BARE Å SPØRRE: Finansminister Sigbjørn Johnsen avviser ikke lån til Irland.

Sjarm er ikke nok, Sigbjørn

Da Kristin var finansminister handlet pressekonferansene om statsfinanser. Nå handler de mest om Sigbjørn.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I går la Sigbjørn Johnsen frem statsbudsjettet. Pressekonferansen var på grensen til pinlig.

Johnsen slentret inn i lokalet, for så å henge litt tilfeldig rundt på podiet mens han fortalte hva han hadde på seg sist. Da han la frem statsbudsjett for fjorten år siden. Grønn jakke.

Om vi lurte på hvor den jakka var nå? Så kom det noen foiler, heldigvis, det handlet jo tross alt om statsfinansene. Men ingen kan beskylde Johnsen for å være en knusktørr tallknuser.

Neida, han må stadig avbryte tallmaterialet med godslige innfall: "Je sa itte noe feil nå, Arne," sa han henvendt til Arne Strand, for riktig å kokettere med at gamlekara holder sammen og at han som finansminister, he he, var helt i lomma på pressen. Arne Strand var klok nok til ikke å svare.

Så fulgte en liten historie om dattera til Johnsen, som lurte på "Åffer er det sånn at itte alle unger har det like godt", en historie som visst skulle mane til ettertanke. Deretter delte Johnsen sin opplevelse av å møte Norges fattigste, når han gikk opp Karl Johan om morgenen.

"Du må eta snusen din nå," sa han til journalisten.

Oj oj, hvilket empirisk grunnlag for å bekjempe fattigdom! Johnsen har møtt en ekte tigger. Så vitset han om snusavgiften: "Du må eta snusen din nå," sa han, for etter jul har ikke journalister råd til å kjøpe snus.

Jeg savner Kristin Halvorsen. Hun var ryddig, saklig og alltid godt forberedt.

Det er da også vanskelig å tenke seg en middelaldrende kvinne svinse rundt på scenen, blunke til jevnaldrende pressevenninner og si: "Dere får smøre tjukt på med mascara nå, for etter jul legger jeg på avgiften." Eller som full av patos forteller om sitt møte med en tigger.

Hun ville aldri blitt tatt alvorlig. Heldigvis. Noen bør ha mot til å fortelle Sigbjørn at gammelmannssjarm ikke er nok.

Det farlige med Johnsen er at han gjør statsrådsjobben til et spørsmål om personlig stil.

Dermed gir han som politiker et aktivt bidrag til en usunn trend: Det skrives mindre enn før om de politiske sakene og mer om politikerne som personer.

Om noen burde en finansminister la det faktabaserte politiske budskap få mest plass. Statsministeren selv er glimrende når han forklarer tall. Hvorfor har han da rekruttert nettopp Sigbjørn Johnsen til jobben som finansminister?

Det holder ikke å si ”tjugeølløv” seks ganger etter hverandre for så å humre over at det er "2011" på hedmarksdialekt. Det poenget har vi uansett fått med oss, Johnsen. Vi vil gjerne ha noen flere.

Følg Ørjasæter på Facebookog på Twitter som @orjas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Sigbjørn i trygdefella

 2. Johnsen varsler rausere budsjett

 3. - Rentenivået i Norge er lavt

 4. Nå starter eldrebølgen, sier Sigbjørn Johnsen

 5. - Vi må stålsette oss