Anbefaler norske selskaper å ta betalt i kontanter i Ukraina

GIEK Kredittforsikring, som er underlagt Handels- og fiskeridepartementet, anbefaler norske fisk- og sjømateksportører å ta betalt i kontanter heller enn kreditt.

BEGRENSEDE UTTAK: Ukrainere står i kø ved en vekslingsdisk. Ukrainas sentralbank satt en begrensing på uttak før helgen, på 1000 euro om dagen, omtrent 8300 kroner. Landets valuta, Hryvniaen, har falt skarpt i kurs den siste tiden.

Yuriy Dyachyshyn
 • Thomas Solberg
Publisert: Publisert:

- Vi anmoder alle aktører om å fase inn kontantsalg, og trappe ned kredittsalg. Det er problemer i banksektoren, og problemer med å veksle inn fra landets valuta til dollar, sier leder Steffen Skaar for fisk og sjømat i GIEK Kredittforsikring.

Selskapet stiller garanti og forsikring for eksport av fisk og sjømat til utlandet. De er redd ukrainske importører ikke skal greie å betale for seg.

Eksport av sjømat utgjør mesteparten av norsk eksport til den tidligere sovjetstaten. I 2011 utgjorde dette 80 prosent av den totale eksporten, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

Les også

Uroen senker lakseaksjer

Endrer garantiene

De har allerede foretatt endringer i sine garantier til selskaper som opererer i det urolige landet.

- Vi minsker tilstedeværelsen vår i Ukraina nå, men vi vil fortsatt være der, sier han.

GIEK Kredittforsikring har gjennomført en reduksjon av kredittgrensene, og innført høyere egenandel for eksport til Ukraina.

- Vi har redusert grensen for hvor mye du kan ha utestående forsikret med 20 prosent siden årsskiftet, og vil redusere dette ytterligere 20 prosent fra 1. april, sier Skaar.

Han vil imidlertid ikke ut med hva den nye kredittgrensen ligger på.

Egenandelen økes også i to omganger.

- Den er vanligvis på 20 prosent. Nå er den økt til 30 prosent, og skal økes videre til 40 prosent fra 1. april, sier han.

- Tar betalt i kontanter

Pelagia AS er det fisk- og sjømatselskapet i Norge som er klart tyngst inne i det ukrainske markedet. De eksporterer fisk for i overkant av en halv milliard kroner årlig til Ukraina, gjennom datterselskapene Norway Pelagic og Egersund Fisk.

Deler av den eksporterte fisken selges gjennom et datterselskap i Ukraina.

Per i dag selger de varene sine kun mot kontantbetaling gjennom dette grossistselskapet. Men de selger fortsatt fisk til enkelte andre grossister - mot sikret kreditt.

- I en konfliktsituasjon forsvinner viljen til å kjøpe et lands valuta. Handel med landet vanskeliggjøres av at vi ikke vet hvilken valutakurs som vil gjelde når betaling for varene skal gå tilbake til oss som leverandør, sier daglig leder Egil Magne Haugstad i Pelagic AS.

Les også

- Får helt klart implikasjoner dersom uroen eskalerer

Les også

Russland bruker 60 milliarder for å bremse valutaras

- En kontantøkonomi

Han understreker at de opplever usikkerhet selv når de tar betalt i kontanter.

- I all normal varehandel er det ikke inne marginer som dekker den usikkerheten som har oppstått nå. Landet går dermed over til å bli en kontantøkonomi. Det er vanskelig for de som er i landet. Enkelte kunder får betalingsproblemer, og noen må vi forvente går konkurs, sier Haugstad.

- Det som forsterker problemet er at landets valuta kan svekkes ganske mye på kort tid. Vi må forsøke å legge usikkerheten inn i marginene våre, og legge den inn i prisen vi krever av kundene, sier han, og legger til at dette også gjelder for handel med russiske selskaper.

På spørsmål fra E24 vil Nærings- og handelsdepartementet ikke gi noen konkrete råd til norske sjømateksportører.

Les også:

Ukraina-uro sprer seg til Wall StreetRussland strammer grepet om Krim-halvøyaIkke redd for å investere i Ukraina

Publisert:

Flere artikler

 1. Norsk fiskeeksport til Ukraina nesten halvvert

 2. Betalt innhold

  Konflikten i Ukraina rammer norsk fiskeeksport

 3. – Full stans i eksport av fisk til Hellas

 4. Annonsørinnhold

 5. Fiskeeksportører får dekket tap på 200 millioner

 6. Betalt innhold

  Eksportører får dekket tap på 200 millioner