg for 250.000

Per Orveland:

Ja, da har jeg masse. Da har jeg en Picasso. Den får du på auksjon mellom 50 og 70 for.

Kjell Inge Røkke:

(utydelig) kjøp av kunst sånn og sånn …

Per Orveland:

Ja.

Kjell Inge Røkke:

Så fikser du det, og så betaler jeg 250.000.

Per Orveland:

Når kan du gjøre det?

Kjell Inge Røkke:

Jeg kan gjøre det i løpet av uken, jeg.

Per Orveland:

Denne uken, men skal ikke du dra i dag, da?

Kjell Inge Røkke:

Svarte penger kan jeg ikke, men kjøpe noe …

Per Orveland:

Ja, det er jo jævlig bra.

Orveland spør om det er noen spesiell type kunst som Røkke kunne tenke seg.

Per Orveland:

Ja, men hva slags. Ja, mer type grafikk, Kjell Inge, jeg har mye av det, men … Ett bilde eller flere eller hva?

Kjell Inge Røkke:

Det spiller ingen rolle. Kom med noe som er verdt pluss/minus 50.000, så det liksom ikke blir helt … Så betaler jeg 250.000 kroner for det.

Per Orveland:

Ja, det kan vi få gjort i løpet av uken.

De to snakker videre om hvordan fakturaen for kunstkjøpet skal utformes og at pengene skal bli overført på konto, før de avslutter samtalen og ønsker hverandre god ferie.

RØKKE-OPPTAK 2

AKER BRYGGE I OSLO: Per Orveland har med seg en digital opptager til møtet på kontoret til Kjell Inge Røkke. Ifølge den digitale datostemplingen på lydfilen, ble opptaket gjort 20. november 2008. Av opptaket går det frem at Orveland får en konvolutt med kontanter når han kommer inn på kontoret. Ifølge 67-åringen er disse pengene en gave fra Røkke.

Per Orveland:

Oi, se her! Disse slipper jeg å vaske dem.

Milliardæren ler av kommentaren.

Per Orveland:

Du vet at dem som Anne Grete hadde telt opp …

Anne Grete Eidsvig er kona til Kjell Inge Røkke. De to giftet seg i hemmelighet ved den norske ambassaden i Roma i 2004.

Kjell Inge Røkke:

Ja.

Per Orveland:

De euroene, med fingeravtrykk og sånn, allikevel så sitter DNA-et der. DNA er verst, vet du.

Kjell Inge Røkke:

Ja.

Per Orveland:

Jeg husker ikke hvor mye det var.

Kjell Inge Røkke:

Det husker ikke jeg heller.

Per Orveland:

20.000 euro eller noe sånt.

Kjell Inge Røkke:

Da har du litt til jul i år også, da Per.

Per Orveland:

Fy faen, ja, det er helt verst.

Det er uklart om pengene som Orveland får av Røkke er knyttet til kunstkjøp eller om det er en gave. I denne samtalen blir det ikke sagt noe om overprising av kunst.

De to snakker videre om løst og fast, før Orveland tar frem en lapp hvor det er listet opp noen ting han ønsker å ta opp med Røkke.

Per Orveland:

Også ordnet jeg opp med han torpedoen for deg.

Kjell Inge Røkke:

Ja, ja, men det ... Ja, men det har jeg jo …

Per Orveland:

Det var rett før. Jeg ba på knærne for at dem ikke skulle gjøre noe.

Kjell Inge Røkke:

Jo, men som jeg sa til deg den gangen. Hvis de hadde kommet til å gjøre noe, da hadde jeg gjort noe, så hadde jeg gjort noe.

Per Orveland:

Ja, du sa jo det: Hvis han truer meg, så betaler jeg ti ganger, hundre ganger, tusen ganger det han skal ha.

Kjell Inge Røkke:

Mhm.

Per Orveland:

Nå vet jeg ikke hvor mye, jeg.

Kjell Inge Røkke:

Ja, men hvis jeg ikke har så … Hvis han truer meg, hvis han banker meg opp og tror at det har noen innvirkning på meg, så tar han helt feil.

Per Orveland:

Det var jo ikke det han skulle gjøre.

