Coop saksøker Bunnpris for 32 millioner kroner

De to butikkjedene er uenige om hvor mye Ica Norges gamle butikker var verdt. Tre år etter oppkjøpet er hele kjøpesummen fortsatt ikke betalt. Nå havner striden i retten.

SAKSØKES: Bunnpris saksøkes av Coop for 32 millioner kroner.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:,

Stridens kjerne er de 43 butikkene Bunnpris kjøpte av Coop i forbindelse med at Ica Norge la ned i 2015.

Da Coop kjøpte ICA Norges 553 butikker, satte Konkurransetilsynet som forutsetning at 43 butikker skulle selges til Bunnpris og 50 til Norgesgruppen.

Men da Bunnpris ikke klarte å skaffe finansiering, ga Coop kjeden 76,3 millioner kroner i kreditt – som skulle tilbakebetales månedsvis. Senere ble flere av butikkene lagt ned, og Bunnpris fremholdt at de overtok butikkene med store mangler. De valgte derfor å tilbakeholde penger.

E24 har fått tilgang til sluttinnlegget fra Coops advokat Magnus Nordøy Snellingen i Advokatfirmaet Wiersholm. Der kommer det frem at Coop mener 31,9 millioner kroner fortsatt mangler.

– Solgt «som de er»

Snellingen mener Bunnpris ikke har noe krav på prisanslag etter kjøpet av butikkene, og hevder kjeden brøt sine forpliktelser etter låneavtalen. I tillegg krever Coop forsinkelsesrenter fra og med 29. september 2016.

Advokaten fremholder i sluttinnlegget at begge parter var klar over at butikksalget måtte skje på kort varsel, på grunn av kravet fra Konkurransetilsynet, og at Coop ikke selv hadde drevet butikkene i forkant, og dermed hadde begrenset kunnskap om dem.

– Dette, kombinert med at salget og forhandlingene kom i stand over en kort periode, medførte at partene avtalte et vidtrekkende «som den er»-forbehold, skriver Snellingen videre, og påpeker at Bunnpris på grunn av dette forbeholdet ikke kunne fremsette krav om mangler ved butikkene.

Les også

Bunnpris-Lykke feirer med champagne - i morgen

Mener vesentlig informasjon er tilbakeholdt

Det var Dagens Næringsliv som i februar meldte at Coop saksøkte Bunnpris for den resterende kjøpesummen, selv om den da var ukjent.

Til avisen sa Lykke at vesentlig informasjon hadde blitt utelatt fra kjøpsavtalen.

– Jeg kan ikke gå i detaljer, men dette handler om hvilken informasjon som ble gitt og hva vi fikk se i forhandlingene. Det var vesentlig informasjon som Coop satt med og som vi ikke fikk, sa Christian Lykke til DN tidligere i år.

Lykke ønsker overfor E24 foreløpig ikke å kommentere opplysningene om summen på søksmålet.

Det samme opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

– Vi ønsker ikke å prosedere saken før den skal opp til behandling i rettsapparatet, skriver Kristiansen i en SMS til E24.

Det er satt av fire dager i Oslo tingrett til saken, som skal begynne 19. juni.

Les også

Sjef for anmeldt Bunnpris-butikk: – Lovverket er lett å følge

Her kan du lese mer om