Første nye norske kampfly straks ferdig

Det første norske F-35 vil rulle ut av Lockheed Martin-fabrikken i Texas om en drøy måned.

KAMPFLY: Det første norske F-35-flyet vil være klart fra Lookhead Martin om en drøy måned.

  • NTB
Publisert:,

Flyet er det første av inntil 52 eksemplarer som Norge har planlagt å kjøpe i løpet av de neste ti årene. Med våpen og utstyr er prislappen i dag beregnet til 67,9 milliarder kroner.

– Etter nesten ti år med debatt, vurderinger og krav får vi nå se det første håndfaste beviset på hva vi får igjen for den største investeringen i Fastlands-Norge noen gang, sier kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i kampflyprogrammet.

Kan bli færre

Avdukingen av flyet skjer en drøy uke før forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen legger fram sitt fagmilitære råd til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Der kan han, ifølge nettstedet AldriMer.no, komme til foreslå at Norge kjøper færre F-35 kampfly enn planlagt.

Begrunnelsen skal være at med mindre forsvarsbudsjettene økes i årene fremover, så bør deler av kampflypengene heller brukes til å kjøpe nye maritime overvåkingsfly.

Langtidsplan

Både Eriksen Søreide og Bruun-Hansen er blant de norske gjestene som vil være til stede under en seremoni på kampflyfabrikken 22. september.

Dit kommer det rundt 250 gjester, inkludert både amerikanske og norske politikere og militære topper, opplyser Forsvarsdepartementet til NTB.

Forsvarsministeren vil utover høsten og våren neste år jobbe med den neste langtidsplanen for Forsvaret. Det er ventet at saken skal legges fram for Stortinget våren 2016.

Kampklare

De fire første kampflyene Norge kjøper, skal bli stående i USA og brukes til opptrening på Luke Air Force Base i Arizona. Der er de første norske teknikerne allerede er på plass. Først fra 2017 og utover vil de første F-35-flyene lande på norsk jord.

F-35 har vært, og er til dels fortsatt, omstridt. Kritikerne er blant annet skeptiske til usikre kostnadsanslag og om flyene rent teknisk vil holde den standarden produsenten har lovet.

For to uker siden meldte det amerikanske forsvaret at de første ti F-35-kampflyene var testet og godkjent til bruk i strid. Og for to dager siden ble det meldt at tredje generasjon av den høyteknologiske hjelmen – som vil gjøre F-35-pilotene i stand til å «se» alt utenfor flykroppen i full radius – nå er klare for leveranse.

Hjelmene er langt fra hyllevare. Men til en pris av over 400.000 dollar (3,3 millioner kroner), vil hver og en hjelm bli spesialtilpasset den enkelte pilot, ifølge nettstedet defensenews.com.

Les også

De første F-35-flyene er stridsklare

Les også

Lockheed Martin blar opp 74 milliarder for Sikorsky

Les også

Her går F-35 utfor hoppkanten

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. NRK: – Forsvarssjefen vil ha ni milliarder ekstra hvert år

  2. Ny bok: – Forsvaret kan bli tvunget til flykutt

  3. Forsvarssjefen anbefaler kutt uansett bevilgning

  4. Annonsørinnhold

  5. Så mye har norsk industri tjent på F-35-flyene

  6. Ikke bekymret for kritikk av Norges nye kampfly