Fem norske SAS-sjefer fikk bonus

18 ledere i SAS har fått bonus på til sammen rundt 14 millioner svenske kroner. SAS-sjef Rickard Gustafson har signert deler av de omstridte avtalene.

BA OM INNSTRAMMINGER: SAS-sjef Rickard Gustafson hadde forhandlet i flere dager før han møtte pressen for å fortelle at de ansatte hadde gått med på rammene for krisepakken før jul. Nå må han svare for at han selv har godkjent de omstridte bonusavtalene i selskapet.
Publisert:

VG kan i dag avsløre navnene på de 18 lederne i SAS, fem av dem norske, som har fått de omstridte bonusene for å bli i selskapet.

VGs avsløring viser også hvor mye hver enkelt har fått og hvem som er ansvarlig for at de fikk utbetalt pengene.

11. januar bekreftet SAS at det i fjor ble gitt «stay-on»-avtaler med «noen få medarbeidere», for å sikre at nøkkelpersoner ikke forsvant ut av selskapet.

Det fikk klubbene til å rase: – Det er uhyre dumt og umusikalsk, sa klubbleder Stig Lundsbakken i verkstedklubben i SAS. De krevde fullt innsyn i avtalene, men ble totalt avvist.

VG har også fått tilgang hvordan bonus-kontraktene er utformet og kravet til de heldige mottagerne.

Her er hovedfunnene:

  • Fem nordmenn, syv svensker og seks dansker har fått til sammen 14 millioner svenske kroner, seks måneders lønn.
  • Den som har fått mest, er den norske direktøren for tekniske operasjoner i hele SAS, Gorm Frimannslund, som casher inn 1,1 million kroner. Han bekrefter at han har fått bonus, men vil ikke gi ytterligere kommentar.
FIKK BONUS: SAS-sjef for tekniske operasjoner Gorm Frimannslund.
  • De øvrige fire norske er sjefen for SAS Ground Handling (SGH) i hele SAS, Kjetil Håbjørg, direktøren for SGH i Norge, Knut Hågensen, personaldirektøren (HR) i SAS Norge, Svein Henriksen og controller Marius Myhre, som har vært sentral i utformingen av redningsoperasjonen 4XNG ( For Excellence Next Generation). Myhre er høyrehånden til Habjørg.

Les hele saken i dagens utgave av VG+ (krever abonnement) eller i VGs papirutgave

VG har også fått tilgang til et notat som avslører hvem som har gitt avtalene. Det er HR-direktør for hele SAS, Henriette Fenger Ellekrog. Hun er den som har gjennomført prosessen. Men i notatet fremkommer det at også direktøren for det operative området i SAS, Flemming Jensen, finansdirektør Göran Jansson og selveste toppsjefen i SAS, Rickard Gustafson har undertegnet flere av kontraktene.

Alle fire sitter i konsernledelsen i Stockholm.

Ifølge avtalen ble den inngått i juni 2012, og utbetalingene fant sted i november og desember. En forutsetning for å få pengene er at den utvalgte ikke slutter før han får pengene. I notatet står det at summene er uten skatt og at det skal legges til en prosentandel for å dekke skatt og sosiale avgifter. 14 prosent for de norske, 34 prosent for svenskene og 4 prosent for danskene.

I fagforeningene er man svært glade for at VG har fått fatt i avtalene. Det utløser knallharde krav om at hoder skal rulle.

VG I DAG

– Det er nettopp dette vi har bedt om å få innsyn i. Jeg er sjokkert over innholdet. Det er mye verre enn det SAS-ledelsen har kommunisert utad, sier Lundsbakken.

Mangeårig leder i Luftfartens Funksjonærforening, Asbjørn Wikestrand, er ikke nådig.

– Jeg mener hele ledelsen og alle som har tatt imot pengene, må forlate SAS. Det de har gjort er en så grunnleggende svikt i vurderingsevne, at det ikke er mulig å ha tillit til dem.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no