– Høyere status med kystferie i Lofoten enn ved Middelhavet

Flere nordmenn reiser innenlands fremfor å dra til utlandet. Norge er konkurransedyktig med en rekke europeiske ferieland, sommer som vinter, mener NHO Reiseliv.

EKSOTISK REISEMÅL: Det er Lofoten og andre norske ferieperler som tiltrekker nordmenn flest, ikke utlandet, ifølge SSBs Reiselivsundersøkelse.
Publisert: Publisert:

– Vi har observert god vekst de siste tre årene, og tallene fra første kvartal i år bekrefter den positive trenden. Kystferie i Lofoten har fått høyere status enn å reise til Middelhavet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv til E24.

Reiselivsundersøkelsen viser at nordmenn gjennomførte 3,5 millioner innenlandsreiser i første kvartal av 2017, en økning på 18 prosent fra samme tid i fjor, melder SSB.

Antall utenlandsreiser var på 1,5 millioner, en nedgang på syv prosent for samme periode.

– Nordmenn har blitt flinkere til å gjøre byferier i Norge, hvor de kombinerer hotellovernattinger med kulturelle opplevelser, som teater og konsert. Norske vintersportssteder er også blitt svært snøsikre og konkurransedyktige med flere av vinterdestinasjonene i Europa, sier Krohn Devold.

Les også

Spania har gått forbi Danmark som nordmenns feriefavoritt

Nysgjerrige på eget land

Hun fremholder tre årsaker som forklarer hvorfor nordmenn velger å reise mer i eget land.

– Mange nordmenn har vært i utlandet og opplevd det. Nå er de nysgjerrige og vil heller utforske Norge, og statusen for innenlandsferie heves. I tillegg er reiselivsbedriftene gode til å tilby nye produkter og opplevelsespakker, sier Krohn Devold.

Hun påpeker også at sen påske hadde positivt utslag for byhotellene i Norge, som merkes på tallene fra Reiselivsundersøkelsen for første kvartal av 2017.

Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

Uenige om kronens påvirkning

– Situasjon de siste to årene med sterk krone har medvirket til flereutenlanske turister og at nordmenn reiser mer i Norge, sier Ole Warberg, leder for Bergen Reiselivslag til E24.

Krohn Devold på sin side er mer skeptisk til kronens innvirkning på reiselivstrendene.

– Det har vært jevn vekst i innlandsreiser blant nordmenn, og kronens stilling kan eksempelvis ikke forklare forskjellene mellom 2015 og 2016, da kronen var svak, sier NHO Reiseliv-direktøren.

Uansett, er både Warberg og Krohn Devold er enige om at nordmenn er en ønsket turistgruppe.

– Vi jobber mye med markedsføring av Bergen for nordmenn, og satser stort på festivaler og andre kulturtilbud. Nordmenn er også glad i naturopplevelser, og Bergen er en inngangsport til fjord og fjell, sier Warberg.

Ole Warberg, leder i Bergen Reiselivslag.

Sover på hytten

Når det gjelder overnattinger og forbruk på reisene var det en nedgang på henholdsvis ni og nitten prosent, og fallet var størst innen utenlandsreiser. Forbruket på reiser i Norge gikk faktisk opp med åtte prosent, ifølge SSB.

– Flere nordmenn har hytte enn før og bruker den til overnatting. Vi ser at nordmenn er svært lojale til områdene de har tilknytning til og legger gjerne reisene sine dit, sier Krohn Devold.

Direktøren i NHO Reiseliv mener at reiselivsbransjen kan øke nordmenns overnattinger og forbruk ved å tilby kombinerte hotell- og opplevelsespakker. Hun legger også nedgangstidene i oljebransjen kan ha gjort nordmenn mer sparsomme, men at signalene om at Norge er på vei ut av motbakkene kan snu denne trenden.

– I Bergen har vi økt hotellkapasiteten og har sett en positiv vekst i antall overnattinger de to siste månedene. Vi tror på et positivt resultat etter sommeren, sier Warberg i Bergen Reiselivslag.

STILLE FØR STORMEN: Sommersesongens storinnrykk av norske og utenlandske turister i Norges fjord og fjell har så vidt startet.
Les også

Regjeringen og NHO skal forhandle om CO2-fond

Les også

Hydro-topp tar over som NHO-president

Les også

Oslo Spektrum skal bygges ut for én milliard

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om