OECD: Telebransjen av de mest korrupte

Informasjons- og kommunikasjonsbransjen er blant verstingene i internasjonale korrupsjonssaker, ifølge OECD. Det Telenor-eide VimpelCom er under etterforskning for å ha betalt bestikkelser.

ARGUSØYNE: Telebransjen har fått alle øyne rettet mot seg etter at det ble klart at Telenordatteren, Vimpelcom kan ha betalt flere millioner i bestikkelser til presidentdatter.
Publisert: Publisert:

– Store selskap står for hoveddelen av de internasjonale bestikkelsene, og som regel er toppledelsen informert, heter det i en ny rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), skriver Klassekampen. Informasjons- og kommunikasjonsbransjen stå for 10 prosent av sakene OECD har gjennomgått.

– Mange av funnene i denne undersøkelsen stemmer godt med det som har kommet fram i VimpelCom-saken, sier korrupsjonsforsker Tina Søreide ved Universitetet i Bergen.

Blant funnene er at i 75 prosent av sakene går betalingene via mellommenn, og at store selskap står for godt over halvparten av korrupsjonssakene.

Telenor-eide VimpelCom har betalt over 600 millioner kroner for usbekiske telelisenser. Overføringene er gjort til Talikant, som eies av en venninne av den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.

Les også:

Store bedrifter bestikker mestOECD retter blikket mot skattehullSnart får futen vite om alle norske konti i Sveits- Norge må bekjempe global korrupsjon

Publisert: