Asko kjøper Teslas nye lastebil

Norges første bestilling av Tesla Semi er offentliggjort. 

KJØPER: Tesla har solgt sine første lastebiler i Norge–Asko kjøper ti Tesla Semi.
Publisert:

Storgrossisten Asko bestiller 10 Tesla Semi. Det bekrefter selskapet selv til E24.

– Vi jobber mot en ambisjon om å ha kun fornybart og da tror vi elektriske og hydrogendrevne biler er det som kommer i fremtiden, sier Tore Bekken, administrerende direktør i Asko Norge til E24.

Nyheten blir kjent bare dager etter Tesla i det stille åpnet muligheten for å bestille lastebiler i Europa.

Dermed er Asko første kjente norske kjøperen av Teslas nye lastebil, som ble presentert av selskapet i november.

– Selv om det gjenstår en del ubesvarte spørsmål, ønsker Asko å være tidlig ute. Reservasjonen som er gjort er betinget – bilene må selvfølgelig innfri kravene som stilles til effektiv og driftssikker bruk, sier Bekken.

Asko har i dag 600 lastebiler ute på veien. Dermed er det ikke snakk om noen stor utskiftning av bilparken ved det annonserte kjøpet.

Ifølge Bakken har Tesla vært i kontakt med Tesla Norge den siste måneden. Derfra fikk de torsdag beskjed om at det var åpnet for bestilling og bare å legge inn ordren, forklarer han.

– Man kan ikke vente med viktige beslutninger, ler Bekken.

16 millioner

Han bekrefter også at selskapet må betale samme pris for lastebilene som Tesla tidligere har kommunisert. Hver el-lastebil koster 1,6 millioner kroner, så Asko må ut med 16 millioner for å sikre seg de ti lastebilene.

Les også

Lastebilprodusent håner Tesla-trailer: – Knallbra til potetgullfrakt

– Vi har en el-lastebil i dag, fra et hollandsk selskap, som vi har hatt i nesten to år. Så tror vi at Tesla er den som er kommet lengst med teknologien til nå. Derfor velger vi å bestille ti biler, sier Bekken.

Bekken forklarer at de ikke har andre forventninger til når bilene enn at det er antydninger leveringer til USA i 2019.

– Vi tror ikke vi vil få levert våre biler så lenge etter man har fått dem i USA. Selv om vi på mange måter tror det skjer i 2020, håper vi jo vi kan få dem en gang ut i 2019, sier Bekken.

Første Tesla-lastebil

Han understreker at selv om ingen hverken har sett eller kjørt disse bilene, gleder man seg til å få bilene i hus. Bilene skal følge norske betingelser før de kan leveres til Norge.

– Vi må vite mer om bilen enn det vi gjør i dag før vi konkluderer, men slik har det jo vært med Teslas personbiler også. Vi er nysgjerrige og spente, og vi håper dette trigger andre produsenter til å satse på elektriske biler eller hydrogenbiler i tiden som kommer, sier Bekken.

Les også

Tesla-sjefen innrømmer at de jobber med kunstig intelligens

Teslas nye lastebil ble lansert under en storslagen lansering 17. november. Da ble det samtidig klart hvilke spesifikasjoner bilen vil ha.

Den skal kunne kjøre over 800 kilometer med maksimal last på motorvei.

Ifølge Tesla-gründer Elon Musk skal den kunne gjøre 0–60 miles (96,6 kilometer) i timen på 5 sekunder, og med tung last skal den gjøre det samme på 20 sekunder.

Tesla skriver på sine nettsider at lastebilen skal drives av fire uavhengige motorer som krever lave energikostnader per kilometer. Den kommer også med en garanti på 1,6 millioner kilometer sa Musk under lanseringen.

Les også: Analytikere: Tesla-lastebil kan bidra til lavere oljepris – på sikt

Publisert: