Nå er denne 50 år – og kan snart være pensjonist

Kontantbruken minker, og flere tror at jubilanten kan ha utspilt sin rolle.

1978: Det åpnet flere minibanker i Norge i 1978. Her er kasserer Arvid Ramfjord fotografert ved en minibank utenfor Fellesbankens filial i Oslo.

Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix
  • Sigrid Moe
Publisert:,

Det blir færre av dem, men de er ikke helt borte fra gatehjørnene. I år er det 50 år siden verdens første minibank ble åpnet.

Ti år senere, i 1977, ble den første norske minibanken installert av Sparebankforeningen.

Les også

Nettbankkaos sår tvil om det kontantløse samfunn: – Vi er ikke klare

Kontantløst

Det var i samme tiår bankkortene fikk magnetstripe, og det var i løpet av 80-tallet nettverket av minibanker for alvor begynte å ta over mer av kontantuttakene fra bankene og sjekkbruken i butikker falt.

Nedgangen i uttak fra minibanker og i forbindelse med varekjøp i butikker fra 2015 til 2016 er den største innenfor ett år noensinne, ifølge Norges Bank.

Det ble gjort 49 millioner uttak fra minibanker i Norge i 2016, det var 12,5 prosent færre uttak enn i 2015. Verdien av uttakene fra minibanker summerte seg til 80 milliarder kroner i fjor, 11,8 prosent mindre enn i 2015.

Dette kan ses i sammenheng med at antallet minibanker minket fra 1.950 i 2015 til 1.679 i 2016. Fallet i antall minibanker har ifølge Norges Bank vart i noen år, men i 2016 var nedgangen spesielt stor.

Les også

Danskene vil droppe kontantbetalinger om kvelden

Digitalt Norge

Da statsminister Erna Solberg la frem Høyres plan for et digitalt Norge, kunne man blant dem se et mål om et kontantløst samfunn innen 2030.

Et delmål var å fjerne den lovpålagte plikten om å ta imot kontanter innen 2020.

Og flere har stått i spissen for et samfunn uten sedler og mynter, blant annet Politiets Fellesforbund, DNB og Finans Norge.

– Velges bort

Og dit er det mye som tyder på at vi allerede er på vei. Tidligere i juni ble det kjent at Stortinget ikke vil sikre retten til kontantbetaling, og forbrukerne favoriserer andre betalingsløsninger, ifølge bankene.

– Våre nettbankløsninger med avtalegiro og eFaktura, samt et billig nasjonalt system for kortbetaling, har gjort at norske betalingstjenester har ligget i verdenstoppen på effektivitet og pris. Det har ført til at forbrukerne ikke lenger trenger kontanter, og heller ikke ønsker dem, skrev Finans Norges informasjonsdirektør i en kronikk på E24 i juni.

Les også

Forbrukerne faser ut kontantene, ikke bankene

Les også

Danskene vil droppe kontantbetalinger om kvelden

Les også

Nå forsvinner bank i butikk

Her kan du lese mer om

  1. Kontanter
  2. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Europeere sier de foretrekker kort, men betaler mest med kontanter

  2. Danskene vil droppe kontantbetalinger om kvelden

  3. Norge dropper kontanter: – En velsignelse

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Bank reagerer på Elkjøps kontantløse plan

  6. Forbrukerne faser ut kontantene, ikke bankene