Kjell Inge Røkke:

Ja, men altså. De gutta der …

Per Orveland:

De er klin …

Kjell Inge Røkke:

De er store i kjeften, men når det kommer ned til det så er det ikke så veldig mye som de guttene gjør allikevel.

Per Orveland:

Ja, men han var presset, vet du. For han hadde lånt penger av noen andre, vet du.

Kjell Inge Røkke:

Ja …

Per Orveland:

På grunn av at han skulle få ut av deg, ikke sant.

Kjell Inge Røkke:

Ja, men du …

Per Orveland:

For du skulle jo sitte i rullestol resten av livet. Han var helt …

Kjell Inge Røkke:

Ja, jeg vet det.

Per Orveland:

Jeg var jo hjemme hos han og hørte det, jeg. Jeg vet ikke hvor mye han fikk, jeg. Synes han snakket om 20–30 mill. han skulle ha, jeg.

Kjell Inge Røkke:

Det er ikke i nærheten.

Per Orveland:

Nei, nei.

Kjell Inge Røkke:

Det er viktig nå, Per, at du … hvis summen hadde vært … hvor mange er det på en måte, du får kalle det hva du vil. Her ligger det over en og en halv netto årslønn. Over en og en kvart årslønn som ligger der. Jeg tror ikke du har vært utslitt i år av alt stresset rundt meg.

Per Orveland:

Nei, men det tok veldig på meg det at jeg måtte … jeg forhandlet i tre år med han torpedoen.

Kjell Inge Røkke:

Ja, ja. Men Per …

Per Orveland:

Ja, men det er helt sikkert det, Kjell Inge. Det tok jævlig på meg.

Kjell Inge Røkke:

Men Per. Per, Per, Per.

Per Orveland:

Jeg hadde ham på nakken annenhver dag.

Kjell Inge Røkke:

Men Per: Jeg hører hva du sier. At du har lyst til å ha penger, det skjønner jeg.

Milliardæren fortsetter samtalen med å snakke om hvor mye penger Orveland har fått de siste fire-fem årene, før torpedoen igjen blir tema.

Per Orveland:

Nei, for egentlig, Kjell Inge,
så tenker jeg på de millionene som han torpedoen fikk av
deg …

Kjell Inge Røkke:

Jeg skjønner det, Per.

Per Orveland:

Jeg synes jeg faen, hakke meg fortjener hundre ganger mer enn han.

Kjell Inge Røkke:

Jeg skjønner det, Per. Men han er i den bransjen som han er i. Jeg tror på en måte at du har et greit nok liv foran deg. Hva han … som man sier – man har en tendens til å kikke på hva naboen har fått ut av det.

De to snakker videre om at Orveland må komme seg i form, sørge for å trimme litt og gå ned noen kilo. Senere i samtalene er milliardæren opptatt av lappen som Orveland leser opp fra.

VG har bedt Orveland om å undersøke om han fortsatt har en lagret kopi digitalt eller en utskrift av lappen, men han har ikke klart å oppdrive noen av delene.

Kjell Inge Røkke:

Men det som er nå, jeg skal ikke fortelle deg hva du skal gjøre, men den lappen der som du har skrevet på en PC, så hadde jeg sørget for at den PC-en der, har du vel aldri, liksom … så har du vel aldri …

Per Orveland:

Du …

Kjell Inge Røkke:

Det er bare et råd jeg gir deg.

Per Orveland:

Jeg knuser PC-en, jeg,
Kjell Inge. For så gæren
i huet er jeg.

Kjell Inge Røkke:

Det er bra at du tenker deg nøye om – og få deg selv i form.

Per Orveland:

Ja, det er jeg enig med deg i.

Kjell Inge Røkke:

Det spiller ingen rolle om du …

Per Orveland:

Men jeg har også tenkt veldig mye på det, Kjell Inge. Fy faen. I og med at jeg har vært så mye sammen med han torpedoen, og på steder hvor han vanker over alt, der følger politiet med. Og jeg tror jeg har kommet i et veldig dårlig lys med myndighetene på grunn av at jeg hjalp deg med han idioten der.

Kjell Inge Røkke:

Nei, men helt ærlig, Per: Hvis du har så dårlige nerver, da hadde du så dårlige nerver til å begynne med, og det tror jeg ikke du har. Så jeg tror ikke du skal trekke inn myndigheter og dårlig lys, du er ikke på noen måte noen offentlig person som skal …

Per Orveland:

Nei, ikke sånn sett. Men de ser jo på de folka som svirrer rundt i det området.

Milliardæren snakker videre om privatlivet til Orveland, om vanskelige situasjoner Orveland har vært i, om penger og forretninger som ikke gikk som det skulle. På et tidspunkt er Røkke opptatt av at lappen som Orveland har med seg ikke skal ligge fremme på kontoret, før de igjen snakker om torpedoen.

Kjell Inge Røkke:

Nei, men i løpet av januar/februar, altså at vi møtes helt på slutten av januar eller i begynnelsen av februar og går et eller annet … At vi bruker et par timer da, jeg tror liksom … Jeg skjønner retningen du har lurt deg til å føle, så det er ikke noe nytt for meg. Men han galningen som du brukte å styre i lag med, jeg skjønner at det kan gå inn på deg.

Per Orveland:

Ja, klart. Det var annenhver dag. Det var press, Kjell Inge, jeg var redd for deg.

Kjell Inge Røkke:

Jo, jo.

Per Orveland:

For når de guttene går på stoff. Og samtidig – de har ikke retningssans i det hele tatt.

Kjell Inge Røkke:

Jeg vet det, jeg så det. Men der er jeg sånn, jeg takler vanvittig godt press.

Per Orveland:

Ja, du gjør det.

Kjell Inge Røkke:

Helt vanvittig, det er sånn at jeg kan se dem rett inn i øynene, bare helt rolig. Det «facer» meg ikke, da er jeg analytisk. Men vi er forskjellige rundt det. Han brukte deg for det det var verdt. Du reagerte helt annerledes på det. De er jo menneskepsykopater, som «senser» ting.

Per Orveland:

De er jo det, Kjell Inge. Dem går inn på å ødelegge ting og slår i stykker ting i butikker og over alt, hvis noen skylder penger, ikke sant. Da er du jo ikke helt patent opp i nøtta, da.

Kjell Inge Røkke:

De prøver å skape seg image om at de er enda tøffere enn de er.

Per Orveland:

Det er klart. Men her hadde han da på ditt ord lånt penger av andre torpedoer.

Kjell Inge Røkke:

Nei, jeg tror ikke. Han karen der … Men det er viktig for meg, han karen kan mene hva han vil rundt det. Jeg har ikke hørt fra han, ett ord, jeg, etterpå.

Per Orveland:

Nei, men …

Kjell Inge Røkke:

Jeg så han var i butikken din her for …

Per Orveland:

Ja, han kommer ned av og til. Han kommer ned av og til. Men du vet, han ville bare ha penger for det oppdraget du hadde gitt han. Så det …

Kjell Inge Røkke:

Oppdrag og oppdrag, fru Blom. For å si det sånn, jeg vil nok heller kalle det utpressing. Man kan si hva man vil rundt det.

De to avslutter samtalen med å snakke om at Orveland må komme seg i bedre form og at de skal møtes i januar/februar, før de ønsker hverandre god jul.

Torpedoen

Jan Erik «Jannik» Iversen ble i 1989 pågrepet for vold etter å ha reist over til Vestlandet for å kreve inn påstått gjeld som en forretningsmann skal ha hatt til en kjent travkusk. Han ble senere dømt for forholdet.

I årene som fulgte, sto Iversen åpent frem som privat pengeinnkrever i gråsonemarkedet.

– Jeg tar avstand fra vold under inkasso-oppdrag. Det bidrar sjelden til at skyldneren betaler sin gjeld, sa Iversen til VG i 1991, og forklarte videre hvorfor han hadde startet som pengeinnkrever:

– Vi holder oss innenfor lovens rammer. Jeg har ikke tall på alle dem jeg har hjulpet opp gjennom årene. Årsaken til at jeg startet med inkasso var at jeg selv ble lurt for et større beløp en gang. Senere har jeg påtatt meg jobber for andre folk som er blitt snytt.

