Økokrim tiltaler tidligere banksjef

Skal ha godkjent millionlån i «strid med bankens interesse».

  • Karl Wig
Publisert:

– Beløpenes størrelse gjør at vi anser det som grov økonomisk kriminalitet, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim til E24.

Ifølge tiltalen har den tidligere banksjefen innvilget lån, garantier og kassakreditter til lånetakere som ikke var kredittverdige, uten å påse de har tilfredsstillende sikkerhet eller betjeningsevne.

Grunnlaget for tiltalen er 13 konkrete forhold med innvilgede beløp for rundt 22 millioner kroner til sammen. Disse daterer seg til perioden 2010-2011.

Ifølge Økokrim har banken, som er en mindre lokal sparebank, lidt et «betydelig økonomisk tap» som følge av den tidligere banksjefens handlinger.

Les også

Dataforeninger vil prøve Økokrims popcorn-beslag

– Han ser frem til å slå tilbake

Den tidligere banksjefen representeres av advokat Per Danielsen.

– Han erkjenner ikke straffeskyld. Han mener å ha opptrådt i overenstemmelse med gjeldende retningslinjer, og i forståelse med styret hva gjelder utlånsvirksomheten, sier advokaten til E24.

Han sier hans klient ser frem til å kunne imøtegå Økokrims anklager i retten. Hovedforhandlingen er berammet til 14. november, og det er satt av tre uker til saken.

– Dette er en stor belastning for ham. Han ser frem til å kunne slå tilbake, sier Danielsen.

Les også

Økokrim visste om DNBs skatteparadis-praksis

Mener banksjefen brøt lojalitetsplikten

Økokrim har fått bistand fra lokale politidistrikt i saken.

Den tidligere banksjefen er tiltalt etter straffelovens (1902) bestemmelser i paragraf 275 og 276.

– Kjernen i tiltalen er lojalitetsplikten. Alle som jobber et sted har en lojalitetsplikt til arbeidsgiveren sin. Spørsmålet er om banksjefen har handlet i bankens interesse eller ikke, sier førstestatsadvokat Stanghelle, og fortsetter:

– Vi mener han ikke har hatt bankens beste for øye når han har innvilget de aktuelle lånene, garantiene og kassakredittene.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Økokrim

Flere artikler