Dette skjer denne uken: Akers hydrogenselskap på børs og tall som kan påvirke renten

For de fleste på Vestlandet, Innlandet og Nord-Norge er det slutt på vinterferien og tilbake til hverdagen. Nå kommer den siste uken med nøkkeltall før det er rentemøte i Norges Bank.

Illustrasjonsbilde av en hydrogenlastebil produsert av koreanske Hyundai på en utstilling i Luzern i Sveits i oktober i fjor.
Dette skjer denne uken
 • Marius Lorentzen
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Uke 10 er på trappene og den vil inneholde både markering av kvinnedagen og en rekke makro- og finansrelaterte hendelser.

For dem som følger med på formen til norsk økonomi vil det komme flere viktige tall og rapporter denne uken.

Slik ser den kommende uken ut med tanke på makroøkonomiske nøkkeltall:

 • Mandag: Tall for norsk og tysk industriproduksjon
 • Tirsdag: Regionalt nettverk i Norges Bank, månedlige BNP-tall for Norge
 • Onsdag: Inflasjonstall for februar for Norge, USA og Kina
 • Torsdag: Rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ECB)
 • Fredag: Nye prognoser fra SSB og britisk industriproduksjon
Les også

Første underskudd i det offentlige siden 1993: – Dette er prisen for coronaepidemien

Upålitelig rapport

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken forteller at utsiktene i norsk økonomi nå ser ut til å gjøre at Norges Bank vil planlegge for en tidligere renteheving enn de gjorde ved forrige anledning.

– Først og fremst fordi vaksinasjonsutrullingen ser ut til å gå raskere enn i hovedscenarioet som ble skissert i desember, noe som vil sørge for en raskere gjenåpning av samfunnet. Det veier opp for det negative, som den høye arbeidsledigheten.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

BNP-tallene som blir lagt frem vil følgelig ikke vektlegges i så stor grad, sier seniorøkonomen. Det samme gjelder for regionalt nettverk-rapporten. Svarene på hva norske bedrifter forventer av vekst fremover har før coronakrisen vært en pålitelig indikator, men har ifølge Gonsholt Hov ikke fungert under pandemien.

– Bedriftene har vært i overkant tilbakeholdne i sine svar. Det er mye usikkerhet nå og derfor vanskelig for dem å gi en god bedømmelse.

Hva gjelder inflasjonen forventer Handelsbanken en uendret årsvekst på 2 prosent. Så ligger det ifølge Marius Gonsholt Hov i kortene at vi får en ganske solid nedgang i kjerneinflasjonen de neste månedene.

Mer hydrogen på Børsen

Det siste året har det vært hektisk aktivitet i kapitalmarkedet med en rekke børsnoteringer, transaksjoner og generelt stor oppmerksomhet om de grønne aksjene, kalt ESG.

Et fornybarsegment som har fått mye oppmerksomhet er hydrogen, særlig takket være selskapet Nel. I fjor høst fikk de selskap av et annet hydrogenselskap som gikk på børs, nemlig Everfuel.

Denne uken er det duket for nok en børsnotering innen hydrogensegmentet.

Denne gang er det snakk om det nye selskapet Aker Clean Hydrogen, som etter planen skal noteres på Oslo Børs- markedsplassen Euronext Growth (tidligere kjent som Merkur Market) onsdag 10. mars.

Det var den 19. februar Aker-systemet til Kjell Inge Røkke annonserte at fornybarselskapet Aker Horizons ville på børs med hydrogensatsingen. Det skjedde under tre uker etter at Aker Horizons selv hadde gått på børs.

Aker Horizons ble annonsert og etablert i fjor som et eget porteføljeselskap for grønne og fornybare satsinger under den store Aker-paraplyen.

Aker Horizons har fra før hentet et betydelig milliardbeløp i egen finansiering på egen hånd. Den 4. mars ble det kjent at datterselskapet Aker Clean Hydrogen på toppen av dette henter 3,45 milliarder i frisk kapital i sin egen emisjon.

I både Horizons- og Clean Hydrogen-emisjonene har det vært overtegning – interessen fra investorer har altså vært større enn antallet aksjer tilgjengelig.

Les også

Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder

Disse selskapene slipper kvartalstall

Kvartalssesongen nærmer seg definitivt slutten, men det er fortsatt noen selskaper som ikke har sluppet regnskapene sine for fjerde kvartal 2020.

Her er oversikten over rapportene som kommer denne uken:

 • Mandag 8. mars: Elop, Hafnia
 • Tirsdag 9. mars: Cambi
 • Onsdag 10. mars: Elliptic Laboratories,
 • Fredag 12. mars: Andfjord Salmon, AKVA group

I tillegg kommer det årsrapporter fra blant andre Hafnia, Bakkafrost, BN Bank, Protector, Kraft Bank, Entra, ulike deler av KLP, Subsea 7, Gyldendal, 2020 Bulkers, DNB, Statnett, Rana Gruber, Norwegian Property, Norsk Hydro og Elkem.

Les på E24+

Den brutale reprisingen av aksjemarkedet handler om mer enn renten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Dette skjer denne uken
 3. Marius Gonsholt Hov
 4. Norges Bank
 5. Handelsbanken
 6. Rentemøte

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Dette skjer denne uken: Bolig- og Nav-tall preges av nedstenging

 3. Dette skjer denne uken: Norsk boligprisfasit og jobbtall fra USA

 4. Dette skjer denne uken: Regionalt nettverk og inflasjonstall

 5. Tunge fall for tre Røkke-aksjer