Trump: USA setter 737 Max 8 og 9 på bakken umiddelbart

Vil settes på bakken «umiddelbart», ifølge Trump.

FORBUD: USAs president Donald Trump sier alle fly av typen 737 Max 8 og 9 vil settes på bakken inntil videre.
  • David Bach
Publisert:

USAs luftfartsmyndighet Federal Aviation Authority (FAA) har satt samtlige fly av typen Boeing 737 Max 8 og 9 på bakken inntil videre, opplyser president Donald Trump til amerikanske medier.

– Vi kommer til å utstede et nødforbud som setter alle fly av typen 737 Max 8 og Max 9 på bakken, sier Trump til reportere i Washington D. C. onsdag, ifølge en video som er lagt ut på presidentens konto på Twitter.

Den såkalt utøvende ordren vil ha «umiddelbar effekt», ifølge Trump.

Det innebærer at flytrafikken er stengt for flytypen frem til myndighetene kan forsikre seg om at det er trygt å fly den.

– Alle fly som er i luften vil dra til sin destinasjon og bli satt på bakken, sier Trump.

Beslutningen kommer i kjølvannet av flystyrten i Etiopia i helgen, hvor 157 mennesker mistet livet. I tillegg mistet 189 personer livet da et Max 8-fly styrtet i Indonesia i fjor.

– Pilotene har fått beskjed, og alle flyselskaper har fått beskjed. Flyselskapene er enige i dette, og at sikkerheten for alle amerikanere er et viktig hensyn, sier han.

Les også: – Lite trolig at Boeings advokater vil akseptere en regning

(saken fortsetter under videoen)

https://t.co/2qWkPuFDL6

Boeing-aksjen stuper

Boeing-aksjen falt over 3 prosent på nyheten, men har siden hentet seg inn igjen, og er nå ned 2,2 prosent for dagen. Aksjene i Southwest Airlines og American Airlines, som opererer Max-fly, faller også.

Trump sier han har snakket med Boeings administrerende direktør Dennis Muilenburg, transportminister Elaine Chao og fungerende leder av FAA Daniel Elwell, og at de alle er enige om beslutningen.

Boeing har sendt ut en egen pressemelding hvor de støtter avgjørelsen.

– Boeing er et utrolig selskap. De jobber veldig, veldig hardt akkurat nå, sier Trump videre.

Luftfartsmyndigheten Federal Aviation Administration (FAA) bekrefter onsdag kveld at flyene settes på bakken, og sier at det er nye bevis fra stedet hvor flyet i Etiopia krasjet i helgen samt en gjennomgang av satelittdata som har ført til avgjørelsen.

– Myndigheten har tatt denne beslutningen som resultat av innsamlet data og nye bevis samlet på stedet og analysert i dag, skriver FAA, uten å utdype hva myndigheten har funnet.

Fullstendig satt på bakken

Tidligere onsdag sa også Canada at landet ville nekte Boeing 737 Max å fly i landets luftrom.

En lang rekke land og flyselskaper har midlertidig stengt luftrommet for flytypen eller satt modellen på bakken etter flyulykken i Etiopia søndag, hvor 157 mennesker mistet livet.

Les også

NHH-professor om Norwegian: – Gjør det eneste riktige

Kun små flyselskap i Maurtius og Fiji har fortsatt flyet i drift, ifølge Flightradar24.

Her hjemme har Norwegian sagt at selskapet vil sende regningen til Boeing etter at selskapets 18 fly av denne typen er satt på bakken.

Men ifølge ekspertene kan det blir vanskelig å få Boeing til å hoste opp pengene, med mindre det kan påvises at det er feil med flyene som flyprodusenten kan lastes for.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA
  3. Luftfart

Flere artikler

  1. – Vi skal ikke bli økonomisk skadelidende

  2. Disse flyene snudde i luften

  3. Norwegian setter Max-flyene på bakken

  4. Se listen: Disse setter flyene på bakken

  5. Flyselskap forventer å fly Boeing 737 MAX igjen i januar