Dette egget kan revolusjonere norsk lakseoppdrett

Med en investeringsramme på over en halv milliard kroner håper Marine Harvest at eggeformede merder skal hjelpe selskapet å produsere bedre og billigere laks.

NY TEKNOLOGI: Utviklingen av dette egget kan være første skritt på veien til å disruptere tradisjonell lakseoppdrett.

Hauge Aqua/kreativside
 • Jan Lilleby
Publisert:,

– Den dobbelt-krummede eggformen avlaster ytre kreftene godt og bidrar til en veldig sterk og sikker enhet, sier Cato Lyngøy, teknologidirektør i Hauge Aqua AS til E24.

Sammen med John Fredriksen-dominerte Marine Harvest har teknologibedriften han leder startet et utviklingsprosjekt som skal prøve å løse store utfordringer for oppdrettsnæringen, deriblant lus og rømming.

– Målsettingen med dette prosjektet er å forsterke den konkurransefordelen norsk akvakultur allerede har gjennom tilgang på skjermede kystnære områder, sier konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog.

Egget skal være 44 meter høyt, 33 meter bredt og skal på sikt kunne romme hele 1.000 tonn laks.

– Vi er stolte av at Marine Harvest har valgt å gå videre med vårt teknologikonsept. Nå gjelder det for oss å levere varene, sier Lyngøy – som står oppført med en eierandel på 48 prosent i Hauge Aqua.

Les også

Eksportrekord for norsk sjømat i 2015

Betydelig investeringskostnad

Hittil har kostnadene til forskning og utvikling kommet på omtrent fire millioner kroner. For Marine Harvest beløper hele investeringsrammen seg til opptil 600 millioner kroner.

– For å forsvare investeringskostnadene, samt å verifisere teknologiens konkurransekraft og ytelse, er en uttesting i storskala avgjørende. Det er derfor svært viktig at vår søknad innvilges i sin helhet. Lykkes vi, vil det være et kvantesprang for hele næringen, sier Aarskog.

BOB BOB DADDY DADDY: Slik ser egget ut inni.

Hauge Aqua/kreativside

Søknaden er sendt til Fiskeridirektoratet, og det legges opp til fullskalauttesting med til sammen ti enheter i 2018. Det er den siste av tre faser i en prosess med gradvis utvikling og testing av konseptet.

– For hver av fasene skal prestasjonen til «Egget» evalueres før en bestemmer seg for å gå til neste fase, opplyser Lyngøy.

Skal redusere kostnader og hindre lus

Prosjektet har også en ambisjon om en kraftig reduksjon av såkalt partikulært materiale fra anlegget. Dette skal minimere det miljømessige fotavtrykket og redusere kostnadene.

OPPDRETTS-TOPP: – Egget representerer en helt ny retning, og er et sprang i utviklingen av lukkede systemer, sier Marine Harvest-sjef Alf Helge Aarskog.

Frode Hansen VG

– Målet vårt er å produsere sunn og smakfull laks på en enda mer bærekraftig og kostnadseffektiv måte, forteller Aarskog i Marine Harvest.

Et av målene med prosjektet er også å løse utfordringene knyttet til lus og rømming.

– Vi mener «Egget» har potensial til å forsterke næringens konkurransekraft, samtidig som fotavtrykket reduseres kraftig. Teknologien retter seg inn mot områder som i dag benyttes til akvakultur, og den kan samtidig åpne nye områder i norske fjorder. Lykkes vi, vil produksjonen fra dagens lokaliteter kunne økes signifikant, sier Lyngøy.

Les også

Marine Harvest vil starte shippingvirksomhet

(Saken fortsetter under bildet.)

MULIG FREMTID: Slik vil kanskje fremtidens lakseoppdrett se ut, hvis utviklingsprosjektet til Marine Harvest og Hauge Aqua lykkes.

Hauge Aqua/kreativside

Hovedaksjonær i Marine Harvest, John Fredriksen, er kjent som en ivrig laksefisker, med blant annet regelmessige fisketurer i vakre Nausta i Førdefjorden.

Satsingen på ny oppdrettsteknologi fra storeieren får villaks-entusiastene og miljøvernerne i Villaksalliansen til å juble.

Les også

Dette lille øysamfunnet i Nord-Norge drar inn milliarder i året

– Dette er nødvendig for å redde laksen og derfor håper vi Marine Harvest sin satsing setter en ny og ambisiøs standard i norsk oppdrettsnæring, heter det i melding fra Norges Jeger- og Fiskerforbund, Naturvernforbundet, WWF, Norske Lakseelver, Redd Villaksen og Sabima sendt ut fredag.

Les også

Slik påvirker oljeprisen prisen på laks

Les også

Nå kan man ta pant i patenter: Gründere kan unngå å bli skviset ut

Les også

WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

Her kan du lese mer om

 1. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 2. Fiskeri
 3. John Fredriksen
 4. Fisk

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Vil produsere laks i lasteskip

 2. Betalt innhold

  Marine Harvest vil produsere laks i lasteskip

 3. Betalt innhold

  Skal bruke 600 mill. på lukkede oppdrettsegg

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Marine Harvest vil trappe opp i Skottland

 6. Utbyttedryss etter rekordresultat i Marine Harvest