HYDROPOWER: Norsk vannkraft gjør at Norge kan snike i køen, skriver kronikørene fra Statkraft. Her ser vi anlegget ved Oddatjønn i Suldal i Rogaland.
Det Nye Norge

Kronikk, Det nye Norge: Statkrafts Henrik Sætness: «Norge blir fremstilt som en sinke. Realiteten er at vi ligger foran de fleste»

I offentlig debatt om klimapolitikk blir Norge fra tid til annen fremstilt som en sinke i å kutte egne utslipp. Realiteten er at vi ligger foran de fleste andre land.

 • Kjetil Lund og Henrik Sætness
  Kjetil Lund og Henrik Sætness
  Lund er direktør for klima og myndighetskontakt i Statkraft, mens Sætness er direktør for strategi og analyse samme sted
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Mye takket være vannkraften vår. Denne posisjonen kan også brukes til å utvikle ny næringsvirksomhet.

Du kan tenke på arbeidet med å avkarbonisere en økonomi som en bok i to kapitler.

Det første kapitlet er å ta ut fossil kraftproduksjon og erstatte den med fornybar, utslippsfri kraft. Produksjon og forbruk av kraft er den største enkeltkilden til utslipp av klimagasser globalt.

Før den jobben er gjort, gir det mindre mening å elektrifisere transportsektoren, fase inn elbiler, eller satse på ny, kraftkrevende industriproduksjon. Utslippene vil da fremdeles være høye, de vil bare komme på et annet sted enn i den elbilen eller T-banen du kjører.

De fleste land i verden befinner seg i «kapittel 1». Selv land som de siste årene har satset mye på å legge om kraftsektoren sin, slik som Tyskland og Storbritannia, har fremdeles bare en fornybar andel på henholdsvis 31 prosent og 22 prosent i sin kraftmiks. Det tar tid å legge om et energisystem.

Norge er ferdig med «kapitel 1». Vår kraftproduksjon er allerede 100 prosent fornybar og utslippsfri.

LANGT NED: Norsk vannkraft har gitt ren, fornybar kraft i årtier. Her ser vi løsslupne HMS-regler fra da kraftanlegget i Glomfjord ble bygget i 1918.

Elektrifisering er nøkkelordet for «kapittel 2». Og de to nøkkelsektorene er transport og industri. Her er Norge godt posisjonert for å ta en ledende rolle.

Norge har allerede den høyeste andelen elbiler i verden. Vi ser nå hvordan den globale bilindustrien med tilhørende økosystem ser til Norge som et laboratorium for hvordan en virkelighet med elbiler vil fungere i praksis.

Dersom personbilparken i Norge elektrifiseres, slik det er bred politisk enighet om, vil dessuten de nasjonale utslippene gå ned med cirka syv millioner tonn årlig.

Det alene tilsvarer nesten 15 prosent av de samlede norske utslippene.

Vi har den fornybare kraften som skal til for å gjøre den jobben.

For å se klimagevinsten fra økte investeringer i kraftkrevende industri må man løfte blikket: Produksjon av 1 tonn aluminium i Kina medfører i gjennomsnitt utslipp av 15–16 tonn CO₂.

DOMINANT: Grafen viser fornybarandel i kraftproduksjonen. Kilder: Eurostat RES-E andeler 2015, US Energy Information Administration 2015, IEA Statistics 2014

Produseres det samme tonnet aluminium i Norge, er utslippene 2–3 tonn.

Hvorfor den store forskjellen? Norsk aluminiumsproduksjon er basert på utslippsfri vannkraft.

Globalt er datasentre den store kraftkrevende vekstnæringen. Antallet datasentre vokser for tiden eksponentielt, og det bygges titalls nye hyperskala datasentre hvert eneste år. Dersom et slikt datasenter legges i Norge, vil de globale utslippene kuttes med to millioner tonn årlig hvis alternativet er at det etableres et sted der kraften er produsert på kull.


Vi vet ikke i dag helt hvilke bedrifter og næringer som vil lykkes i fremtiden. Men vi vet at de vil måtte gå på utslippsfri kraft.

Eksemplene er mange. Norges unike posisjon med en kraftsektor som allerede er fornybar, gir oss et forsprang i å utvikle nye forretningsområder i en fremtid som vil stille strenge krav til lave utslipp av klimagasser.

Vi vet ikke i dag helt hvilke bedrifter og næringer som vil lykkes i fremtiden. Men vi vet at de vil måtte gå på utslippsfri kraft.

Det har vi rikelig av i Norge. Kraften vår er fornybar, utslippsfri og pålitelig. Nok både til store industriinvesteringer, og til en storstilt elektrifisering av transportsektoren.

Det gjelder bare å sette den i arbeid.

RENT: Norsk vannkraft gjør at blant annet tradisjonell industri kan sette et mindre CO2-avtrykk en konkurrenter utenlands. Her ser vi Statkrafts anlegg i Nedre Røssåga kraftstasjon i Hemnes kommune.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det Nye Norge
 2. Dagens Industri
 3. Energi
 4. Forbrukerspørsmål
 5. Fornybar energi

Flere artikler

 1. Energi Norge: Norge kan bli verdens første fullelektrifiserte nasjon

 2. Betalt innhold

  – Norge kan bli verdens første fullelektrifiserte nasjon

 3. LO og vindbransjen med felles advarsel: Frykter kraftunderskudd fra 2030

 4. Rapporter: Klimakutt krever svært mye kraft

 5. Statnett tror internasjonale giganter kan øke norsk vindkraftutbygging