Oljeselskapene som går mot strømmen: Disse har økt bemanningen

Mens konkurrentene og leverandørene har latt medarbeidere gå, gjør disse oljeselskapene det stikk motsatte.

MOT STRØMMEN: Toppsjef Kristin Færøvik i Lundin Norway har sluppet den tunge prosessen mange av konkurrentene har gått gjennom.

Foto: John Thomas Aarø
Publisert:

– De siste to årene har vært veldig spennende for oss. Hovedbegivenheten har vært den vellykkede oppstarten av Edvard Grieg-feltet, sier administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norge til E24.

I dag leder hun i underkant av 350 ansatte i Norge. Flere av dem er blitt ansatt samtidig som andre har mistet jobben hos konkurrentene.

For mens andre har nedbemannet, har Lundin Norge sikret seg nye markedsandeler. De siste to årene har selskapet gjennomført Edvard Grieg-utbyggingen, samt vært med å sette i gang monsterprosjektet Johan Sverdrup.

Færøvik mener det skyldes at de lot være å bygge opp et høyt kostnadsnivå da oljeprisen var høy.

– Det handler om å bygge en organisasjon som er robust uavhengig av hva oljeprisen er til enhver tid. Det har vært bedriftsfilosofien hele veien – vi har hatt en fornuftig tilnærming til ansettelser og unngått å bygge opp store støtteapparater. For oss handler det rett og slett om sunn fornuft, sier hun.

Varsler ansettelser

Konkurrenten Faroe Petroleum er langt mindre, men har i likhet med Lundin økt bemanningen de siste to årene.

Nå varsler selskapet at de trenger opptil 15 nye ansatte i løpet av høsten.

– Totalt sett har de siste to årene vært veldig bra for oss. Etter en liten dupp i fjor falt brikkene virkelig på plass for oss nå før sommeren, sier selskapets sjef i Norge, Helge Hammer, til E24.

Nylig ble det kjent at Faroe har kjøpt feltandeler av det danske selskapet Dong Energy.

– Betalingen for kjøpet vil bli gjort med ny egenkapital som ble innhentet i en aksjeemisjon, noe som gjør at vi også kan øke vår gjeldskapasitet og bruke den til å betale for kommende utbyggingskostnader. Nå er vi ivrige etter å vokse videre. Det er veldig spennende å jobbe for ekspansjon i en tid der andre vil spare eller trekke seg tilbake, sier Hammer.

Unngikk å være overoptimistiske

UTVIDER: Helge Hammer i Faroe Petroleum har kommet seg helskinnet gjennom oljeprisfallet.

Foto:

Grunnen til at selskapet er i en god posisjon nå mener han er at de har unngått å være overoptimistiske.

– Konkurrentene som sliter nå har stort sett tatt for mye gjeld og kanskje vært for optimistiske. Vår suksess ligger i at vi har vært forsiktige og jobbet knallhardt for å få til de beste dealene, sier Hammer.

Tenker langsiktig

Det tyske oljeselskapet Wintershall har økt bemanningen i Norge fra 440 til 470 ansatte de siste to årene.

– Vi har kommet til Norge for å bli. Vi tenker og investerer langsiktig, samtidig som vi tilpasser oss de nye markedsforholdene, sier Norge-sjef Bernd Schrimpf til E24.

Nå jobber selskapet for å øke effektiviteten og redusere kostnadene i Nordsjøen.

Tall som aksjemegler Truls Oma Erichsrud viser at mer enn 37.000 personer har mistet jobben i olje- og gassbransjen de siste to årene.

Oversikten inkluderer både faste stillinger og innleid arbeidskraft. Blant oljeselskapene er det Statoil som har måttet si opp flest – totalt 3.023 arbeidere.

Les også

Se, så mange muligheter for oljebrems-rammede

Økte til 470 ansatte

De andre selskapene som har bikket et firesifret antall ansatte er leverandørbedrifter. Her finner vi Aker Solutions (opptil 3.170 kutt), National Oilwell Varco (2.320 kutt) og FMC Technologies (1.475 kutt), Aibel (1.300 kutt) og Bilfinger (1.050 kutt).

– Det er på ingen måte helsvart på norsk sokkel, og det er viktig å unngå å skape et inntrykk av at vi snart kommer til å slukke lyset for hele industrien.

Det sier direktør Tommy Hansen for kommunikasjon og samfunnskontakt i bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Han påpeker at flere selskaper, særlig flere av leteselskapene, har gjort det godt de siste årene.

Les også

Økonomer etter tallbonanza: – Norsk økonomi er over det verste

En bølgedal

Organisasjonen tror at oljeselskapene vil fortsette å kutte frem til 2017 eller 2018, men Hansen tror ikke at perioden vil bli husket som en stor krise.

– Jeg tror vi kommer til å huske denne perioden som en av bølgedalene i oljeindustrien, for den er tross alt syklisk av natur. Forhåpentligvis vil den også bli husket som den perioden hvor vi lærte å unngå unødvendige kostnadsøkninger selv om tidene bedres, sier han.

I juli varslet riggselskapet Maersk Drilling Norge at 130 ansatte skal vekk.

Dagen etter varslet Sogna Offshore at de må kutte 300 ansatte dersom de ikke får sine kontrakter fornyet.

Les også

Derfor klarte ikke analytikerne spå oljestupet

Les også

– Norsk økonomi er over det verste

Les også

Beste industrimåling siden mars 2012