De senere årene har Iversen omtalt seg selv som pokerspiller og profesjonell gambler.

Navnet til Iversen har dukket opp i forbindelse med flere profilerte kriminalsaker i mediene. Det er også blitt dokumentert at han har hatt tette bånd til noen av de tyngste kriminelle i Norge. Han er straffedømt fem ganger.

7. desember 2004 ble Iversen pågrepet for å ha skutt den straffedømte finansakrobaten Christer Tromsdal (48) i beinet. Skuddet gikk av inne i en Jaguar som sto parkert ved Frogner kirke i Oslo.

Torpedoen ble senere dømt til fengsel i syv måneder.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett, en såkalt tilståelsesdom, gikk skuddet av ved en tilfeldighet.

Det ble lagt til grunn at Iversen bare skulle true Christer Tromsdal, som gjentatte ganger hadde utsatt tilbakebetalingen av 250.000 kroner, som han skyldte torpedoen. Nok fikk være nok, mente Iversen og dro frem pistolen, ifølge dommen.

Skuddet gikk av mens han sa:

«Se her, du får tre dager på deg.»

TORPEDO-OPPTAKENE
Til VG har Per Orveland også gitt til nå ukjente lydopptak av seks samtaler mellom ham og Iversen, som skal ha blitt gjort fra 2005 og fremover. De har en total varighet på nesten 30 minutter, og ble gjort med en digital båndopptager med kassett. Det er derfor ikke mulig å verifisere når opptakene ble gjort. VG har digitalisert opptakene etter å ha fått tilgang til dem.

Jan Erik Iversen:

I beinet! Jeg skulle skutt ham i hodet, det var feilen jeg gjorde. Og det skal jeg gjøre med han andre også. En mann som har
tråkket på meg så fucking jævlig, fra første dagen jeg møtte
ham der nede på Aker Brygge. Per, du har ikke peiling på hva jeg har gjort for ham. Du har faen ikke fuckings peiling.

I det første opptaket snakker Iversen om at han akkurat har sluppet ut av varetekt, noe han gjorde rundt årsskiftet 2004/2005, etter å ha skutt Christer Tromsdal.

I opptaket hevder torpedoen at han har jobbet for Røkke – og at det skal ha sammenheng med «det fitte-sertifikatet hans». Videre sier Iversen at han har «vært “stand by” i tjuefire timer i døgnet i fem år».

I det siste av opptakene skjer en pengeoverlevering, ifølge Orveland. I opptaket sier 67-åringen til Iversen at han har med seg to bæreposer, og at han anslår at det er et «par millioner» i posene. Videre blir det sagt at de er hentet hos «Kjell Inge».

– Jeg ville ha på bånd at det kun var penger det dreide seg om. Det var derfor jeg hadde rådført meg med en advokat i forkant – om det var ulovlig å frakte penger fra en person til en annen. Svaret fra advokaten, var som sagt nei, sier Orveland.

– Hvorfor har du ikke opptak av da du hentet pengene hos Kjell Inge Røkke?

– På det tidspunktet tok jeg ikke opp samtalene jeg hadde med ham. Det var først senere, da jeg forsto at han ikke hadde planer om å oppfylle gaveløftet, at jeg begynte å gjøre opptak av Kjell Inge Røkke, forklarer Orveland.

Også torpedo-opptakene skal ha blitt gjort i skjul, uten at Iversen visste om det, ifølge Orveland.

I oktober 2012, etter Orvelands første søksmål mot Røkke, ble flere av torpedo-opptakene spilt av under et møte i lokalene til Advokatfirmaet Furuholmen Dietrichson i Oslo. Iversen ble rasende og skal ha opptrådt truende overfor Orveland, da han hørte opptakene.

Advokat Morten Furuholmen var der sammen med Orveland, mens Iversen ikke ble bistått av noen advokat.

– Jeg kan bekrefte at det har vært et møte i sakens anledning, men kan ikke kommentere innholdet i møtet, sier Furuholmen.

Til stede var også Røkkes advokat, John Christian Elden.

– Det var Jan Erik Iversen som tok initiativ til dette møtet, fordi han følte seg presset av Per Orveland, som hadde truet med å offentliggjøre lydopptak av samtaler som de to hadde hatt. Det var i hvert fall det han sa da han kontaktet meg. Jeg var der som Røkkes advokat, for Røkke ville ikke selv være med på et slikt møte, og ba meg undersøke hva det gjaldt, sier Elden.

Ifølge Elden mente Iversen at opptakene også ville gå utover Røkke, dersom de ble kjent.

– Budskapet til meg da jeg gikk derfra, var at jeg måtte sørge for å finne en løsning mellom Røkke og Orveland, slik at Iversen ikke ble lidende av dette. Jeg videreformidlet det som kom frem på møtet til Røkke, men vi ga et klart svar tilbake om at Røkke ikke lot seg presse, sier Elden.

På direkte spørsmål om Røkke mener Iversen har vært en del av et utpressingsforsøk, svarer Elden følgende:

– Vi har ingen oppfatning av at Jannik har noen rolle i Orvelands spill.

Iversen har ikke ønsket å kommentere innholdet på opptakene. Torpedoen svarte følgende da VG i september i fjor forklarte hvorfor det var et ønske om å snakke med ham:

– Hva er dette her for noe fuckings, jævla bullshit?

Deretter brøt han telefonsamtalen.

Noen dager senere tok advokaten hans, Arild Holden som er partner i Advokatfirmaet Elden, kontakt. Advokaten har hørt gjennom opptakene, men ønsker ikke å kommentere innholdet på dem nærmere.

Iversen har fått en liste med spørsmål og utdrag fra opptakene hvor han selv snakker, men han ønsker ikke å svare. Materialet er både overlevert via advokat Holden og direkte til Iversen. Det er gjort flere forsøk på å få Iversen i tale, men han viser til advokaten sin.

– Jannik har ingen kommentarer på dette tidspunktet til spørsmålene fra VG, skriver Holden i en SMS.

TORPEDO-OPPTAK 1

MAJORSTUA I OSLO: Per Orveland besøker Jan Erik Iversen i leiligheten hans. Torpedoen er forbannet etter å ha sittet i varetekt gjennom julen, uten mulighet til å være sammen med familien sin for å feire høytiden.

Iversen ble varetektsfengslet i desember 2004, etter å ha skutt Christer Tromsdal i benet. Rundt årsskiftet 2004/2005 slapp han ut av varetekt. Siden opptaket er gjort med en analog båndopptaker, er det ikke mulig å verifisere når opptaket ble gjort.

Jan Erik Iversen:

Ikke snakk etter meg, Per. I fem år har jeg jobbet for ham, i fem år. Jeg har ikke gjort ett annet oppdrag. Jeg har bare passet på og ordnet den saken med det fitte-sertifikatet hans, med det feite, fettete grisehodet, som jeg skjøt. Tror du jeg leker butikk, eller? Han har ødelagt hele fuckings livsverket mitt, han har ødelagt hele familien min.

Torpedoen avbryter Orveland flere ganger.

Per Orveland:

Det er jo drastisk å gå skrittet også … Ikke bare ha våpen, men i tillegg bruke det, Jannik. Det er jo, det er jo …

Jan Erik Iversen:

Hva er det du sier for noe?

Per Orveland:

Det er jo det.

Jan Erik Iversen:

At?

Per Orveland:

Det er jo drastisk å ta noen og skyte noen i beinet, liksom.

Jan Erik Iversen:

I beinet! Jeg skulle skutt ham i hodet, det var feilen jeg gjorde. Og det skal jeg gjøre med han andre også. En mann som har tråkket på meg så fucking jævlig, fra første dagen jeg møtte ham der nede på Aker Brygge. Per, du har ikke peiling på hva jeg har gjort for ham. Du har faen ikke fuckings peiling.

Per Orveland:

Jeg skjønner jo det nå, at jeg ikke vet det. At jeg ikke har greie på det. Det skjønner jeg. For jeg synes det var ganske jævlig når jeg hørte at du hadde skutt noen i beina, altså.

