Her er Telenor-sjefens CV-feil

De uriktige opplysningene om Sigve Brekkes utdannelse finnes i flere meldinger og rapporter fra hans tid som Telenor-topp i Asia.

FEIL, FEIL, FEIL: Det har flere ganger blitt gitt uriktige opplysninger om Telenor-sjef Sigve Brekkes utdannelse.

Scanpix/selskapene
  • Anders Park Framstad
  • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

De asiatiske selskapene Telenor-sjef Sigve Brekke har ledet, har flere ganger kommunisert at nordmannen har bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Telemark.

I det siste nummeret av Kapital avsløres det at dette ikke stemmer.

Ifølge magasinet dukker den feilaktige informasjonen først opp i årsrapporten til Telenors børsnoterte, thailandske datterselskap Dtac i 2004.

Her oppgis først Brekkes mastergrad fra Harvard under «akademisk bakgrunn». Han står imidlertid også oppført med «Bachelor Degree Program in Management, Norwegian School of Management Buskerud, Norway» og «Bachelor Degree in Business and Administration, Telemark College, Norway».

Brekke hadde på dette tidspunktet delt toppsjefansvar for Dtac.

Faksimile fra Dtacs årsrapport for 2004.

Brekke har også hatt styreansvar i flere av Telenors datterselskaper, inkludert Dtac, Grameenphone i Bangladesh, Telenor Myanmar og malaysiske Digi.

I forbindelse med utnevnelsen til styreleder i sistnevnte i 2008 fremgår det også at Brekke skal ha «Telemark Colleage, Degree in Business and Administration, Norway».

Faksimile fra styrelederannonsering i Digi i 2008.

Tilsvarende trekkes den påståtte graden fra Telemark frem i presentasjonen av Brekke i selskapets årsrapport det påfølgende året.

På Harvard-søknad

Ifølge Kapital sto den omdiskuterte bachelorgraden fra Bø i Telemark også på Brekkes CV da han søkte om å komme inn på et forskningsopphold på prestisjeuniversitetet Harvard i 1996. Her står det også oppgitt en «Degree in Agricultural Science» fra Kongsberg.

Brekke har riktignok vært student ved Høgskolen i Buskerud, men han har mangler som gjør at han aldri har oppnådd noen grad. I tillegg har han gått på toårig yrkesfaglig skogskole.

Faksimile fra Digis årsrapport for 2009.

Brekkes Harvard-søknad ble for øvrig først avslått grunnet manglende akademisk kompetanse, men året etter fikk han innpass gjennom et forskningssamarbeid mellom universitetet og Fafo.

Et år senere søkte han så på, og ble tatt opp til, et ettårig masterprogram som ikke krever bachelorgrad, ifølge Kapital.

Mangler graden

– Jeg har aldri forsøkt å fremstå med en tyngre akademisk bakgrunn enn den jeg faktisk har, sier Sigve Brekke i en uttalelse torsdag.

Det levnes ingen tvil om at Brekke mangler en grad fra Høyskolen i Bø i Telemark.

Les også

Slik forklarer Brekke CV-klusset

«Fag tilsvarende fire vekttall ble satt på vent da politikken tok opp det meste av Brekkes tid. I ettertid har Brekke gjennomført kurs ved Høyskolen i Buskerud tilsvarende syv vekttall, inkludert to vekttall i informatikk Brekke senere fikk godkjent ved Høyskolen i Bø. Det som gjenstår for en fullført grad fra Høyskolen i Bø, er Sigve Brekkes seminaroppgave tilvarende to vekttall», opplyser Telenor.

Telenor bekrefter at Brekke søkte på et såkalt «Fellow Program» ved Harvard med feilaktig oppgitt utdanning.

«Søknaden ble avslått grunnet Brekkes manglende akademiske bakgrunn. I denne søknaden hadde Brekke beskrevet studiene fra høyskolen i Bø som en «degree» som en samlebetegnelse på sitt toårige studium, står det i meldingen fra Telenor.

– Jeg innser i etterkant at dette var en uheldig formulering, og at jeg heller skulle ha skrevet kurs fremfor grad. Det hører uansett med til historien at jeg fikk avslag på denne søknaden, nettopp fordi mine akademiske kvalifikasjoner var for svake, sier Sigve Brekke.

Les også

Slik forklarer Brekke CV-klusset

Les også

– Dette kan skade troverdigheten både til Brekke og til Telenor

Les også

Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler