Gründere ønsker politiske grep: – Vi har ikke tid til å vente i fire år

IKT Norge og gründere har gått sammen med Arbeiderpartiet, og mener de har funnet en konkret løsning på hva regjeringen må gjøre for gründere.

PÅ TØYEN: (f.v.) Gründer Simon Souyris Strumse i Filmgrail, gründer Jeanette Dyhre Kvisvik i Villoid, IKT-Norge-direktør Fredrik Syversen og Torstein Tvedt Solberg (Ap) i finanskomiteen mener vi burde se til Storbritannia.

Foto: Sigrid Moe/E24
 • Sigrid Moe
Publisert:

I lokalene til Tøyen Startup Village i Oslo møter IKT-Norge direktør Fredrik Syversen og to gründere Torstein Tvedt Solberg (Ap), som sitter i finanskomiteen på Stortinget.

– Vi har ikke tid til å vente i fire år til på ny gründerpolitikk nå, sier Jeanette Dyhre Kvisvik, som er en av gründerne bak moteappen Villoid.

Hun får støtte av Simon Souyris Strumse, som er en av gründerne bak Filmgrail.

– Vi er akkurat nå i prosessen med å bygge bedrift. Og da er en av tingene du ønsker smarte folk og god arbeidskraft. I arbeidsmarkedet konkurrerer vi mot store selskap som kan tilby store lønninger, sier Strumse.

Opsjoner

Det er dette de nå mener de har en løsning på, sammen med IKT-Norge og Solberg i finanskomiteen. Og det handler om noe som har vært mye omtalt i gründerpolitikken, men som ikke ennå har blitt vedtatt – opsjoner.

– Opsjoner har et dårlig rykte. Om vi skal tiltrekke flinke folk i konkurransen mot store bedrifter med sikkerhet og pensjonsordninger, så trenger vi verktøy, sier Kvisvik.

Landet de alle ser til er England, og et tiltak som fikk navnet Enterprise Management Incentives Options (EMI). Se også faktaboks i bunn av saken.

– I et oppstartselskap kan du ikke gi høye lønninger. Opsjoner gjør også de ansatte mer investert i selskapet, sier Kvisvik.

Les også

Sjekk listen: Slik vil Høyre innfri gründer-ønskene

Vil likestille tid og penger

Her er noen flere punkter som inngår i ordningen, som gründerne, IKT-Norge og Arbeiderpartiet ønsker å innføre:

 • Gevinst på opsjoner skattes som kapitalinntekt, ikke lønnsinntekt.
 • Ordningen gjelder kun for uavhengige selskaper med mindre enn 250 ansatte.
 • Beskatning av opsjonene utsettes til de realiseres. I dag beskattes de normalt ved utdelingstidspunktet.

– Dette gjør at du risikerer å betale flere hundre tusen i skatt, for så at det ikke er verdt noe som helst to år senere, forklarer Strumse, og sier at dette gjør opsjoner svært risikabelt i dag.

Opsjoner er ikke nytt i gründerpolitikken, men det har ikke ennå blitt innført store nok tiltak, ifølge gründerne.

IKT-Norge var også raskt på banen da næringsminister Monica Mæland (H) i slutten av januar fortalte om Høyres gründerløfter.

Konkret forslag

Syvertsen mener fremdeles at det har vært for mye prat, men kun kosmetiske endringer i opsjonspolitikken.

– Det er slik at det er regjeringen som må utrede og se på alternativene som kommer inn, dette har de ikke levert på. Stortinget har gang på gang på pekt på at vi må komme oss videre og gjøre noe, sier Torstein Tvedt Solberg i finanskomiteen.

– Jeg er glad for at dette er et såpass konkret forslag, slik at vi kan ta diskusjonen videre nå, legger han til.

Han sier at modellen fra Storbritannia passer Norge godt.

– I 2007–2008 var det slik at de skjønte at de trengte å tenke annerledes. Det var mye investering i bolig, og det var ikke nok fart i gründermiljøet. Da gikk de inn og så på virkemiddelapparatet, og dette var ett av de viktigste grepene, sier Arbeiderparti-politikeren.

Les også

IKT-Norge kritisk til Mælands gründerløfte: – Leverer på mye, men ikke det viktigste

Balanse mellom investor og arbeidstager

Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge understreker at det er viktig å ha tiltak som er rettet mot oppstartselskaper.

– Man kan ikke godta at Telenor kan kompensere allerede høyt lønnede ansatte med opsjoner, men det må målrettes mot oppstartselskaper, sier Syversen.

Begrensningene for ordningene begrenser hvor mye et selskap kan dele ut i opsjoner, hvor mye de kan gi til hver enkelt, og hvor mange ansatte de har.

Syversen mener at tallene ikke trenger å være de samme, men at denne typen rammen kan adopteres.

– Dette vil gjøre balansen mellom investor og arbeidstager mer lik. Det har vært mye snakk om tiltak som gjør det bedre for investorer, da blir det skjevt. Vi må ta et krafttak for ansatte og gründerne i selskapene, sier Syversen.

Les også

Delingsøkonomiutvalget vil skattlegge Airbnb-utleie

Les også

Støre om digitaliseringen: – Det blir brutalt

Les også

Ap vil stramme til skattene med inntil 15 milliarder: Høyre byr opp til skattekamp

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. Solberg-regjeringen
 4. IKT Norge

Flere artikler

 1. Ap vil tidoble skattefordel for gründerne

 2. Varner investerer i moteselskapet Villoid – verdsettes til 90 millioner

 3. Tannløs symbolpolitikk fra regjeringen

 4. Nettmatgründer gikk fra 615.000 kroner til 7,4 millioner i årsinntekt

 5. Slik vil partiene gjøre det lettere for gründere i Norge