Virke: Nordmenn vil handle for 56,3 milliarder i julen

Det blir to mindre handledager i desember, men Virke tror hver nordmann vil handle for rundt 10.700 kroner hver i desember.

SHOPPING: Årets julehandel vil totalt bli på nivå med fjorårets, og kanskje litt lavere i antall kroner brukt per person, viste en DNB-undersøkelse.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
 • Sigrid Moe
Publisert:

Stadig mer av julehandelen skjer i november, og Virke tror at hver nordmann vil handle for 10.700 kroner i år i desember. Totalt er dette 56,3 milliarder kroner.

Det er en marginal vekst på om lag 1 prosent, sammenlignet med julen 2016.

– Vi ser at betydningen av desemberhandelen har gått ned, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel. I desember 2016 viser Virkes statistikk at omsetningen i handelen økte med 30 prosent, mot 60 prosent for en del år siden.

For noen bransjen er den viktigere, blant annet leketøysbransjen, ur og gullsmeder og bokhandlere rapporterer om dobbel så høy omsetning i desember som resten av året

Les også

Norske nettbutikker solgte for 9,5 milliarder første del av 2017

Taper markedsandeler

Virkes analyser viser at norsk handel taper markedsandeler til utlandet og tjenester.

Fra 2011 til 2016 vokste handelen med 78 prosent i norske nettbutikker, men forbruket i utenlandske nettbutikker vokste med hele 225 prosent. Dette er Virke tror vil fortsette, og det vises allerede i julehandelsanslagene.

– Digital handel overtar, sier Virke-direktør Harald Andersen til E24.

Han tror dette kommer av både bedre og mer automatisere lager og logistikk-løsninger.

– Det blir hele tiden enklere å få varer rett hjem. Og det blir også lettere å få varer rett fra produsenten. Vi hopper over et av de tradisjonelle handelsleddene, sier Andersen.

Tidligere har nærhet til butikker vært viktig.

– Vi står i en brytningstid i norsk handel. Jeg tror det vil være langt større endringer innen varehandelen de neste ti årene enn det har vært i de ti siste årene, sier Andersen.

Han viser blant annet til at Amazon trolig kommer til Norden.

– Det blir færre arbeidsplasser i varehandelen og færre og større aktører. Og de som mister jobbene blir primært ufaglærte, sier Andersen.

JULEMØTE: F.v.: Bror William Stende, direktør Virke Faghandel, Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland og Harald J. Andersen, samfunnspolitisk direktør i Hovedorganisasjonen Virke, anslår at vi kommer til å handle for rundt 10 700 kroner hver i desember i år.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

November

En del av handelen flyttes også over til November.

– November er stadig viktigere, spesielt når flere går over til netthandel, og folk vil sikre seg at varene blir levert, sier Stende, og legger til at dette trolig også blir dyttet av Black Friday.

I dagligvarebransjen er omsetningen 20 prosent høyere i desember enn resten av året, ifølge Virke. De venter at dagligvarehandelen vil stå for 42 prosent av forbruket til nordmenn i desember.

En annen av trendene Virke har fanget opp er at det er flere som oppgir at de skal ta ferie i forbindelse med julen. I år er det 40 prosent som oppgir at de skal på ferie. 16 prosent av dem skal til utlandet.

– Gran Canaria er den klare feriefavoritten, sammen med de andre Kanariøyene. Thailand er også populær, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for Virke Reise Utland.

Les også

Nok en måned med fall i detaljomsetningen

Vil bruke mindre

I forrige uke viste en undersøkelse fra Respons Analyse for DNB at nordmenn planlegger å bruke mindre på julefeiringen i år enn de gjorde i fjor.

Snittet de oppga var 11.097 kroner per voksne nordmann.

Totalt vil vi bruke mer penger i år enn i fjor, på grunn av befolkningsøkning. Prognosene til DBN ber at det vil bli lagt igjen 45,8 milliarder kroner i julehandel totalt, mot 45,5 milliarder kroner i 2016.

Julehandelen i år blir viktig. Etter at detaljomsetningsindeksen til Statistisk sentralbyrå viste et overraskende fall fra august til september, fortalte sjeføkonom Kjersti Haugland at det er grunn til å følge nøye med.

– Det er svakere enn forventet. Og det kommer etter en måned med fall. Da er det grunn til å følge litt ekstra godt med på om denne trenden fortsetter, sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24 i slutten av oktober.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

– Fallet i boligprisene kan ha svekket tilliten til landets økonomi

Les også

Jula 2017: Nordmenn planlegger å bruke mindre enn i fjor

Les også

Grensehandelen skyter fart igjen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Virke
 2. Forbrukerspørsmål
 3. Jul
 4. Digitalisering
 5. Netthandel

Flere artikler

 1. Spår salgsrekord på fredag

 2. Virke venter julehandel for 2 milliarder lille julaften

 3. Bransjen tror på comeback for julehandelen

 4. Annonsørinnhold

 5. Virke venter rekordhøy julehandel

 6. Virke regner med at 350-kronersgrensen fjernes