LO krever økt kjøpekraft for alle i årets lønnsoppgjør
– Vi har gått gjennom to krevende år for arbeidsliv. Arbeidstakerne, våre medlemmer, har tatt et stort ansvar i denne perioden. Vi skal ha vår del av kaka, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Tirsdag møttes representanter fra arbeidstakerorganisasjonen på Folkets Hus i Oslo for å legge frem tariffrevisjonen for 2022. Der kommer de frem til hva arbeidstakersiden skal kreve i årets lønnsforhandlinger, som starter med forhandling av frontfagene i vår.
I frontfagene forhandler Fellesforbundet (LO) og Norsk Industri (NHO) for den konkurranseutsatte industrien i Norge. Formålet er å komme frem til et oppgjør som sørger for at industrien holder seg konkurransedyktig globalt.
Legger grunnlaget for lønnsoppgjøret – har undervurdert prisveksten tre av seks år
Årets oppgjør er et såkalt hovedoppgjør, som vil si at partene også forhandler om bestemmelser i tariffavtalen. Dermed kan også årets oppgjør endre bestemmelser om blant annet arbeidstid, pensjon, og overtidsbetaling, i tillegg til lønn.
Under LO-lederens tale i forkant av debatten, understreket Følsvik at de galopperende strømprisene vi har sett i vinter vil reflekteres i årets lønnskrav.
Dette krever LO
- Økt kjøpekraft for alle.
- Garantiordningene må videreføres. Disse ordningene brukes som grep mot at enkelte grupper blir hengende etter i lønnsutviklingen, og er mest brukt i lavtlønnsbransjer.
- Likelønnsprofil på sentralt og lokalt avtalte tillegg videreføres.
- Normen som settes i frontfaget skal gjelde alle. Med dette punktet understreker LO at de ikke kan finne seg i at ledere i privat og offentlig sektor trekker fra arbeidsstyrken for øvrig.
- Lavlønn må bekjempes gjennom særskilte tillegg og økte lønnssatser.
- Økt fagforeningsfradrag.
- Styrke tiltak mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. LO kritiserer Solberg-regjeringen for for dårlig innsats på området i sin regjeringsperiode i sin tariffpolitiske uttalelse.
Høyere prisvekst enn ventet
De to siste lønnsoppgjørene har vært preget av koronakrisen.
Fellesforbundet og LO gikk inn i oppgjørene med krav om å sikre kjøpekraften.
Organisasjonene viser til at prisveksten i 2021 ble høyere enn ventet, og at folk derfor har mindre igjen å rutte med selv etter lønnstilleggene.
Forbundsstyret vedtok forbundets krav til årets tariffoppgjør i januar. Etter to magre år skal lønna opp, var beskjeden.