Anundsen:– Schengen er under press

Flere europeiske land innfører grensekontroll. Justisminister Anders Anundsen mener flyktningkrisen har satt Schengen under press.

KAN STENGE GRENSENE: Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen.

Trond Solberg
  • NTB
Publisert:

– Det er en situasjon vi ikke har vært i før, og som er krevende å håndtere. Om det blir nødvendig, vil også vi vurdere stengning av våre grenser, sier Anundsen (Frp) til norsk presse i Brussel.

Les også

Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

Grensekontroll seilte mandag opp som stort tema i EU-hovedstaden. Da EU samlet til ministermøte om flyktningkrisen, hadde både Tyskland og Østerrike innført slike tiltak for å håndtere tilstrømmingen av flyktninger og migranter. Flere land fulgte på.

– Det er mange land i Europa som står oppe i enda større utfordringer enn vi gjør. Men vi følger utviklingen nøye og vurderer løpende, sier Anundsen, som deltar på møtet som observatør.

Han vil vurdere grensekontroll «hvis det kommer veldig mange inn vi ikke skulle klare å registrere tilfredsstillende». Ifølge UDI kom det 790 asylsøkere til Norge forrige uke.

Gjenninfører passkontroll i Tyskland

Tyskland venter inntil 1 million asylsøkere i løpet av året og har gjeninnført passkontroll ved grenseoverganger i sør. Men understreker at det ikke er snakk om å stenge grensene.

– Målet er å holde kontroll med grensene i en uforutsigbar og enestående situasjon, sier visestatsminister Sigmar Gabriel ifølge AFP.

– Dette er et sterkt signal til våre europeiske partnere. Selv om Tyskland er rede til å påta seg en uforholdsmessig stor andel, kan vi ikke stå alene, sier han.

Les også

Tyskland innfører grensekontroll

Soldater til grensa

Mandag formiddag besluttet Østerrike å følge opp Tysklands vedtak.

– Når Tyskland gjeninnfører grensekontroll, må Østerrike også beskytte sine grenser. Det gjør vi nå, sier landets visestatsminister Reinhold Mitterlehner og sender blant annet 2.200 soldater til grensa mot Ungarn.

Slovakia varsler at landet skjerper grensekontrollen med 220 politifolk. Tsjekkia har også styrket kontrollen. Polen er i beredskap.

Press på Schengen- og Dublin-avtalen

Anundsen mener både Schengen- og Dublin-avtalen er presset, men avviser at det grensefrie Europa nå er dødt.

– Det mener jeg å gå for langt, sier han.

Schengen-avtalen har siden 1995 sørget for at europeerne kan reise passfritt i store deler av Europa. Professor Erik Oddvar Eriksen ved ARENA Senter for europaforskning på Universitetet i Oslo tror ikke at de store flyktningstrømmene vil føre til at avtalen går i oppløsning.

Les også

Frp-topper vil ha strengere Schengen-praksis

– Men man vet jo aldri. Det er ingen fasit her, sier Eriksen til NTB.

Flyktningskvoter i Europa

Tyskland krever solidaritet i håndteringen av flyktningkrisen. Mandag diskuterte EU-landene et forslag om å fordele 120.000 asylsøkere som allerede befinner seg innenfor EUs grenser.

Land i Øst-Europa er svært negative til ideen om å innføre bindende kvoter, og det ligger an til en utvannet løsning med stor grad av fleksibilitet til hvordan byrdene skal fordeles bedre.

Forsvarer det grenseløse Europa

Norge har ikke bestemt seg for å delta i noen EU-dugnad.

– Vi er positive til å finne europeiske løsninger i fellesskap, men vi har ikke tatt konkret stilling til relokalisering nå, sier Anundsen.

Publisert:

Flere artikler

  1. Passkontroll på buss og tog kan følge

  2. Solberg: – Sammenbrudd i Schengen-systemet

  3. Merkel vil ha krisetoppmøte

  4. Nå er det denne krisen som gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa

  5. Forsvarer det grenseløse Europa