Influensere fikk gratisprodukter mens de ansatte gikk uten lønn

Ansatte i kafékjeden The Juicery sier influensere «tømte» butikken og fikk gratisvarer, mens selskapet hadde problemer med å betale ut lønninger. – Et siste forsøk på å skape omsetning, svarer selskapet.

The Juicery hadde et utsalgssted i Vika i Oslo. Den ble lagt ned rundt juletider i fjor.
Publisert:

Ansatte i The Juicery, en kafékjede som satser på plantebasert mat og drikke i Oslo, har i løpet av de siste månedene gått uten lønn flere ganger.

I samme periode delte selskapet ut gratisprodukter til noen av Norges mest kjente influensere. Det sier fire ansatte i The Juicery til E24. De vil ikke stå frem med fullt navn da de fortsatt har kontrakter hos The Juicery.

Sophie Elise Isachsen og Anniken Jørgensen er blant flere influensere som har mottatt gratisprodukter, ifølge tre av de ansatte. Selskapet har selv lagt ut bilder av Sophie Elise Isachsen med et av selskapets produkter på Instagram.

Anniken Jørgensen og Sophie Elise Isachsen har ikke besvart E24s henvendelser.

Tidligere ansatt: – Influensere «tømte» butikken

– Det er ikke uvanlig for oss å gå i flere måneder med forsinkede lønninger, men vi mottar likevel nye prosedyrer som resulterer i mer jobb, og beskjeder om at vi likevel må gi ut gratis produkter og mat til influensere for mange tusen kroner, forteller én av de ansatte til E24.

I perioden den ansatte gikk uten lønn, fulgte vedkommende flere norske kjendiser på sosiale medier, og reagerte på at de fikk utdelt noen av kjedens «juice-planer».

– Det er en litt ubeskrivelig følelse å sitte uten lønning i flere måneder og så ser man at influensere poster om «juice-planer» de har fått gratis av The Juicery verdt mange tusen kroner som kunne gått mot det de skylder de ansatte.

The Juicerys motto er «We are plant-based & problem-free».

En annen ansatt sier at influensere og bloggere har plukket opp juicer og smoothier «i hytt og vær».

– Det er ganske lite motiverende at de kommer på rekke og rad, for vi får mye mer å gjøre, sier vedkommende.

The Juicery gikk konkurs for første gang i 2020, men en tidligere ansatt i The Juicery forteller E24 at selskapet slet med å betale lønninger også før konkursen. Ifølge den ansatte delte de likevel ut gratisprodukter:

– Det var veldig vanlig at influensere kom og skulle «tømme» butikken og ikke betale noen ting, sier den tidligere ansatte.

– Dette var spesielt ubehagelig på slutten, da vi allerede sto i en butikk som ikke fikk inn noen produkter siden de ikke kunne betale produsentene. Da skjønner du at man føler seg dum der man sto i en butikk som heter «The Juicery», uten juice, i flere måneder og bare lagde et par smoothier.

The Juicery ble restrukturert og fortsatte driften etter konkursen.

E24 er ikke kjent med hvilke influensere som skal ha «tømt» butikken.

Bekrefter gratisvarer under krisen

Daglig leder Matilda Elstad sier til E24 at corona traff selskapet hardt, og rammet The Juicerys inntektsgrunnlag.

Hun sier at selskapet er et vekstselskap, og at de ikke har kvalifisert til regjeringens støtteordninger:

– Det har innebåret at vi har måttet stenge butikker, permittere ansatte og gjort mange vanskelige valg. Dette har dessverre ført til forsinket lønn til tider, noe vi er lei oss for. Alle ansatte har i dag fått utbetalt all lønn.

Elstad bekrefter at de har delt ut gratisvarer:

– Noen få av våre ambassadører/influensere har også fått produkter gjennom covid i et siste forsøk på å skape omsetning, sier hun.

Hun forteller at dette også har skjedd i perioder der samfunnet har vært stengt ned og kassen har vært tom.

