– En av Ferds beste investeringer

Mestergruppen er blitt størst i Norge på boligbygging og byggevarer. Ferd-eier Johan H. Andresen sitter med milliardgevinst.

BYGGER VERDIER: Mestergruppen og adm. direktør Mikkel Sandvik har på kort tid inntatt posisjonen som Norges største boligbygger. Her fra et av selskapets showroom på Alnabru.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Vi visste at det var avgjørende å bli størst eller nest størst. En liten aktør har ikke den kritiske massen som skal til, sier Mikkel Sandvik, adm. direktør i Mestergruppen.

I 2014 ble han hentet inn av Johan H. Andresens investeringsselskap Ferd for å sette fart på veksten i byggevarekonsernet. Man kan trygt si at han har levert.

Seks år med oppkjøpsraid senere er antall ansatte økt fra 300 til 1200 og omsetningen opp fra 2,5 milliarder til 14,3 milliarder kroner, hvorav fem milliarder i Sverige.

– I år passerer vi et driftsresultat på 500 millioner kroner. Det er vi godt fornøyd med, sier Sandvik.

Les også

Andresen-selskap punger ut for hytteutbygger

I dagens portefølje ligger byggevarekonsepter som Byggtorget, XL Bygg, Byggeriet og Ski Bygg, samt bolig- og hyttebyggere som Mesterhus, Systemhus, Nordbohus og Saltdalshytta.

Mestergruppen sto for en total produksjon av 3600 boliger i 2019, foran OBOS Block Wathne på annenplass med 1400.

– Vi er blitt Norges største innen både boligbygging og byggevarer, sier Sandvik.

Sterk verdiutvikling

Forløperen til dagens Mestergruppen ble startet i 1970, av en gruppe byggmestere som ville samarbeide rundt innkjøp av byggevarer, markedsføring og produktkonsepter.

– De så muligheten for å gå utenom et rigid system med nasjonale og regionale grossister. I stedet gikk de rett til kilden og fikk varene levert rett ut på byggeplassen. Det var det mye penger å spare på, sier Sandvik.

Etter hvert ble det også satset på byggevarebutikker gjennom Byggeriet og siden et kjedekonsept for boligbygging gjennom oppkjøpet av Systemhus i 1998.

Mestergruppen var fortsatt eid av sine medlemsbedrifter da Ferd gjorde sitt inntog i 2011. Samme år endte driftsresultatet på nærmere 50 millioner.

Etter ny vekst i 2020, både organisk og gjennom oppkjøp, ligger altså driftsresultatet for 2020 an til å ende på ti ganger det beløpet.

– Mestergruppen har vært én av Ferds beste investeringer, takket være langsiktighet og godt samspill med ledelsen og Mestergruppens medlemsbedrifter, sier Are Dragesund, investeringsdirektør i Ferd Capital.

– FIN VERDISTIGNING: Investeringsdirektør Are Dragesund i Ferd Capital sitter i Mestergruppens styre.

Trolig verdt over seks milliarder

Nøyaktig hvor god investeringen har vært, vil ikke Ferd gå nærmere inn på. Men det er mulig å gjøre en kvalifisert gjetning.

For eiernes del har det ikke det vært nødvendig å skyte inn betydelige mengder ny egenkapital for å støtte rakettveksten de siste årene.

Det har vært mulig gjennom en kombinasjon av sterk kontantstrøm fra drift og stor grad av oppkjøpsfinansiering gjennom vederlag i egne aksjer. Det betyr også at de tidligere medlemsbedrift-eierne av XL Bygg og Byggtorget i dag sitter med henholdsvis ti og åtte prosent av konsernet.

Børsnoterte aktører sammenlignbare med Mestergruppen verdsettes til en selskapsverdi (egenkapital pluss gjeld) på rundt 10–11 ganger driftsresultat før avskrivninger (EBITDA).

Les også

Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

En forventet EBITDA på rundt 600 millioner i 2020 impliserer en selskapsverdi på 6–6,6 milliarder kroner for Mestergruppen, som går ut av året med en netto positiv kontantposisjon.

