PETTER NORTHUG: På pressekonferanse søndag kveld. Ingen god skuespiller. Heldigvis.

Junge, Heiko

Northug: Ingen pressepuddel

Norsk presse hever fingeren mot Petter Northug, fordi han ikke oppfører seg pent nok. Han kan trygt vise dem fingeren tilbake.

 • Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter
  Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Petter Northug begikk en dødssynd overfor norske journalister lørdag. Han nektet å snakke med dem. Straffen kom da også, som bestilt via VGs avstemning på nett: De fleste syntes Northug var arrogant.

Arrogant?! Han var rasende, forbannet, oppgitt, sønderknust, trolig så skuffet over seg selv og sint på hele verden at det var veldig klokt å stikke av fra pressen.

Ordet "arrogant" beskriver et menneske med full kontroll, som velger å heve seg over andre. Ordet er totalt malplassert i denne situasjonen.

Bakgrunnen er at Petter Northug gikk et dårlig skirenn lørdag. Han gikk deretter gjennom pressesonen og inn i en ventende bil. Uten å si et ord til journalistene som står hoppekåte, klar til å kaste seg over ham.

Mener de at alle idrettsutøvere bør ha tilleggsutdannelse som skuespillere?

"Det Petter gjør er med på å bekrefte inntrykket folk flest har; at han er en egenrådig, sær fyr som kun tenker på seg selv," sier Svein Tore Bergestuen til VG,. Dette sier altså en informasjonsrådgiver, trygt fra sitt kontor, og fortsetter:

"Jeg tror han føler at han har veldig god kontroll ved å ikke snakke med noen, slik at han unngår å si noe han i etterkant kan komme til å angre på. Problemet er at det er et dårlig valg."

Problemet til Bergestuen er at han, som informasjonsrådgivere flest, glemmer å ta den menneskelige faktor med i betraktning. Hvis Northug hadde åpnet munnen lørdag hadde han antakelig sagt ting som hadde vært langt verre for hans omdømme enn det å holde kjeft.

Er idretten tjent med at alle oppfører seg som dresserte pudler?

Søndag møtte Northug pressen. Daff og mutt, ja nærmest kastrert. "Seansen var så rar at den virket regissert ned til minste detalj", skriver Aftenposten. Som hadde forventet at Northug skulle komme med "sin egen ufiltrerte versjon av lørdagskvelden."

Mener de at alle idrettsutøvere bør ha tilleggsutdannelse som skuespillere? Ja, antakelig. Tidligere denne uken så vi nemlig en uhyre godt regissert skuespiller-idrettsmann i aksjon.

Det var Tiger Woods, som holdt tidenes best regisserte tale i forrige uke. Han sa unnskyld til sin kone, sin mor, sitt team og sine sponsorer med imponerende teknisk finslepen inderlighet.

Tiger Woods er det perfekte produkt. Et produkt der privatlivet og sportsprestasjonene ikke kan skilles, heller ikke i økonomisk verdi. Bortsett fra den menneskelige faktor, at han lå med andre enn kona, opptrer han perfekt.

Er det slike produkter vi ønsker her på berget også? Eller er det flere enn jeg som synes det var greit at Northug var skikkelig sur på lørdag?

Merkevaren Petter Northug får seg en alvorlig knekk hvis ikke gutten selv og støtteapparatet snart lærer av feilene, skriver Aftenposten snusfornuftig. Som merkevare betraktet er Northug en risiko.

Spørsmålet er om Northug må finne seg i å være en vare. Og om idretten tjener på at alle oppfører seg som dresserte pudler.

Ifølge Jann Post, NRKs langrennskommentator, avfyrte Thomas Wassberg en gang følgende kommentar til en journalist: " Åk selv, din gubbjævel!"

Slikt blir det ikke blide sponsorer av. Men det vitner i hvert fall om en som er seg selv. Helt og fullstendig ufiltrert.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. E24

Flere artikler

 1. Flere unge uføre - et fremskritt

 2. Kulturskatten brenner opp

 3. Rune Bjerke: Glatt som en ål

 4. Annonsørinnhold

 5. Therese Johaug ser bra ut

 6. Eia kler av kjønnsforskerne