Grunnleggeren av Nikola kjent skyldig i bedrageri av investorer

Grunnleggeren av lastebilprodusenten Nikola er i USA kjent skyldig i bedrageri av investorer knyttet til påstander om produksjonen av utslippsfrie kjøretøy.

Nikola Trevor Milton under en Nikola-presentasjon i Italia i 2019.
  • NTB-AP
Publisert: Publisert:

En jury i en føderal domstol i New York avsa kjennelsen fredag etter fem timers overveielser.

I rettssaken tegnet påtalemyndigheten et bilde av Nikola-grunnlegger Trevor Milton som en svindler. Advokaten hans beskrev ham imidlertid som en visjonær som ble offer for overivrige aktorer.

Blant aksjonærene i Nikola var det norske oljefondet, som skal ha tapt over 170 millioner kroner på aksjefallet da tiltalen ble kjent i 2021. Også hydrogenselskapet Nel led større papirtap som følge av sin eierandel.

Aktorene mener at Milton lurte investorer med overdrevne påstander om hvordan det gikk med selskapets produksjon av store lastebiler drevet av elektrisitet eller hydrogen.

Ifølge tiltalen påsto Nikola feilaktig å ha bygget sin egen revolusjonære lastebil, som i realiteten var et General Motors-produkt påklistret Nikolas logo.

De førte også bevis for at selskapet produserte videoer av lastebiler som var pyntet på for å skjule manglene.

– Løgnene – det er det denne saken handler om, sa aktor Matthew Podolsky til juryen under sluttprosedyren torsdag.

Forsvarer Marc Mukasey mente klienten måtte frikjennes og sa det var en «oppsiktsvekkende mangel på beviser» for at klienten noensinne hadde til hensikt å lure investorer.

40 år gamle Milton erklærte ikke straffskyld i henhold til bedrageritiltalen. Han gikk av i 2020 etter at påstandene om juks fikk Nikola-aksjen til å stupe.

Publisert: