Skolen ble 46.000 kroner dyrere: – Flere måtte avbryte studiene

En svak krone til tross: Norske studenter skyr ikke utlandet. Studentorganisasjonen Ansa frykter imidlertid at det bare er de rikeste som kan følge drømmen.

STOLT MOR: For å kunne fullføre USA-studiene var Njål Frilseth (28) avhengig av økonomisk støtte hjemmefra. Her sammen med mor Liv Frilseth under avslutningen.

Foto: Privat
 • Linn Johansen
Publisert:

– Jeg kjenner flere som måtte avbryte studiene og reise hjem igjen. Det var de som ikke kunne få hjelp av foreldrene sine, sier Njål Frilseth (28).

Han kom nylig hjem fra Tacoma i staten Washington i USA hvor han har studert PR og kommunikasjon i to år ved Pacific Lutheran University.

– Det første semesteret betalte jeg 77.000 norske kroner i skolepenger. Det siste betalte jeg 123.000. Det sier seg selv at Lånekasse-støtten på 125.000 kroner ikke rakk til livets opphold, sier han.

Vurderer du utlandet? Her er verdens beste universiteter

Har du lignende erfaringer? Kontakt E24s journalist!

Inntektene fra Lånekassen kommer i norske kroner, men utgifter som husleie, mat og skolepenger er i lokal valuta. Når kronen faller, blir derfor studiehverdagen trangere.

Frykter klasseskille

– Vi vet at de som velger å studere i utlandet stort sett er pengesterke folk, sier president Jakob Bergvik Aure i utenlandsstudentorganisasjonen Ansa.

Han mener at beløpet som gis til bachelorstudenter, bør øke, samt at tilleggsstipendet som gis til studenter på prestisjeskoler i utlandet, bør øke.

– Det er utrolig synd hvis talenter som ikke kommer fra bemidlede familier blir hindret i å studere i utlandet.

Utenlandsstudenter har lenge vært de studentene med høyest studiegjeld etter endte studier. Ifølge Bergvik Aure får de flere henvendelser om økonomi nå enn hva de gjorde for bare to år siden – før oljeprisen og kronen raste.

– Vi merker at de som vurderer utenlandsstudier er mer opptatt av økonomi nå enn hva de var tidligere. Skolepengene har økt mye for mange, men støtten fra Lånekassen har ikke økt tilsvarende, så økonomien er blitt trangere.

Avhengig av foreldrehjelp

Da Njål Frilseth startet på USA-studiene kostet en amerikansk dollar 6,3 kroner. Det er mer enn to kroner mindre enn dagens kurs på 8,4.

– Det siste året hadde jeg to jobber ved siden av studiene, men likevel var jeg avhengig av hjelp hjemmefra. Det hører til studietilværelsen å måtte leve på havregryn en stund – men når man bare spiser havregryn og samtidig må velge mellom å kjøpe skolebøker eller betale husleien, da er det for trangt, sier Frilseth.

Nå frykter han at det bare er de rikeste som får muligheten til å gjennomføre studiene utenlands.

– Beløpet fra Lånekassen er såpass lavt at de som ikke er bemidlet, ikke får til å reise uansett. Da blir det jo å regne som støtte til de rikeste.

Flere utenlandsstudenter

Tall fra Lånekassen viser at antall norske utenlandsstudenter har økt jevnt og trutt de siste årene. I fjor reiste 25.000: Aldri har så mange reist utenlands for å studere. Tallene fra siste skoleår er ikke helt klare, men fortsatt peker pilene oppover.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen til E24.

– De foreløpige tallene vi har, tyder på en liten økning i antall gradsstudenter og en noe større økning i antall delstudenter i utlandet, sier Dammen.

Hun påpeker at det er Kunnskapsdepartementet som bestemmer satsene.

Det gjør at valutaendringer kan påvirke en allerede presset økonomi i stor grad.

– Ikke ensbetydende med høy kvalitet

Statssekretær Birgitte Jordahl i Kunnskapsdepartementet skriver i en e-post til E24 at hun er kjent med at kronesvekkelsen har medført utfordringer for utenlandsstudenter – særlig de som ikke har andre finansieringsmuligheter enn Lånekassen.

– Samtidig vil vi poengtere at høy utdanningskvalitet ikke er ensbetydende med høy studieavgift. Det finnes mange utdanningstilbud av svært høy kvalitet i en rekke land som ikke er dyrere enn at skolepengene kan finansieres gjennom Lånekassens ordning. Studentene bør også se seg om etter slike muligheter når de skal gjøre sine utdanningsvalg, skriver hun.

Les også

Flere studenter eier bolig tross rekordhøye priser

Les også

Svak lønnsøkning for nyutdannede med master

Les også

Derfor bør du studere i utlandet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Skole og utdanning
 2. USA
 3. Lånekassen
 4. Studentliv

Flere artikler

 1. Valutatrøbbel for studenter i utlandet – Joakims (24) semester blir 40-50.000 kroner dyrere

 2. Studenter i Storbritannia om rekordsvak krone: – Mange har kredittkortgjeld

 3. Nå kommer en ny krisepakke til studentene

 4. Norske Storbritannia-studenter kan spare tusenlapper på brexit

 5. Betalt innhold

  Studentene strømmer ikke lenger til amerikanske eliteskoler