VIL FJERNE FORMUESKATTEN: Næringsminister Trond Giske (Ap) ønsker å fjerne formueskatten og erstatte den med boligskatt.

Stadig tommere verktøykasse

Trond Giske har ødelagt Aps retorikk om «skattelette til de rike». Det er egentlig en god nyhet.

  • Torbjørn Røe Isaksen
    Torbjørn Røe Isaksen
    Samfunnsredaktør
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Det skapte rabalder og oppstyr da Trond Giske nylig gikk ut i Dagens Næringsliv og i følge avisen sa at han ville "fjerne formuesskatten og erstatte den med eiendomsskatt". Forutsetningen, kunne DN melde, var at høyresiden ble med.

Det er et påfallende misforhold mellom Giskes retorikk og praksis. Den rødgrønne regjeringen har riktignok økt taket for formueskatt noe, men samtidig skjerpet den på toppen. I praksis har formueskatten blitt mer næringsfiendtlig, mens de med for eksempel boliger har fått noe lettelse.

Dette er "frekke-Giske" i et nøtteskall.

Skattebyrden skal skyves over fra kapitaleiere til de som eier bolig

Samtidig har næringsministeren noen poeng. Økonomer har lenge pekt på at dagens beskatning skaper skjeve utslag som er dårlige for samfunnsøkonomien og verdiskapningen. Når kapital beskattes hardt mens eiendom beskattes mindre (kommunal eiendomsskatt varierer), vrir det investeringene fra kapital (som skaper arbeidsplasser) til eiendom (som litt enkelt sagt bare ligger der).

Med andre ord lønner det seg mer for kapitalen å søke mot eiendomsmarkedet enn mot bedriftsinvesteringer.

Problemet med Giskes forslag er at han forutsetter at statens inntekter ikke skal synke, derfor må det innføres en type statlig bolig- eller eiendomsskatt i stedet for formueskatten. Skattebyrden skal skyves over fra kapitaleiere til de som eier bolig.

Litt avhengig av innretningen betyr det at man skal gi formueskattelette ved å la vanlige folk betale regningen. Det er ingen god idé. Lettelser i formueskatten må kombineres med lettelser også for vanlige arbeidstakere.

Det aller beste poenget til Giske er at formueskatten er næringsfiendtlig. Den rammer norske arbeidsplasser direkte og straffer norske eiere. Dette er helt nye toner fra Arbeiderpartiet, som tidligere har omtalt formueskatten som en slags direktekontingent for de aller, aller rikeste i Norge – en slags skatt på deres forbruk.

Ingenting er bedre enn at Giske nå har forstått at formueskatten er skadelig.

Giske er en slu taktiker, og har nok tenkt nøye gjennom sitt utspill. Det fikk da også gode tilbakemeldinger i en del næringslivskretser. Men skadevirkningene for Arbeiderpartiet på sikt er mye større. Partiet vet at både Høyre og Fremskrittspartiet vil redusere og så fjerne formueskatten, derfor har de satset alt på å stemple forslaget som en "skattelette til de rike".

Men nå har altså deres egen "Trondprins" gått ut i landets største næringslivsavis og sagt at formueskatten er skadelig for norsk næringsliv. Da begynner den politiske verktøykassen å bli ganske tom frem mot valgkampen i 2013.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Denne skattenøttenmå høyresiden knekke

  2. Giske står fast på skatteforslag

  3. Hagen roser Giskes skatteutspill

  4. Vil bytte formuesskatt med eiendomsskatt

  5. Skatt på eiendom kan gi 35 milliarder kroner