Det gir en svært hyggelig verdiutvikling for Ferd, som betalte 390 millioner for 89 prosent av aksjene tilbake i 2011.

– Selskapet betaler gode utbytter og har hatt fin verdistigning til glede for alle aksjonærene, sier Dragesund.

Hos Ferd er det imidlertid ingen umiddelbare planer om å realisere verdiene som er snekret sammen de siste årene.

– Vi ser stor verdi i å fortsette med dagens eierstruktur og ser mange spennende muligheter fremover, sier Ferd-sjef Morten Borge.

Han viser til at byggevarer fortsatt er et svært fragmentert område av norsk varehandel sammenlignet med dagligvarer og sportsutstyr.

– Vi er stadig på utkikk etter nye konsolideringsmuligheter både i Norge og Sverige, sier Borge.

Les også

Ferd satser på Link Mobility etter børscomebacket

INGEN SALGSPLANER: For Ferd-eier Johan H. Andresen (t.h.) og adm. direktør Morten Borge.

Størrelse var avgjørende

Mestergruppen er basert på et franchisekonsept der de fleste butikkene eies og drives av lokale kjøpmenn.

Gjennom samarbeidet med Mestergruppen får de tilgang til varemerke, markedsføring og produktkonsepter, og får varer levert gjennom konsernets innkjøpssystemer og avtaler.

– Det gir lavere marginer ende til ende, men også lavere risiko. Vår erfaring er at kjøpmenn ofte er flinkere til å drifte en butikk de eier selv, sier Sandvik.

Med betydelige stordriftsfordeler i næringen, ikke minst på innkjøpsbetingelser, legger han ikke skjul på at det hele tiden har vært en strategisk prioritet å bygge en stor aktør.

– Mestergruppens konkurransekraft er tuftet på skala og effektivitet, men også dyktige medlemsbedrifter som gjør det godt i sine lokalmarkeder, sier Dragesund i Ferd, og legger til:

– Vi ser også at størrelse er viktig når vi nå står overfor store investeringer innen digitalisering.

Les også

En av Johan H. Andresens største tabber: – Vi skulle hatt litt baller

TUNGE LØFT: Mestergruppen-sjef Mikkel Sandvik (t.h.) ser fortsatt store vekstmuligheter i Norge. Her med daglig leder Simen Aas i Sentrum Bygg (t.v.) og lagermedarbeider Trond Hummelvoll (midten).

Det er nemlig et område hvor byggebransjen har forbedringspotensial, ifølge Sandvik.

– Ifølge McKinsey er bransjen vår mindre digitalisert enn jakt og fiske. Vi prøver å ta tak i dette ved å bygge opp en mer integrert verdikjede vi kan kontrollere fra ende til ende. Målet er å kunne tilby en langt bedre løsning for dem som vil bygge opp et hus eller pusse opp hjemme, sier Sandvik.

I Norge bygges det boliger og hytter for om lag 100 milliarder kroner i året. Mestergruppen ser muligheter for å halvere dagens byggekostnader ved å utvikle en mer helintegrert og digitalisert verdikjede.

Konsernet ser også betydelige muligheter i privatmarkedet for oppussing.

– Vi er verdensmestere i å pusse opp hjemme, men likevel er det sjelden vi har gode opplevelser. Kona ble sur, det ble dobbelt så dyrt, de ble ikke ferdige, dette er rett og slett unødvendig slitsomme prosesser. Her tror vi det er betydelig rom for en aktør som kan levere trygg og forutsigbar kvalitet, til avtalt tid og rett pris, sier Sandvik.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Johan H. Andresen
 2. Ferd
 3. Morten Borge
 4. Oppussing
 5. Butikker

Flere artikler

 1. Storkjøpte da børsene raste: Johan H. Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år

 2. Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

 3. Ferd blar opp milliardsum for norsk programvareselskap

 4. Han skal bygge ny terrasse til kona. Den blir 50 prosent dyrere enn i fjor.

 5. Ferd vil børsnotere Elopak: – En av Norges minst kjente eksportsuksesser