LOVET HELSE, VELSTAND OG VISDOM: Wealth Masters International er en ulovlig pyramide

Lotteritilsynet har konkludert med at Wealth Masters International (WMI) bryter lotteriloven.

ULOVLIG: Lotteritilsynet har nå slått fast at Wealth Master International (WMI) er et ulovlig pyramidespill. Her er toppsjefen i WMI, Kip Herriage.

E24
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert: Publisert:

Lotteritilsynet har konkludert med at Wealth Masters International (WMI) bryter lotterilovens forbud mot å drive eller delta i pyramidespill og lignende omsetningssystem.

Avgjørelsen fra tilsynet er endelig.

E24 omtalte WMI for første gang i oktober i fjor med avsløringen om at 1100 nordmenn hadde latt seg lokke med «helse, velstand og visdom».

- Dette er endelig. Nå kan WMI anke dette til Lotterinemda, sier seniorrådgiver Rune Timberlid i Lotteri- og stiftelsestilsynet til E24.

Tilsynet har tidligere ved to anledninger kommet med to foreløpige konklusjoner i forbindelse med WMI, men har nå tatt en endelig avgjørelse.

WMI Skandinavia vil vurdere mulighet om å påklage vedtaket.

- Det er mulig å påklage dette, og det er fremdeles ikke slik at vi kommer til å gi oss, men de ter klart at vi må diskutere hva vi skal gjøre fremover, sier Johan Kloster, daglig leder i WMI Skandinavia AS, til E24.

Slik konkluderer tilsynet i sin rapport:

«Lotteritilsynet har vurdert konseptet WMI opp i mot pyramidebestemmelsen i lotteriloven § 16. Det følger av vår vurdering at WMI er et pyramidelignende omsetningssystem der det ytes vederlag for å få mulighet til å oppnå inntekter som særlig skyldes at andre verves til systemet, og ikke salg eller forbruk av varer, tjenester eller andre ytelser, jf § 16 andre ledd».

(Saken fortsetter under bildet)

WMI: Selskapet markedsfører seg med at medlemene vil oppnå god helse, velstand og visdom.

WMIToday

Spis frokost og drikk vann

Blant annet har de systematisk gått gjennom materielet i de laveste trinnene, på CDer og DVDer.

- Det har vært en tidkrevende og krevende jobb å gå gjennom alt materialet, sier Timberlid og legger til:

- Vi har gått inn for å finne ut hva disse produktene består i. For oss fremstår dette her som veldig generell kunnskap og allmenne råd, som mange allerede har kjennskap til. Dette er informasjon mange kan skaffe seg gratis, om man ønsker det.

En av rådene WMI gir i produktet på første trinn, MPower, er følgende:

Spis frokost hver dag, drikke et glass vann morgen og kvelden og velge trapper isteden for heis.

- Solgte bilen

Hovedproduktene WMI selger er Mpower, M1, M2 og M3. I tillegg er det faste abonnementutgifter til backoffice og lignende, samt andre utgifter som distributøren må ut med til blant annet markedsføring.

- Disse produktene fremstår som klart overpriset (priser til høyre). Dette er en mer moderne pyramide enn de vi så tidligere, for det er jo faktisk produkter som selges. Dermed er ikke denne saken helt rett frem, men de produktene som er her, er klart overpriset, sier Timberlid.

Per i dag operer WMI med at de har 200 aktive medlemmer i Norge, mens E24 kjenner til at de har solgt en eller flere pakker til over 1000 personer.

- Ut fra de henvendelsene Lotteritilsynet har fått, er det nok en del ressurssvake personer er rekruttert inn i WMI. Men kunnskapsnivået om pyramider har generelt økt etter alle de store pyramidesakene den siste tiden, sier han og legger til:

- Men det er fortsatt folk som lar seg lure og det finnes de som har solgt bilen sin for å investere i dette.

- Folk går inn med åpne øyne. Folk har gått inn her for å få en finansiell utdannelse, om hvordan man skal bygge opp sin egen økonomi og husholdning, sier Kloster til E24 og legger til:

- Hvordan folk finansierer dette, vil være forskjellige fra person til person.

Tilsynet har regnet seg frem til at provisjonen som går oppover i pyramiden er mellom 59 og 75 prosent per produkt. I tillegg kommer ekstra avgifter og gebyrer.

Nå skal tilsynet sende vedtaket til skattemyndighetene, forbrukerombudet og direktesalgsforbundet. Foreløpig vil det ikke sendes til politiet.

- Hvis ikke salget av disse produktene stopper umiddelbart innen 3 uker fra dagens dato, så er det aktuelt å vurdere politianmeldelse, sier Timberlid.

E24 har ikke lykkes å få en kommentar fra WMI i USA.

E24 om WMI-saken:

WMI mener Lotteritilsynet tok feilHer selger de pyramide-produkter til nordmennPyramidespill må legge ned i Norge«Pyramidelignende» selskap bytter navnKlarte ikke fristen for pyramide-spørsmål- Ja, vi er i gråsonenSlik kjenner du igjen et pyramidespillLotteritilsynet gransker pyramidelignende selskapPyramidelignende virksomhet har vervemøte i Oslo i helgenTapte 15.000 kroner i jakt på helse og velstand1.100 nordmenn lokket med helse, velstand og visdom

Publisert:

Flere artikler

  1. Her er en video av et salgsmøte avholdt torsdag kveld. Møtet varte i 56 minutter. Klikk på play for å se hele møtet.Tirsdag fikk han pyramide-stempelTorsdag solgte han nytt konsept

  2. Lotteritilsynet får tips daglig – kun to av 70 jobber med pyramidespill

  3. Staten frifunnet i pyramide-søksmål

  4. Lotteritilsynets konklusjon i World Ventures-gransking: Tusener av nordmenn med i ulovlig pyramide

  5. - Dette ligner på en pyramide