Jan Erik Iversen:

Beinet! Den der feite fittegrisen der. Hva faen er det du prater om? Heh? Alt det fitte (utydelig) jeg har gjort for han andre. Vært «stand by» i tjuefire timer i døgnet i fem år, blitt lovet grønne skoger og økonomisk uavhengighet, millioner ditt og datt. Bare pisset på meg. Bare vært trøbbel, med problemer og problemer. Hvem faen er de ror du kan drive å leke med mitt liv? Jeg har vist ham lojalitet som faen ikke noen mennesker i verden har vist ham. Og så har han faen ikke vært her i juletiden, passet på jentene mine. Hva faen er dette her for noen fucking folk?

Torpedoen forteller videre at han dagen etter skal i et møte hos sin daværende advokat, John Christian Elden, hvor han skal levere fra seg noen papirer. Deretter fyrer Iversen seg opp igjen – sier at han skal skyte to stykker, men av opptaket kommer det ikke frem hvem han mener.

Jan Erik Iversen:

Så skal jeg skyte dem begge fucking to. Det skal jeg garantere deg. Begge to skal fjernes. Ingen kødder med meg. Hele livsverket mitt har gått tilhelvete. Hele fucking livsverket mitt. Til og med, jeg dro til det fuckings, jævla sykehuset til han advokaten, hva faen er det han heter for noe? Truer livet hans for at Kjell Inge skal få det båndet (utydelig). Gi det til han der, Røkke. Tok tak i ham, kjørte ham i rullestol på plassen der og sa: Jeg skal knuse deg, hvis ikke Røkke får det jævla, fucking båndet.

Jan Erik Iversen har fått utdragene fra alle opptakene, hvor han selv snakker, som publiseres. Han har ikke ønsket å kommentere noe av det som kommer frem, herunder de angivelige truslene mot en advokat i rullestol.

Per Orveland:

Dette visste ikke jeg noe om.

Jan Erik Iversen:

Du vet ingenting, Per.

Per Orveland:

Nei, det er det jeg ikke vet.

Jan Erik Iversen:

Etter jeg har vært hos Elden i morgen, så skal det smelle så jævlig. Så skal dem stå der som fitter. Dem har ødelagt hele familien min.

Per Orveland:

Nei, dette visste jeg ikke noe om.

Jan Erik Iversen:

Jeg er så forbannet at du kan ikke tro det. Når virkeligheten kommer, er det mye bedre å sitte inne. Mye bedre å sitte inne.

Orveland ber torpedoen om å tenke på
familien sin.

Jan Erik Iversen:

Fem år av livet mitt har det tatt. Fem år! Han sitter nede på det fittekontoret til hun der Andenæs i trusen sin, og sier: «(utydelig) barna mine, barna mine». Ødelegger meg og min familie. På hans ord? Det går faen ikke an, ass.

I båtsertifikatsaken var advokat Ellen Holager Andenæs forsvareren til Kjell Inge Røkke. VG har spurt advokaten om det har vært et møte mellom Jan Erik Iversen og Kjell Inge Røkke på hennes kontor.

– Det kan jeg hverken bekrefte eller avkrefte. Jeg har fullstendig taushetsplikt rundt de oppdrag jeg har, sier Andenæs.

Etter å ha vært en tur på toalettet, spør Orveland om det er noe han kan gjøre.

Per Orveland:

Deilig å ha lettet litt på trykket. Men, jeg vet ikke jeg. Men er det noe jeg … jeg skjønner jo at dette her er utenom min forstand i det hele tatt. Men, men … er det ikke noe jeg kan … Skal jeg prøve å ringe ned til ham, eller? Nede på Aker? Og så prøve å få et møte med ham og snakke med ham?

Jan Erik Iversen:

Per, du kan gjøre hva faen, fucking du vil. Etter det møtet med Elden, så er klokken gått ut, for han tar saken for familien min. Så skal hele sannheten ut. Og da skal de blø, begge de to fucking, jævla fittene.

Per Orveland:

Går det ikke an å prøve å snakke med ham, da? Eller …

Jan Erik Iversen:

Per, jeg har brukt fem år. Hvem faen skal jeg snakke med etter fem år. Fem år av livet mitt! Alt er gått til helvete! Hvorfor tror du han feite grisen ble skutt? For moro skyld, eller?

