Circle K begjærer andre selskaper konkurs månedlig

Siden slutten av juli har Circle K begjært åtte ulike selskaper konkurs. Finansdirektør Lars Erik Roheim Lappen sier selskapet anser det som sin samfunnsoppgave.

YTER KREDITT: Circle K har omtrent 100.000 kredittkunder og har til enhver tid 1,5 milliarder kroner utestående hos norske bedrifter.
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

På listen over bedrifter som oftest går til sak mot andre norske selskaper, ligger Circle K nest øverst, innpakket av selskaper som driver med forsikring, inkasso og finansiering.

De siste tre årene har bensinstasjonskjeden ved 56 ulike anledninger startet en rettsprosess mot andre bedrifter, viser tall som analyseselskapet Enin har hentet ut for E24.

Med unntak av to, dreier alle sakene seg om konkursbegjæringer. Det vil si at Circle K har tvunget motparten til å bevise for en domstol at de er økonomisk levedyktige for ikke å bli slått konkurs.

– Vi ser på dette som vår samfunnsoppgave. Selskaper som ikke gjør opp for seg, bør ikke få mulighet til å ta opp kreditt hos andre uten at vi har gjort de grep vi skal, sier Circle Ks finansdirektør Lars Erik Roheim Lappen til E24.

1,5 milliarder i utestående kreditt

Circle Ks plassering på oversikten henger sammen med selskapets størrelse og hvor mye kreditt de yter til norske bedrifter, forklarer Roheim Lappen.

– Vi har omtrent 100.000 kredittkunder og har til enhver tid 1,5 milliarder kroner utestående i kreditt. Konkursbegjæringene vi har sendt ut, har tilsvart 0,01 prosent av vår totale omsetning på kredittmarkedet.

Circle K lar landets bedrifter fylle drivstoff som de betaler for først på neste måneds regning. Uteblir betalinger, sender selskapet først selv ut purring og inkassovarsel før samarbeidspartneren Lindorff overtar. Om pengene fortsatt ikke kommer er konkursbegjæring neste steg.

– Vi sender ikke konkursbegjæring før vi har gitt opp alt annet. Det er mye bedre at vi kommer til enighet med kunden om en nedbetalingsplan, sier finansdirektøren.

Han opplyser at to av tre konkursbegjæringer har blitt trukket etter oppgjør eller annen løsning.

Les på E24+

Ukens Investtech: Her er tre klare kjøp

Finansdirektør Lars Erik Roheim Lappen i Circle K.

– Prøvd å være fleksible

Så langt i år har det vært en nedgang i antall konkursbegjæringer fra Circle K sammenlignet med fjoråret.

På lik linje med Skatteetaten og en rekke andre aktører, har det vært en stopp for konkursbegjæringer i forbindelse med coronavirus-utbruddet. Fra april til slutten av juli sendte ikke Circle K ut noen.

– Vi har prøvd å være fleksible. Når vi har sendt ut konkursvarsel den siste tiden, har vi også lagt ved en tekst der vi ber kunden gi tilsvar i tilfelle de venter betaling, for eksempel krisestøtte fra det offentlige, sier Roheim Lappen.

– Vi var veldig nervøse for hva som skulle skje i juni, da flere betalingsfrister utløp, men det gikk bedre enn fryktet.

Les på E24+

Nye SSB-tall: De aller rikeste betaler den laveste skatten

Ser ingen bølge

Etter en vår uten noen konkursbegjæringer, har Circle K stått for åtte de siste to månedene.

– Kommer det nå et etterslep av betalingsudyktige selskaper?

– Nei, det er ingenting i våre tall som tilsier en bølge av kredittproblemer. Og vi følger dette veldig tett, for det er et svært viktig marked for oss siden vi selger varer med høy salgssum, men lave marginer.

Finansdirektøren sier Circle K ikke har hatt noen økning i kredittap så langt under covid-19-pandemien, men at de har intensivert oppfølgingen av kundene.

– Heldigvis er vi ikke spesielt eksponert mot bransjene som er hardest rammet, som reiselivsnæringen.

Les på E24+

Dette får bussjåfør Ørjan etter streiken : – Et utrolig bra oppgjør

Les på E24+

Tror Finanstilsynet at regjeringen ønsker å tape valget?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Circle K
 2. Konkurs
 3. Inkasso

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Han har solgt leilighet og lånt penger fra venner og familie for å berge utestedene han eier

 2. Bostyrer frykter at bedrifter holdes kunstig i live: – Som å pisse i buksa for å holde varmen

 3. Circle K tar grep etter personverntabbe: 495 kunders e-postadresser på avveie

 4. Betalt innhold

  Essensen av Schram

 5. Betalt innhold

  Marianne skulle bygge om huset. Bak selskapet hun hyret inn, var en av landets største konkursgjengangere.