Berlin stemte for tvangsovertagelse av utleieboliger

Velgerne i Berlin har stemt ja til et kontroversielt forslag om å ekspropriere store boligselskaper. Det skjer samme dag som Heimstaden Bostad kunngjorde enormt oppkjøp blant annet i Berlin.

Under forbundsdagsvalget i Tyskland søndag, ble det også avholdt en folkeavstemning i Berlin om ekspropriasjon av store boligselskaper.
 • NTB
 • David Bach
Publisert:

Ifølge det foreløpige resultatet stemte cirka 56 prosent ja til forslaget, melder Reuters.

Folkeavstemningen ble gjennomført samtidig med valget på ny nasjonalforsamling og nytt bystyre i Berlin.

Forslaget legger opp til en omfattende ekspropriering, det vil si tvangsovertakelse av eiendom, for boligselskaper som eier over 3.000 leiligheter.

Avstemningen var imidlertid ikke utformet som et lovforslag, men snarere en intensjon om utredning.

Initiativet Expropiate Deutsche Wohnen & Co har kjempet for forslaget siden 2019, skriver NTB. Nå vil de legge press på partiene som skal danne nytt bystyre i Berlin.

– Vi vil aldri godta uthalingstaktikker eller andre forsøk på å stanse forslaget, sier Kalle Kunkel til nyhetsbyrået DPA.

Les også

Heimstaden kjøper nær 29.000 boliger for 91 milliarder kroner

Politikere i tvil

Kun i to av Berlins distrikter stemte folket mot forslaget, ifølge den tyske avisen Die Zeit.

Ifølge toppkandidat Franziska Giffey i Berlin SPD skal berlinernes stemme respekteres, og forslaget undersøkes grundig politisk. Men Giffey er likevel i tvil om det er realistisk å få gjennomført.

– Hvis det ikke er i samsvar med grunnloven, så kan vi heller ikke gjøre det, sier Giffey til ARD-Morgenmagazin.

Hun får støtte av toppkandidaten for De Grønne, Bettina Jarasch, som sier til nyhetsbyrået DPA at forslaget må bli en del av koalisjonsforhandlingene, ifølge Zeit.

Heimstaden med storkjøp

Folkeavstemningen ble avholdt samme dag som Ivar Tollefsen-kontrollerte Heimstaden Bostad kunngjorde en avtale med Akelius om oppkjøp av hele sistnevntes eiendomsportefølje.

Kjøpet omhandler hele 28.766 boliger i Berlin, Hamburg, Stockholm, Malmö og København, ifølge en pressemelding fra selskapet, og er verdt rundt 92 milliarder kroner.

Heimstaden Bostad ville allerede vært omfattet av forslaget i folkeavstemningen før kjøpet, og sitter nå med oppunder 20.000 boliger i den tyske hovedstaden.

Administrerende direktør Patrik Hall i Heimstaden skriver følgende i en e-post til E24 som respons på det at et flertall av Berlins innbyggere ønsker å ekspropriere porteføljene til de store boligutleieselskapene.

– Det er et stort folkelig engasjement i Berlin, noe vi mener er positivt og viktig for byen og dens videre utvikling. Samtidig ser de fleste politiske partiene de vesentlige økonomiske, legale og administrative utfordringene med å gjennomføre en ekspropriasjon i praksis, så vårt fokus, som alltid, vil være å levere gode boliger og service til våre tyske kunder.

Heimstaden tar foreløpig ikke grep som konsekvens av resultatet fra avstemningen, og ønsker heller ikke å spekulere i hva som vil skje dersom den får politisk gjennomslag.

– Vi har investert i alle våre markeder med et evighetsperspektiv og vår strategi er uendret, også i Berlin, skriver Hall.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Berlin
 2. Folkeavstemning
 3. Heimstaden
 4. Oppkjøp

Flere artikler

 1. Dekkgigant med nytt oppkjøp: Stenshagen satser på rekord for bilsalget

 2. Betalt innhold

  Regjeringen vil endre sikkerhetsloven: – Liten tvil om at Bergen Engines-saken har vært driveren

 3. Tibber kjøper Schibsted-selskap og får mediekonsernet på eiersiden

 4. Burger-gründere leide privatflyet til mangemilliardær for å feire seg selv i Manchester

 5. Betalt innhold

  Stavanger-milliardær har storhandlet eiendommer for 68 millioner – på ett år