– Vi har da sett det som riktig å gi ut produkter fra vårt lager i et siste forsøk på å skape omsetning og inntekter for å betale våre forpliktelser, skriver Elstad i en e-post til E24.

The Juicery har mange ambassadører. Influenser Sophie Elise er en av dem. Dette bildet er fra to år tilbake.

– Dette har ikke gått på bekostning av lønnen til de ansatte, da dette har vært varer som har vært på lager.

Elstad var daglig leder frem til mars, og var personen som mange av de ansatte hadde kontakt med om utbetaling av lønn. Hun har i e-poster til de ansatte sagt at hun har sagt opp som daglig leder fra mars. Elstad er fortsatt oppført som daglig leder i selskapet i Brønnøysundsregisterene.

The Juicery-kafeene er nå stengt, for det selskapet sier er oppussing. På døren i Bislett står det at de vil åpne igjen i april, og søker medarbeidere til en ny «sandwich og isbar».

Styreleder: Ikke klar over forsinkede lønninger

Styreleder i The Juicery var Hans Arne Flåto, frem til han trakk seg i forrige uke.

Flåto ble hentet inn for å restrukturere selskapet, og han opplyser at han ikke har vært involvert i driften.

– Var du kjent med at de ansatte ikke fikk lønn?

– Nei. Etter det jeg har fått opplyst, har ansatte hele tiden fått lønn. Lønningene har etter det jeg vet vært noen dager forsinket ved et par anledninger, men aldri ukevis eller månedsvis, skriver han i en e-post til E24.

Han sier at han ikke er kjent med utdelingen av gratis produkter men at han regner med at det er snakk om produkter som ikke ville blitt solgt før utløpsdato.

– Det er derfor bedre å gi de bort mot sårt trengt reklame enn å kaste produktene. Det er generelt supert om kjendiser reklamerer for The Juicery, men det viktigste for selskapet er åpne butikker og folk i gatene. Det har dessverre ikke vært tilfellet, skriver han.

– Feil forstått

Flåto opplyser at han bare eier noen få prosent av selskapet, og at selskapet i dag eies delvis av de som eide The Juicery før konkursen. Han sier at det er skutt inn noen millioner i konvertible lån fra «ca. 10 investorer».

Flåto skriver dette om de ansattes uttalelser:

– Generelt sett er jeg alltid lei meg hvis dårlig økonomi går ut over ansatte, og i dette tilfellet også ledelsen og eiere.

Han legger til at han er sikker på bedriften ville ha vært et helt annet sted nå, dersom de hadde fått corona-støtte.

Om de ansattes uttalelser om at influensere får varer som «kunne gått mot det de skylder de ansatte» skriver han:

– Dette er nok helt feil forstått, da hele problemet for bedriften var å selge nok av lageret. Hadde bedriften solgt ut lageret til enhver tid, så hadde jo ikke bedriften hatt økonomiske problemer, sier han.

– Uten støtten av influensere hadde salget bare vært lavere og bedriften vært i en enda vanskeligere situasjon. Det er forståelig at ansatte kan tenke slik, når de ikke har fått forklart sammenhengen.

Vinduene på The Juicery på Bislett er dekket av brunpapir på innsiden.

Betalte ikke lønn før konkursen

The Juicery ble startet opp i 2016. Største eier var gründeren Abbas Fazal. Mottoet til selskapet var «We are plant-based & problem-free», men etter bare fire år gikk The Juicery konkurs i 2020.

I konkursrapporten som Haavind-advokat Karianne Evje Skiaker utarbeidet og leverte til Oslo tingrett, skriver hun at selskapet var involvert i to tvister før konkursen, som begge handlet om ubetalt lønn og feriepenger til ansatte.

De ansatte trakk sakene sin da konkursen inntraff og meldte kravene dekket av lønnsgarantiordningen.

Har du informasjon om denne saken? Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalist på e-post ps@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4799240017

Publisert:

Her kan du lese mer om