Schlumberger med nye kutt i den norske virksomheten

Oljeserviceselskapet begrunner ny nedbemanning med markedsmessige hensyn, men vil ikke gå ut med hvor mange stillinger som forsvinner. – Vi forstår at dette er vanskelig for de som blir rammet, uttaler selskapet.

KUTTER: – Vi forstår at dette er vanskelig for de som blir rammet, spesielt i disse nedgangstider, men som en servicebedrift må vi stadig tilpasse våre ressurser til etterspørsel, uttaler selskapet. Her fra selskapets kontor i West Houston.
 • Jan Lilleby
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Schlumberger beklager at vi må redusere antall stillinger i enkelte av våre avdelinger i Norge. Dette vil skje gjennom både permitteringer og oppsigelser og er som en følge av reduksjon i markedet, sier Lianne Olsen, mediekontakt for oljeservicegigantens virksomheter i Norge og Danmark, til E24.

Det franske selskapet har i Norge avdelinger i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, samt baser langs kysten.

Olsen vil ikke gå ut med hvor mange som rammes:

– De aktuelle fagforeningene er blitt informert. Schlumberger gir ikke ut informasjon om antall ansatte per avdeling eller land, eller om kontrakter og kompensasjon.

Olsen uttrykker videre medlidenhet for de ansatte som rammes, og begrunner avgjørelsen med markedsmessige hensyn.

– Vi forstår at dette er vanskelig for dem som blir rammet, spesielt i disse nedgangstider, men som en servicebedrift må vi stadig tilpasse våre ressurser til etterspørsel.

Har allerede kuttet ti prosent av arbeidsstokken

Tross kuttrunder globalt både i januar og april har det plutselige aktivitetsfallet gjort det nødvendig med nye, kostnadsbesparende grep i kvartalet som avrundet 2015.

Schlumberger har som policy å ikke gi ut antall ansatte per land, men Olsen opplyser at den norske virksomheten har foretatt justeringer siden 2014.

Les også

Oljebremsen har kostet 36.453 jobber – kan nedturen nærme seg slutten?

Etter det E24 erfarer skal den norske virksomheten ha hatt rundt 4.000 ansatte og innleide på slutten av 2014. Kuttene som ble gjennomført i 2015 skal ha tilsvart omtrent ti prosent av staben – altså om lag 400 personer.

Nedbemanningen som kommer nå lå i kortene, etter at Pål Kibsgaard, den norske konsernsjefen i oljeserviceselskapet, i januar meddelte at nye kutt i fjerde kvartal sørger for at 10.000 nye stillinger kuttes i selskapet.

– Det er klart vi er spente på hvordan dette rammer virksomheten videre, sa tillitsvalgt Lidar Wingsternes til E24 da kuttene på 10.000 ble kjent.

Når E24 snakker med Wingsternes mandag ettermiddag er han på flyplassen Charles de Gaulle i Paris, og sier han ikke har tid til å kommentere saken.

Var redde for å miste jobben

Etter fire måneder er det altså klart at den norske virksomheten rammes, og tilbake på nyåret var frustrasjon å spore rundt usikkerheten knyttet til kuttene som nå er et faktum.

Les også

Disse selskapene har kuttet flest jobber i år

– Operatørene holder kortene tett til brystet. Det gjør det vanskelig å planlegge fremover. Det endres på jobber, prosjekter blir plutselig utsatt eller fremskyndet. Det er ikke lett i denne bransjen nå, sa klubbleder og konserntillitsvalgt Aase Fintland.

Flere ansatte som E24 var i kontakt med beskrev en nervøs stemning, der «ingen» følte seg helt trygge på å beholde jobben.

– Jeg har fått veldig mange telefoner i dag, etter meldingen om de 10.000 kuttene i siste kvartal. Men her er det viktig å merke seg at dette er kutt som allerede er gjennomført. Samtidig er situasjonen i Norge mildt sagt uforutsigbar, sa Fintland i januar.

Det har ikke lyktes E24 å komme i kontakt med Fintland mandag ettermiddag.

Les også

Oljebremsen har kostet 36.453 jobber – kan nedturen nærme seg slutten?

Les også

Disse selskapene har kuttet flest jobber i år

Les også

– Uunngåelig at oljeprisen nå går opp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Schlumberger
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Nordsjøen

Flere artikler

 1. – Schlumberger flytter avdelinger til Norge

 2. Betalt innhold

  Schlumberger varsler nye kutt i Norge

 3. Betalt innhold

  Schlumberger legger ned avdeling

 4. TechnipFMC kutter inntil 80 stillinger i Norge

 5. Disse selskapene har kuttet flest jobber i år