Forsvarerne langer ut mot Økokrim i Yara-saken

Tor Holbas forsvarer går til angrep på Økokrim og sier behandlingen av klienten viser at det ikke lønner seg å varsle.

TIL ANGREP: Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs (bak t.v) og bistandsadvokat Jan Erik Teigum (bak t.h) under rettsaken mot de tidligere toppsjefene i Yara i Oslo tingrett mandag.

Cornelius Poppe
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

– Jeg bemerker meg at Økokrim ikke på noe tidspunkt har nevnt at det var Tor Holba som brakte denne saken frem i lyset. Og nå sitter han på tiltalebenken. Det er et litt uheldig signal å sende. Det lønner seg ikke å varsle.

Nadia Christine Hall la ikke mye imellom da det var hennes tur til å komme med innledende kommentarer i Yara-rettssakens første uke. Uken har gått med til Økokrims innledningsforedrag, og forsvarernes kommentarer til dette.

E24 fulgte den fjerde rettsdagen direkte her.

Holba er, i motsetning til de tre andre, kun tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med et prosjekt med det statlige libyske oljeselskapet NOC.

Tidligere juridisk direktør Kendrick Wallace hadde tidligere forhandlet med Mohamed Ghanem, sønnen til daværende oljeminister og styreleder i NOC, Shukri Ghanem, om en konsulentavtale.

Les også: Yara tilbød indisk kontakt avtale verdt 21 millioner

Tre av de tidligere topplederne i Yara er tiltalt personlig for korrupsjon i India. Disse tre er også tiltalt for korrupsjon i Libya, i likhet med fjerdemann i saken. Samtlige har erklært seg ikke skyldig.

Økokrim mener at avtalene var forankret og godkjent helt til toppen av det norske og halvstatlige konsernet. Næringsdepartementet eier 36,21 prosent av Yara, mens Folketrygdfondet eier 5,92 prosent av aksjene i selskapet.

To årsaker til varsling

Ifølge hans forsvarer var det to årsaker til at han valgte å varsle konsernsjef Thorleif Enger om situasjonen i Libya: Det hadde skjedd bak hans rygg – noe som for han var uakseptabelt –, og det som hadde skjedd, var gjort på en lite gjennomsiktig måte.

– Det Ken Wallace har betalt for er råd og informasjonen. Men Holba har ikke på noe tidspunkt gitt sitt samtykke til avtalen, eller hatt kunnskap til avtalene før «partnership agreement» ble undertegnet.

– Han fikk et betalingskrav presentert sensommeren 2008 som var helt uakseptabelt. Dette varslet han om. Han varslet også at hans forståelse var at det allerede hadde gått en betaling ut fra Yara, fortalte Hall retten.

Les også: En av Storbritannias rikeste er sentral i Yara-saken

To miljøer i Yara

Etter at Wallace og David Clauw ble pågrepet og avhørt i Paris, gikk imidlertid Holbas status fra vitne til siktet i saken.

Forsvarer Hall trakk spesielt frem Wallaces vitneforklaring i Paris som avgjørende for at Holba også ble pågrepet sammen med Thorleif Enger og Hallgeir Storvik.

TIL ANGREP: Nadia Hall, Tor Holbas forsvarer

Heiko Junge

Hall fortalte også om maktspillet i Yara-ledelsen. På midten av 2000-tallet var det to miljøer i ledelsen – hvorav ett hadde makt. Lederen for dette var franske Daniel Clauw.

Forholdet mellom franskmannen og Holba utviklet seg etter hvert til å bli svært dårlig. Holba, som frem til oktober 2006 ledet nedstrøms-segmentet til Yara, hyret inn et konsulentselskap som skulle se på hvordan denne delen av Yara var organisert.

– Rapporten viste at Clauws fingre var overalt, sa Hall, og viste frem et organisasjonskart som viste hvor franskmannen hadde blandet seg inn.

– Han respekterte ikke linjeledelsen. Det førte til lammelser og uklare beslutninger. Det var ikke fri flyt av informasjon i ledelsen.

Lite objektiv

Forsvarerne til samtlige tiltalte har gjort det klart at de ikke har hatt mye til overs for Økokrims innledningsforedrag.

– Dere plukker ut deler av informasjonen, og setter det sammen i et uriktig bilde som mangler kontekst. Vi er ikke bare sterkt uenige i Økokrims fortolkninger, her er det det fortolkninger som er direkte uriktige, sa Hall i retten torsdag formiddag.

Dette er en gjentagelse av det Kendrick Wallaces forsvarer Arild Dyngeland uttalte i retten onsdag.

Les også

Økokrim: Yara betalte over én milliard for goodwill og kontaktnett

– Kan være sant selv om det står i avisen

Thorleif Engers forsvarer, Ellen Holager Andenæs, fikk ordet helt til slutt under torsdagens rettsmøte. Den tidligere konsernsjefen nekter straffskyld for begge poster. Hans forsvarer har merket seg at det ikke er presentert beviser mot hennes klient som tilsier korrupsjon.

– Jeg antar at retten har notert seg at det ikke er presentert dokumenter som forklarer hvorfor Enger er tiltalt.

Les også

Yara-saken: – Eneste måten å forsvare Enger er å fortelle hva slags menneske han er

Hun hadde også et lite spark å komme med til påtalemyndigheten. Andenæs mener det betenkelig at Økokrim har brukt avisartikler i sitt innledningsforedrag.

– Jeg har alltid tenkt at ting kan være sant selv om det står i avisen, men å bruke avisartikler som bevis for at noe er sant, er litt drøyt, sier Andenæs.

Aktor i saken, Marianne Djupesland i Økokrim, har følgende kommentar til det Hall og Andenæs sier:

– Synspunktene fra forsvarerne er ikke overraskende. Økokrim vil komme inn på en del av kommentarene etter hvert som rettssaken skrider fram, sier Djupesland.

Nå er det rettspause fram til mandag klokken 09:00. Da starter Kendrick Wallace på sin frie forklaring.

Les også

Økokrim: Yara betalte over én milliard for goodwill og
kontaktnett

Les også

En av Storbritannias rikeste er sentral i Yara-saken

Les også

Yara tilbød indisk kontakt avtale verdt 21 millioner

Her kan du lese mer om

  1. Yara
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Nå kommer i dommen i Norges største korrupsjonssak

  2. Yaras Libya-avtale signert tre uker etter utbetaling

  3. Nå starter ankesaken mot Yara-toppene

  4. Annonsørinnhold

  5. Eks. Yara-topp om Libya-avtale: - La oss ikke snakke om det

  6. – Thorleif Enger visste om korrupsjon