Slik har coronaviruset rammet kommuner med hjørnesteins-bedrifter

Sykkylven på Sunnmøre rammes hardt når største arbeidsgiver Ekornes varsler at det kan bli permitteringer for alle ansatte. I Sogndal er Lerum avhengig av at de ansatte holder seg friske for å holde produksjonen i gang.

HAR SENDT UT PERMITTERINGSVARSEL: Administrerende direktør Roger Lunde i Ekornes styrer bedriften fra hjemmekontor i Oslo. I Sykkylven, hvor Ekornes’ hovedkontor ligger, har de ansatte fått permitteringsvarsel.
 • Ingvild Sagmoen
 • Sindre Hopland
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

For en drøy uke siden mottok de nær tusen ansatte i Ekornes i Norge permitteringsvarsel.

En stor andel av dem er ansatt ved fabrikkene i Sykkylven, hvor selskapets hovedkontor ligger.

Fordi Ekornes oppfordret de ansatte til å registrere seg hos Nav da varselet ble sendt ut, ga det et stort utslag på Navs permitteringsstatistikk.

Sykkylven er nå på toppen av oversikten over kommuner med flest søknader om dagpenger.

– Sykkylven er en liten kommune og vi er en stor arbeidsgiver, sier administrerende direktør Roger Lunde i Ekornes til E24.

– De ansatte tar det egentlig imponerende fattet. Vi i ledelsen i Norge går ned 20 prosent i lønn og kutter bonuser i solidaritet med selskapet og de ansatte. For det er klart at dette vil få store konsekvenser for en del, sier han.

Ekornes er en stor eksportbedrift, og rammes hardt når markedene stenges som følge av utbruddet av coronavirus.

– Norden stenger ned, det er nær portforbud. Det påvirker salget av møbler rundt i verden. Det skjer i USA, og slår innover Australia. Det er nesten som en tsunami, som over tid ruller over de ulike landene og påvirker dem, sier Lunde.

Vil gi delvise permitteringer

Fortsatt går produksjonen ved de fem norske fabrikkene – tre i Sykkylven, en i Grodås og en i Fetsund – som normalt, og det er kun ansatte i administrasjon som er permittert. Ledelsen har møter med de tillitsvalgte og diskuterer hvordan de best løser situasjonen. 

Nå snakkes det om delvis permittering av de ansatte i produksjonen, slik at de ikke jobber torsdager og fredager.

Lunde sier Ekornes har noen fordeler ved å være en etablert produksjonsbedrift.

– Når vi tar ned produksjonen kutter vi kostnader veldig fort. Og vi klarer ta produksjonen fort opp igjen. Om vi produserer på 50 prosent eller 100 prosent utgjør ikke det så stor forskjell i kostnader. Vi kan klare oss greit en stund, men det slår alvorlig ut på resultatene.

Selskapet har en ordrereserve på et par uker, som det nå tærer på. Etter syv-åtte uker med full stans er Asia nå i gang igjen. Det ser Lunde på som en hyggelig bekreftelse på at verden vil komme gjennom krisen. 

– Dette er et sosialt og økonomisk eksperiment som verden aldri før har sett. Den langsiktige konsekvensen er veldig usikker. Vi er i varehandel, på møbelsiden. Dagligvare og farmasiprodukter trenger man, men de fleste av oss andre er litt spent på hvordan verden ser ut når vi kommer gjennom.

Er din bedrift rammet av coronakrisen? Hjelp E24 med å kartlegge konsekvensene i næringslivet her!

Stengte fabrikken for tilreisende

Lunde sier Ekornes er heldig fordi selskapet er finansielt sterkt og har gått med overskudd i mange år.

– Vår situasjon er at vi prøver skalke lukene, ri av stormen, ta det opp igjen. Jeg synes dette er utrolig trist at verden har kommet i denne situasjonen, men jeg er ganske trygg på at vi kommer gjennom. 

Lunde kjenner seg dermed ganske trygg på at de ansatte skal ha jobber å komme tilbake til.

– Jeg er ikke bekymret. Men jeg synes det er tøft og trist, vi har mye fine folk, og et godt samarbeid med ansatte og tillitsvalgte. Vi er nesten som en liten familie, sier Lunde, som selv har drevet selskapet fra Oslo de siste dagene.

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset

Vanligvis pendler han mellom hovedstaden og selskapets hovedkontor i Sykkylven. Han var på vei opp da han og HR-direktøren kom til en beslutning om å stenge fabrikkene for folk som kommer utenfra.

– Da var det bare å snu på Dombås og kjøre ned igjen, sier Lunde.

Ordfører Odd Jostein Drotninghaug (Sp) i Sykkylven sier Ekornes er en viktig bedrift, ikke bare i kommunen, men for hele regionen. Flere hundre pendler fra nabokommunene til jobb her.

– Det skaper usikkerhet at dette skjer. Men jeg forstår det slik at de vil permittere slik at det jevner seg ut og blir likt på alle. Da blir det ikke så dramatisk. Det er en fornuftig måte å gjøre det på, sier Drotninghaug til E24.

Ekspert: – Masse ensidige kommuner

Geir Vinsand er kommune-ekspert og driver selskapet NIVI-analyse som tar oppdrag for kommuner og fylkeskommuner.

Han sier kommunene E24 omtaler er langt ifra unike.

– Det er svært vanlig at norske kommuner er veldig ensidige når gjelder næringsliv og økonomi.

Han tror kommuner vil måtte samarbeide mer fremover, spesielt smittevernsmessig, men også når det gjelder næringsutvikling.

– Det raser jo over hele linjen nå, og dette er kjempealvorlig for kommuneøkonomien i Norge hvis dette varer mer enn et par måneder.

– Kan det at hjørnesteinsbedrifter rammes, forsterke fraflyttingen man har sett fra mange kommuner?

– Det er for tidlig å si, det er fremdeles veldig uoversiktlig, sier han og fortsetter:

– Spesielt industrikommuner kan få problemer med eksport og import av varer de trenger til produksjon, men det tar litt tid før dette slår ut.

– Har et samfunnsansvar

I Sogndal går produksjonen som normalt hos saft- og syltetøyprodusenten Lerum, eid av fjerde generasjon i Lerum-familien, og en viktig sysselsetter i kommunen. 

Fabrikken, som er lokalisert på Kaupanger, har 120 årsverk.

Så mange som mulig jobber nå hjemmefra for å ivareta smitteverntiltakene som er satt i gang.

KJENNER ET ANSVAR: Administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug i Lerum.

Administrerende direktør Trine Lerum Hjellhaug sier målet er å holde oppe produksjonen av mat og drikke, men at de er avhengig av at de ansatte holder seg friske og at de får nok innsatsfaktorer, som råvarer og emballasje.

De merker at kronen har svekket seg og utenlandsk valuta blir dyrere. 

– Så langt har det gått bra. Men på lengre sikt – du tenker, hvordan blir egentlig dette etterpå. Vi må ta en dag av gangen, sier Hjellhaug til E24.

Hjellhaug er opptatt av at Lerum, som hjørnesteinsbedrift, har et samfunnsansvar. 

– Jeg tenker at jo lenger vi klarer å holde hjulene i gang, kan de som sliter få potten som regjeringen kommer med. Det er viktig at vi klarer å holde hjulene i gang i samfunnet nå, slik at vi kommer lettere opp når dette er over, sier hun.

Målsetting for 2020: Overlevelse

Det er ikke bare Norwegian og SAS som sliter på Gardermoen. I Ullensaker kommune er det en hel rekke selskaper som er avhengige av at flyene letter og lander hver dag.

– De fleste ansatte bor i Ullensaker og kommunene rundt. Jeg snakker med mange av dem jevnlig. De sitter hjemme og håper at dagpengene kommer inn på tiden og at beløpet stemmer, sier Amir Mayani, leder i fagforeningen for Luftfart og Reiseliv som sier han «kjenner de fleste som jobber på flyplassen».

Les også

Hyttekommuner i akutt krise – hver femte ansatt har søkt om dagpenger

Ullensaker er en av kommunene som har flest innbyggere med søknad om dagpenger grunnet permittering – 14,3 prosent av de arbeidsføre.

Rett etter at Rikard Kaarbø startet opp parkeringsselskapet Flight Park utenfor Gardermoen i 2010 kom Askeskyen seilende fra Island.

– Askeskyen var en ting, men dette er helt ekstremt. Salget har stupt med 99 prosent.

– Jeg orker ikke gå inn på flyplassen, det er helt dødt, sier Kaarbø.

PERMITTERER: Rikard Kaarbø i Flight Park.

Han har sendt sine 75 ansatte ut i permittering, de fleste bor i Ullensaker og kommunene rundt flyplassen.

– Påsken er starten på høysesongen, så kommer langhelgene i mai og fellesferien. Heldigvis har vi ganske sunn økonomi, men akkurat nå er målsettingen å overleve.

Kaarbø sier han har god kommunikasjon med de ansatte som er nervøse for jobben sin.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ekornes
 2. Sykkylven
 3. Lerum
 4. Ullensaker
 5. Sogndal
 6. Gardermoen
 7. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Ekornes permitterer nesten 1000 ansatte

 2. Nær tusen Ekornes-ansatte har fått varsel om permittering

 3. Ekornes slet i mars, men nå går produksjonen for fullt

 4. I disse kommunene har nesten ingen søkt om dagpenger: – Umåtelig hyggelig med en gladsak

 5. Aker Solutions-klubbleder advarer om regelbrudd ved permittering: – Strikken er strukket for langt