Sp og Ap kritiserer krav i ny krisepakke for sesongbedrifter

– Helt tullete, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik om kravet til sesongbedriftene i ny krisepakke.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik.
  • Eivind Bøe
Publisert:

Senterpartiet og Arbeiderpartiet er kritiske til regjeringens nye krisepakke som har til hensikt å redde sesongbedrifter.

Opposisjonspartiene reagerer blant annet på kravet om at virksomheten må foregå utendørs, noe som rammer særlig reiselivsnæringen.

– Avgrensningen er fullstendig tullete og i strid med det Stortinget har bedt om, som er en særskilt ordning for sesongbedrifter, sier Senterpartiets stortingsrepresentant og finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik til E24.

Uttalelsen kommer etter at E24 mandag skrev at reiselivet reagerer på den nye krisepakken for sesongbedrifter.

Les også

Reiselivet reagerer på ny krisepakke for sesongbedrifter

Åsunn Lyngedal i Arbeiderpartiets næringskomité på Stortinget.

– Har tatt uendelig lang tid

Gjelsvik mener avgrensningen om at virksomheten helt eller delvis må foregå utendørs gjør at mange bedrifter som trenger støtte faller utenfor.

Sp etterlyste i april en kriseløsning for sesongbedrifter, da søknadsportalen åpnet på Kompensasjonsordning.no. Regjeringen jobbet da videre med en egen beregningsmodell for sesongbedriftene, før denne ble lagt frem 15. mai.

– Sp kom med forslaget, men siden det har det gått uendelig lang tid, og fortsatt så er det bare en skisse, sier Gjelsvik.

Gjelsvik spurte i Stortingets spørretime onsdag i forrige uke finansminister Jan Tore Sanner (H) om når den konkrete modellen for sesongbedrifter kommer.

– Nå har vi lagt frem en skisse på dette, men det gjenstår noen elementer før det er helt på plass, svarte Sanner.

– Må stille opp

Åsunn Lyngedal i Arbeiderpartiets næringskomité på Stortinget sier hun forstår at regjeringen har et behov for å løse problemene til alpinanleggene.

– Men selv for Trysil så treffer det skjevt med utendørs-kravet. De vet ikke om det er noe sikkerhetsnett hvis de åpner til sommeren, fordi regjeringen ikke har vært villig til å gi noe trygghet.

– Men må ikke krisepakken avgrenses for å sikre at statens utgifter ikke blir for store?

– Hva er dyrest av å miste alle disse arbeidsplassene eller å bruke ekstra penger nå? Reiselivet er blant de næringene som er hardest rammet i denne krisen, og næringen trenger trygghet. Dugnaden handler om å stille opp for dem som er hardest rammet, sier Lyngdal.

Må være i tråd med regelverket

Lyngdal mener regjeringen bør forlenge og utvide ordningen for sesongbedrifter.

– Dette er en bransje der de klager lite, men heller bretter opp ermene og arbeider hardt i høysesongen, sier Lyngedal.

Finansdepartementet opplyste i forbindelse med saken mandag at regjeringen er «godt kjent med» problemstillingene fra næringen og tar disse med seg i det pågående arbeidet med nye økonomiske tiltak som skal presenteres for Stortinget i månedsskiftet.

Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet skrev at sesongmodellen blir innarbeidet i forskriften i juni, og at en forutsetning for at modellen «i det hele tatt skal kunne tre i kraft», er at den er i tråd med statsstøtteregelverket.

– Derfor er det viktig at den er avgrenset til aktører som har høysesong i den perioden Norge er rammet av coronautbruddet, det vil i stor grad være de som tilbyr aktiviteter eller opplevelser utendørs, eller som har inntekten sin fra virksomhet som er fullt tilknyttet utendørsaktiviteter. En kafé midt i en alpinbakke, er et eksempel på det siste, skrev Wålen.

Hverken Finansdepartementet eller Nærings- og fiskeridepartementet var umiddelbart tilgjengelig for kommentarer tirsdag kveld.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reiseliv
  2. Senterpartiet (Sp)
  3. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

  1. Virke ber næringsministeren fjerne krav om at sesongbedrifter må drive utendørs

  2. Arbeiderpartiet vil endre i støttepakken til reiseliv: – Det er en katastrofe det som skjer

  3. Reiselivet reagerer på ny krisepakke for sesongbedrifter

  4. Nybø: Krisen i reiselivet er den nye normalen

  5. Hvalsafariselskap ventet på redningspakke – ble slått konkurs