– Det er trist, rett og slett
I høysesongen har treningssentrene måttet holde stengt flere steder. EVO-sjefen tror bransjen er tilbake på normalt nivå først til høsten.
Kalenderen viser februar, og treningssenterbransjen er på vei ut av den tradisjonelle høysesongen.
Lars Mæland, produktdirektør i EVO låser opp et stengt treningssenter i Oslo sentrum for E24.
– Det er trist, rett og slett, sier Mæland.
Vanligvis skulle det vært mye mer lyd i lokalet. Tredemøllene skulle bråket og de personlige trenerne skulle hatt timer med sine kunder. Et EVO-senter pleier å være «ganske fullt» i januar og februar.
Nå er det helt mørkt, lokalet er stille og kaldere enn det pleier.
De har satt ned temperatur og ventilasjon for å kutte kostnadene til et minimum. Tredemøllene har stått avskrudd siden november, og ingen har kunnet løfte vektstengene i lokalet.
– Det svir litt, sier Mæland om at sentre i Bergen og Trondheim fikk åpne til tross for høye smittetall, mens Oslo-sentrene fremdeles er stengt.
Ikke veldig overrasket
Tirsdag denne uken kunngjorde regjeringen at de strenge tiltakene forlenges i flere Østlandskommuner. I tillegg har også Bergens-området innført ringsystemet på grunn av utbrudd av mutantvirus.
EVO Fitness har stengt 14 av 43 sentre, og medlemmer på de aktuelle sentrene har fryst abonnementene sine.
– Vi synes jo selvfølgelig det er skuffende og leit, men vi forstår det jo, sier Morten Hellevang, administrerende direktør i EVO Fitness om at stengingen i Oslo ble forlenget.
Han legger til at de ikke ble veldig overrasket over avgjørelsen, med tanke på usikkerheten knyttet til mutantvirusutbruddene. Men han håper at det forblir med den ene uken med forlengelser.
– Nå har vi vært stengt ned i Oslo siden november, så jeg synes det er på tide at vi får åpne igjen når smittetrykket er så lavt som det er, sier Hellevang.
– Signifikant andel av sentrene
Fresh Fitness har 13 stengte senter og 18 åpne, ifølge daglig leder Lars Fredrik Strøm-Håkonsen.
– Oslo er jo en signifikant andel av sentrene våre, og der vi har flest medlemmer, så det påvirker negativt, sier Strøm-Håkonsen.
Kjeden er en del av Sats-group, som denne uken la frem sitt regnskap for 2020.
Konklusjonen etter pandemiåret viste underskudd på 32 millioner kroner og 59.000 færre medlemmer for Sats. Topplinjen endte på 846 millioner i 2020, ned fra 1.036 milliarder i fjerde kvartal i 2019. Tapet endte på 95 millioner kroner etter skatt.
Selv om inntektene uteblir, fortsetter utgifter som husleie, strøm og utstyr å løpe, forklarer Hellevang. Selv med kompensasjon fra staten er bare en brøkdel dekket.
– Det blir et betydelig tap, sier han, men kan ikke si akkurat hvor mye det er.
Sats har 60 stengte sentre i Norge, og alle sentrene i Danmark har låste dører. På sentrene som er åpne gjør smittevernreglene at kapasiteten er lavere, ifølge Sats-sjef Sondre Gravir.
– Det er krevende, skriver han i en e-post til E24.
– Men vi har en solid finansiell posisjon, og har tatt grep underveis gjennom pandemien slik at vi som selskap overlever dette og har kraft til å investere i veksten som vil komme fremover, legger han til.
Før tirsdagens nye regler ble lagt frem, sa Sats-sjefen til E24 at han forventet å få gjenåpne sentrene. Han gjentar forventningen også etter at forlengelsen var et faktum. Gravir skriver i en e-post at de nå er bekymret for folkehelsen, blant deres medlemmer trener de fleste mye mindre enn de gjorde før pandemien.
– Samtidig har vi bevist at det er trygt å trene på Sats. Vi har strenge rutiner og full digital besøksregistrering av alle som kommer til et Sats-senter, skriver han.
Linn (23) fulgte drømmen og åpnet et treningssenter – så stengte alt ned
Frykter konkurser
Virke trening organiserer 400 treningssentre i Norge, og i deres medlemsundersøkelse fra januar sier 46 prosent av sentrene at det er en reell risiko for at de går konkurs som følge av pandemien.
Kjetil Larsen er styreleder i Virke Trening, og forklarer at grunnlaget for resten av året legges i januar og februar.
– Mange innmeldinger kommer naturligvis i starten av et nytt år, hvor mange ønsker å satse på egen helse, skriver Larsen i en e-post.
– Selv om inntektsgrunnlaget i for bransjen er høyest i disse nedstengte månedene, er vi likevel mest bekymret for folkehelsen og alle som ikke får benyttet vår arena i vintermånedene, legger han til.
Til nå har det vært få konkurser, og støttepakkene har truffet treningssentrene, ifølge Larsen. Likevel er han bekymret for at det vil bli flere når sentrene skal starte opp igjen med de samme utgiftene, men færre medlemmer.
– Klare for å gjenåpne
Det er ikke det økonomiske tapet som tynger mest for Fresh Fitness-sjefen.
– Det vi kjenner mest på i det daglige er alle medlemmene våre som vi vet trenger å trene på treningssenter, mange med muskel- og skjelletplager som ikke har mulighet til å gjennomføre treningene, sier han.
Han mener at folk trenger å komme i aktivitet igjen nå, samtidig respekterer han retningslinjene.
– Men vi er klare for å gjenåpne, legger han til.
I Oslo har Mæland i EVO mange spørsmål, men få gode svar. Han tenker på de personlige trenerne som det er bilde og presentasjon av på veggen i inngangen. De har tidligere kunnet trene med kunder ute og medlemmer med legeerklæring har også kunnet trene inne. Nå kan de ikke det heller. Han savner den løsslupne stemningen som det pleier å være på sentrene.
– Jeg savner jo å komme inn å se folk som er glad, altså treningsglede, sier han.
Her får senterlederen beskjeden: – Nest kjipeste dagen i mitt liv
Har troen på fremtiden
Nå er medlemmene klare for å trene, og kontakter kundeservice for å høre om det er mulig å reise fra Oslo til åpne treningssentre i nabokommunene, ifølge Hellevang.
Siden EVO har mistet høysesongen, januar og februar, i områdene hvor de har flest medlemmer.
– Så må vi til høsten igjen før vi er tilbake på normalt nivå, sier Hellevang.
Men han har troen på at de skal tilbake dit.
– Det er vi helt sikre på, sier han muntert.
Sats-sjef Gravir vet at medlemmene kommer tilbake når sentrene åpner.
– Det så vi etter den første nedstengingen i våres, og det har vi sett når vi har åpnet utvalgte sentre nå, skriver han.
Fra gjenåpningen av treningssentrene i juni til den nye nedstengingen i november hadde Fresh Fitness en million besøkende, og ingen tilfeller av smitte som kunne spores tilbake til senteret, til tross for at 40 medlemmer trente med smitte, sier daglig leder Lars Fredrik Strøm-Håkonsen. For tiden har de strengere smitteverntiltak enn de i veilederen for bransjen i kommunene hvor de kan ha åpent.
– Og vi er klare for å stable folkehelsen tilbake på beina, slår han fast.