Per Orveland:

Nei, jeg vet ikke … Jeg vet ikke hvorfor du gjorde det.

Torpedoen mener han er blitt brukt i et råttent spill – og at det er et spill som han skal avslutte.

Jan Erik Iversen:

Ikke irriter meg noe mer nå, er du snill. I min verden har vi noe som heter kodeks, og det heter lojalitet. Sånn er det i min verden. Hvorfor tror du alle kjenner meg i den byen her? Hvorfor tror du alle stoler på meg i den byen her? Fordi jeg har vist lojalitet. Hadde jeg åpnet kjeften min, så hadde det sittet inne tolv tusen mann, ja.

Jan Erik Iversen:

Du vet like godt som meg, i fem år har jeg vært på «stand by». Fucking fem år! Ja, vel.

Per Orveland:

Men jeg visste jo ikke hva dette dreide seg om.

Jan Erik Iversen:

Hva skal du vite nå?!

Per Orveland:

Nei, jeg har ikke noe mer å gjøre heller jeg. Det er ikke en sak mellom meg i det hele tatt. Det er mellom deg og ham, ikke meg. Jeg vet at jeg ikke har noe mer å gjøre.

Jan Erik Iversen:

Men nå kommer du til å få vite det. Når jeg har vært hos Elden, så skal kommer du til å få se. For han (utydelig) kona og ungene mine. Når dette kommer ut, så driter jeg i det. Da skal jeg sitte de ti årene. Når jeg kommer ut, etter de ti årene, så skal jeg (utydelig).

TORPEDO-OPPTAK 6

MAJORSTUA I OSLO, UKJENT DATO: Per Orveland kommer til leiligheten til Jan Erik Iversen.

Han hilser på kona til torpedoen når han går inn døren.

Per Orveland:

Jannik?

Jan Erik Iversen:

Ja, jeg er på soverommet.

Per Orveland:

Åja, hei.

Jan Erik Iversen:

Hei.

Per Orveland:

Se her. Jeg har med et par bæreposer til deg her.

Jan Erik Iversen:

Okay.

Per Orveland:

Det er vel hvert fall et par millioner.

Jan Erik Iversen:

Ja.

Per Orveland:

Se her.

Jan Erik Iversen:

Takk skal du ha. Fått det av han eller? Nå?

Per Orveland:

Ja, jeg har vært og hentet dem hos Kjell Inge nå. Nede hos ham.

Jan Erik Iversen:

Ja.

Per Orveland:

Men nå skal det komme kontinuerlig sa han, alt sammen etter hvert. Det dere hadde blitt enige om.

Jan Erik Iversen:

Ja. Det er bra. Hva gjør du?

Per Orveland:

Nei, jeg skal dra jeg. Jeg drar videre jeg, Iversen. Jeg blir litt skjelven i buksen av dette her, men det er greit.

Jan Erik Iversen:

Ja, okei. Men det er bra det.

Jan Erik Iversen:

Ja, men. Per, Per, Per – vent, vent. Her!

Per Orveland:

Nei, men faen du hadde jo ikke lånt så mye av meg.

Jan Erik Iversen:

Per, ta det der. Vi er ferdige med hverandre. Takk for hjelpen. Gå og kjøp deg noe ordentlig hyggelig, noe. I don’t care. Bam!

Per Orveland:

Okei, ha det bra dere. Hei. Ha det. Hei, hei, hei.

Les også

Røkke kapret Remøys krilltråler

Les også

Røkke-selskap med milliardsalg til oljeserviceselskap

Les også

Dette er Norges ti rikeste

Her kan du lese mer om

  1. Kjell Inge Røkke
  2. Aker
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Her oppsøker torpedoen Kjell Inge Røkke

  2. Torpedo tiltalt i utpressingssak: Hevder han har utført oppdrag for Røkke

  3. Retten om Røkke-historien til torpedo: «Helt uten troverdighet»

  4. Annonsørinnhold

  5. Torpedo nektes ny rettssak – dømt til fengsel for forsøk på Røkke-utpressing

  6. Aktor om beskyldningene mot Røkke: Naturlig å undersøke