Dette er Sveriges yngste milliardærer

Spotify-grunnlegger, H&M-arvinger og Zlatan Ibrahimovic er blant de 11 yngste svenske milliardærene. 

UNG MILLIARDÆR: Fotballstjerne Zlatan Ibrahimovic er blant Sveriges rikeste unge.

Foto: Chris Carlson AP
  • Tyra Kristiansen Stave
Publisert: Publisert:

Det er 191 milliardærer i Sverige, tre prosent flere enn i fjor.

Gjennomsnittsalderen blant de 191 milliardærene i Sverige er 59 år. På topp-ti-listen er ingen yngre enn 58.

Sveriges rikeste i 2018 er kleskjeden H&Ms storeier Stefan Persson. Med sine 71 år er han over snittalderen for listen.

Gamle og nye penger

På listen Veckans Affärer har presentert finner vi både arvinger og gründere blant de 11 yngste milliardærene.

Blant disse er Tom Persson, sønnen til Sveriges rikeste. Han har en formue på 15 milliarder svenske kroner.

Listens to eneste kvinner er også arvinger. Katarina Martinson eier en andel i familiebedriften Lundbergföretagen og Sophie Stenbecks familie driver investeringsselskapet Kinnevik.

På listen finner vi også gründerne bak betalingstjenesten Klarna og musikkstrømmetjenesten Spotify.

STØRSTE MUSIKKTJENESTE: Daniel Ek står bak verdens største musikkstrømmetjeneste. Det har gjort ham til multimilliardær.

Foto: Toru Yamanaka AFP

1. Daniel Ek: 20 milliarder

Spotifys medgrunnlegger Daniel Ek (35) har en formue på 20 milliarder svenske kroner. Han er i dag sjef for verdens største musikkstrømmetjeneste, med 87 millioner betalende abonnenter.

I 2008 startet Ek opp Spotify med entreprenøren Martin Lorentzon. Spotify ble lansert i USA i 2011.

I 2017 sluttet Ek å motta lønn fra selskapet sitt ifølge Business Insider. Han eier likevel fortsatt ni prosent av selskapet.

2. Tom Persson: 15 milliarder

Tom Persson (33) er barnebarnet til H&M-grunnleggeren Erling Persson som grunnla klesskjeden i 1947. Broren hans, Karl-Johan, er administrerende direktør i selskapet, og faren deres, Stefan Persson, er styreformann og største eier.

Les også

Dette er landets rikeste under 30

3. Katarina Martinson: 10 milliarder

Katarina Martinson (37) eier 14 prosent av Lundbergföretagen, et familiedrevet holdingselskap. Martinson er også styremedlem i selskapet.

Lundberg-familien ble for noen år siden kåret til en av Sveriges rikeste finansfamilier. Søsteren Louise Lindh har samme eierandel og er også styremedlem i selskapet.

Holdingselskapet har eierandel i flere store svenske firmaer, som Volvo, Ericsson og SSAB.

4. Sophie Stenbeck: 2,9 milliarder

Sophie Stenbek (37) har eierandel i investeringsselskapet Kinnevik.

Kinnevik ble stiftet av Hugo Stenbeck i 1936. I dag er hans barnebarn og Sophies søster, Cristina Stenbeck, største eier i selskapet. Selskapet har store investeringer i teknologi og netthandel og er storeier i klesnettsiden Zalando.

Sophie Stenbcek

Foto: Colle Capital

5. Ludvig Strigeus: 2,7 milliarder

Ludvig Strigeus (37) er hovedprogrammerer for Spotify, og dermed listens andre milliardær som har tjent sin formue på musikkstrømmetjenesten.

Strigeus bygde Spotifys første musikkspiller helt på egen hånd og er kjent for å være en spesielt talentfull programmerer.

6. Victor Jacobsson: 2 milliarder

Victor Jacobsson (36) grunnla betalingstjenesten Klarna i 2005. Det gjorde han sammen med Niklas Adalberth og Sebastian Siemiatowski, som begge befinner seg på listen over Sveriges unge rike.

Jacobsson forlot Klarna-styret i 2016, og sluttet også å jobbe i selskapet tre år tidligere. Jacobsson har fortsatt beholdt sin eierandel i selskapet. Det finnes ikke informasjon om hvor stor denne eierandelen er, men senest i oktober kjøpte han ytterligere aksjer til rundt 100 millioner svenske kroner, ifølge Breakit.

GRÜNDERMILLIARDÆR: Sebastian Siemiatkowski er en av tre grunnleggere bak betalingstjenesten Klarna. Alle er i dag milliardærer.

Foto: Lehtikuva Reuters

7. Sebastian Siemiatkowski: 2 milliarder

Også listens andre Klarna-grunnlegger Sebastian Siemiatkowski (36) har en formue på 2 milliarder svenske kroner. Han er den eneste av de tre grunnleggerne som fortsatt har en aktiv rolle i selskapet og er i dag administrerende direktør og styremedlem i Klarna.

Les også

Dette tjente næringslivets mektigste kvinner i 2017

8. Zlatan Ibrahimovic: 1,3 milliarder

Fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic (37) har tjent sin formue på proffkarrieren og mange lukrative reklamekontrakter.

Ibrahimovic har også investert i flere satsinger, blant annet klesmerket A-Z som etter to år med tap la ned i august.

9. Nils Tham: 1,3 milliarder

Nils Tham (33) er sønn av en av H&Ms største eiere, Lottie Tham. Lottie Tham er styreformann og hovedeier Stefan Perssons søster.

Nils Tham sitter selv i flere styrer og har selskapet Tham Invest.

10. Filip Tysander: 1,2 milliarder

Filip Tysander (33) startet armbåndsurmerket Daniel Wellington i 2011. Samme året som han ble ferdig på universitetet, brukte Tysander 24.000 dollar av sine egne penger på å starte firmaet.

I 2017 omsatte selskapet for 2,8 milliarder svenske kroner, ifølge Dagens Industri. Det er spesielt gjennom sosiale medier, som Instagram, at klokkemerket har fått stor oppmerksomhet. Daniel Wellington har 4,5 millioner følgere på billeddelingsplattformen.

11. Niklas Adalberth: 1,2 milliarder

Den tredje Klarna-grunnleggeren Niklas Adalberth (36) har, i likhet med Victor Jacobsson, sluttet å jobbe i selskapet han var med å starte. I februar forlot han også styret.

Adalberth har etter at han gikk ut av Klarna i 2016 startet Norrsken Foundation med 20 millioner dollar fra sin egen lomme.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Sverige

Flere artikler