Philip Morris lader opp til kampen for synlig tobakk

Tobakksgiganten Philip Morris har gått til sak mot staten for å få fjernet forbudet mot å la tobakk stå synlig i butikkene. Mandag braker det løs.

KLARE TIL KAMP: Kommunikasjonssjef Nordan Helland og kommunikasjonssjef Anne Edwards i Philip Morris lader opp til mandag, da saken om forbud mot synlig tobakk i butikkene skal opp i retten.
  • Ida Hanstad
Publisert:

1. januar 2010 ble det ulovlig å la både tobakksvarer og røykeutstyr stå synlig i butikker og andre utsalgssteder. Synlighetsforbudet ble møtt med delte meninger, og ikke overraskende ble det svært dårlig mottatt hos tobakksindustrien.

Tobakksgiganten Philip Morris valgte i 2010 å gå til sak mot staten, fordi de mener totalforbudet er i strid med EØS-avtalens regler om fri flyt av varer.

Mandag 4. juni møter møter selskapet Helsedirektoratet i Oslo tingrett.

- Dette handler om retten til å vise lovlige varer i et lovlig marked. Forbudet strider mot det grunnleggende prinsippet om om fri bevegelighet av varer i EU, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge.

- De fleste kan vel forstå at det for eksempel er så godt som umulig å lansere nye merker så lenge forbudet gjelder. Dermed taper de små eller nye selskapene på forbudet, mens de store vinner på det, legger han til.

- Ingen effekt

E24 har tidligere skrevet at både Philip Morris og konkurrenten British American Tobacco mener forbudet riktignok ikke har ført til en nedgang i nordmenns forbruk av tobakk.

Les også: Tobakksgigantene: Skjuling av tobakk har ingen effekt

- Verken vi eller staten har et svar med to streker under, men våre undersøkelser viser at totalforbruket er det samme etter at forbudet ble innført, sier Helland til E24.

Han understreker at de støtter statens antitobakksarbeid, men mener forbudet er i strengeste laget.

- Vi setter spørsmålstegn ved om det var nødvendig å innføre et så restriktivt tiltak. Man kunne gjort andre ting for å forhindre at flere begynner å røyke, for eksempel strengere håndheving av aldersgrensen, mener Helland.

Åtte dager

Det er satt av åtte virkedager til rettssaken, og det er partner Jan Magne Juuhl-Langseth i advokatfirmaet Schjødt som skal føre saken for Philip Morris.

Ifølge kommunikasjonssjef Anne Edwards i Philip Morris er det ventet at det vil ta om lag to måneder før det faller en avgjørelse i saken.

E24 har tidligere vært i kontakt med Helsedirektoratet, som sier at de ikke ønsker å kommentere saken før den har vært oppe i retten.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Philip Morris
  2. Tobakk

Flere artikler

  1. Tobakksgigantentapte mot staten

  2. Tobakksgigantene: - Smuglingen har økt etter at sigarettene ble skjult

  3. Philip Morris anker ikke

  4. Tobakksselskap anklages for ulovlig sponsing

  5. Tobakksgigant vil slutte å selge sigaretter